Elfogadnák a sportpályázatokat, de…

Székelyudvarhely önkormányzata pénteken május 12-én 9 órától rendkívüli tanácsülésen hagyná jóvá az idei sportra szánt vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek sorsáról a polgármesteri rendelettel kinevezett bizottság döntött. A pályázatokra szétosztandó 1.500.000 lejes összeget ez a testület

a következőképpen osztotta szét:

A Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klubnak 220.000 lejt hagytak jóvá: az ifiknek az országos versenyeken való részvételére és a felnőtt csapat Szuperligában való szereplésére; a Futsal Klub Székelyudvarhelynek 325.000 lejes összeget ugyancsak a nagycsapatnak és az ifik felkészítésére, szerepeltetésére az országos bajnokságban. A Székelyudvarhelyi FC-nek 370.000 lej, a Vasas Feminának 202.000 lej, a Góbék Teqball Teamnak 130.000 lej, a Hargita Kézilabda Klubnak 80.000 lej járna a pályázatok elbírálása után.

Ezen kívül 10.000 lejt hagytak jóvá a Rosealnak, 30.000-et a Szejkének, 30.000-et a Nagy Norbert sízőinek, 35.000-et kapna az Udvarhelyi Delfinek SK a H3RO Mamaiára való felkészülésre és úszótábor szervezésére. Az aikidósok 10, a bowlingosok 28 ezer lejt kapnának, míg az IPSE 30.000 lejt a tizenkettedik városi tömegfutás megszervezésére.

A kiküldött lista szerint a Vendor Sportklubnak mind az 5 pályázatát elutasították, így a Zete-laka és a Hargita megyei atléták pályázatát is. Ezen kívül az FK és az asztalitenisz klub 1-1 pályázata is sikertelen volt, előbbinél az országos, utóbbinál a nemzetközi kupaszereplésre kért összeget nem ítélték oda. “A kiírás világosan leírja, hogy a sportegyesületek a pályázott összeg 30%-t kötelező módon az utánpótlásra kell költse. Ennek figyelmen kívül hagyása miatt nem volt megfelelő több pályázat” – mondta el Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője.

György István csapatvezető azt mondja, azzal indokolták a pályázati kérelmük elutasítását, hogy ugyanazok a csapattagok szerepelnek a nemzetközi szereplés esetében is, mint az országos versenyen. Ekkor már kezdtem kíváncsi lenni, kik döntenek az udvarhelyi sportra szánt pénzek sorsáról, de mint Zörgő Noémitől, a városháza sajtószóvivőjétől megtudom, ez egészen addig nem nyilvános, amíg végleges eredmények lesznek.

Csakhogy

az elosztásokat követően három fellebbezés is érkezett a hivatalhoz, egy az atléták, egy az FK és egy az asztalitenisz csapat részéről, erről a hivatal is beszámol a rendkívüli tanácsülést beharangozó határozattervezetben. A Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub fellebbezésében jelzi, hogy amíg a klubjuk nemzetközi kupaszereplését nem támogatják ugyanazzal a dokumentációval, amit az országos bajnokság esetében pozitívan bíráltak el,  a testület anélkül ítélte oda az udvarhelyi teqball csapatnak elkülönített összeget, hogy a sportág rendelkezne nemzeti szövetséggel, ami feltétele a pályázásnak.

„Ahhoz, hogy valaki sporttámogatásban részesüljön, két feltételt kell teljesítenie. Az egyik, hogy legyen hivatalosan is sportklub, ami a helyi teqballosok esetében megvan. A másik ilyen feltétel, hogy legyenek társulva egy országos szakágazati szövetséghez. Ők a pályázatban letettek egy igazolást, amit kiállított a Román Teqball Szövetség, amely jogilag valóban létezik, és azt is igazolja, hogy hozzájuk tartozik a Góbék Teqball Team. Az óvás után azonban ez felül lett vizsgálva, és amiatt, hogy hivatalosan a törvény akkor ismer el egy sportszövetséget, ha amellett, hogy a bíróságon be van jegyezve, a sportminisztérium alárendeltje, ami jelen esetben nem teljesül, így ők nem jogosultak arra, hogy támogatásban részesüljenek” – magyarázta kérdésemre Venczel Attila jegyző.

Azonban a kiküldött határozatban még mindig szerepel a teqball klubnak elkülönített összeg. 

Miért?

– kérdezem a jegyzőt. Szerinte elsiették. Mint az előző évek sportpályázatainak jóváhagyásábál már tudhatjuk, az egyesületeknek minél előbb túl vannak rajta, annál jobb, hisz ez alapján tudnak tervezni, volt is ebből egy vita a szerdai, május 11-ei szakbizottsági ülésen, de ő úgy gondolja, még időben vannak. A következőket mondja:

„Április 28-ig az elbíráló bizottság ezt a munkát el kellett volna, hogy végezze. Mivel fellebbezés volt, meg kellett bizonyosodni arról, hogy ez a szövetség létezik vagy sem, ami még felvett egy bizonyos időt, azonban a határozatban úgy volt rögzítve, hogy a végleges lista május 2. és május 26. között kell, hogy megszülessen. Ebből a határidőből még nem mentünk ki.

Tegnap (május 10-én – szerk. megj.) igazából megszületett a végeredmény, közölve lett a fellebbezővel, hogy hogyan oldódott meg a kérése, de az eljárás szerint az ezt követő három napban még ki kell küldeni a végleges, fellebbezés utáni eredményeket a hivatali szakiroda részére, hogy készítsék el a határozattervezetet, és terjesszék a testület elé jóváhagyásra (az elfogadandó határozatot már május 9-én, kedden kiküldte a városháza – szerk. megj.). Ez még hátra van, addig nem lehet azt mondani, hogy az elbírálási folyamat befejeződött volna, és mivel az elbíráló bizottság még nem fejezte be a munkáját, így nem is lehet jogilag a tanács elé vinni. Mint ebből is kiderül, nem a tanácsosok kezdeményezhetik ezt – igaz, hogy az esetek többségében ők, most éppen egy általuk elfogadott határozat alapján nem –, így a határozat csak a kiközlése után jut a tanácsosok tudomására.   

– Azzal a tervezettel, amit holnapra előkészítettek egy baj van, hogy még nem végeredmény, Nincs, amit jóváhagyni, mert a lista a fellebbezés előtti lista (ezt küldték ki, ez szerepel a pénteki tanácshatározatban – szerk. megj.). Nem tudom, el tudják-e fogadni. Véleményem szerint, amit el is mondtam, jogilag nincs rendben. A tegnapi szakbizottsági üléstől számított három napban kell kiközölni a végeredményeket, megcsinálni a határozattervezetet, és az alapján a polgármesternek összehívnia egy rendkívüli ülést, vagy a rendes havin elfogadniuk” – magyarázta Venczel, aki ezidáig szintén nem kapta meg a végleges elbírálási eredményeket. 

“Ezt a határozattervezetet a polgármester kell előterjessze, nem a tanácsosok. Ők mégis előterjesztették, de ez nem az ő hatáskörük. A fellebbezés előtti helyzet van a tervezetben, ami nem aktuális már, de még nem ismert a bizottság óvás utáni jelentése. Azt az állapotot, amit a tanácsosok tárgyalni akarnak, megóvták” – kért pontosítást Zörgő Noémi cikkünk megjelenése után.

Kiemelt fotó: archívum/GÁL ELŐD