Elemér ezüstöt futott Pitești erdejében

Fotó: Nagy Elemér személyes archívuma

Pitești volt a házigazdája a Román Atlétika Szövetség által rendezett országos masztersz cross bajnokságnak, amely nem túl népes mezőnyében Nagy Elemér, a Városi Sportklub futója és a székelyszentkirályi Szent István Általános Iskola testnevelés tanára is ott volt. A Trivale erdőben rendezett verseny egy 830 méteres körpályán zajlott, ezt tízszer kellett teljesíteni, így a verseny össztávolsága 8,3 kilométer volt.

„Sajnos a felkészülésemre nagyon kevés idő maradt a hátfájdalmaim miatt. 5 és fél hónapot kellett kihagyjak, ami az élsportban, atlétikában és más sportágban is óriási kihagyás” – írja beszámolójában Elemér, aki korcsoportjában ezüstérmet szerzett.

„Az utolsó három kör maga volt a pokoli szenvedés a kiesett 5 és fél hónap miatt” – emlékszik vissza. Egyik vetélytársát az utolsó 300 méteren tudta megelőzni, egy másikat az utolsó 50-en egy nagy sprinttel. A taktikája az volt, hogy az ötödik körtől fokozatosan növelje a tempót, de csak annyira, hogy maradjon ereje a hajrára, osztja meg a testnevelés tanár, aki most néhány nap pihenő után megkezdi a felkészülését a következő, bukovinai versenyre, majd a hegyifutó országos bajnokságra.