Eldőlt: lesz Waldorf-iskola Lengyelfalván

Egyhónapos vonakodás után a felsőboldogfalvi tanács végül egyöntetűen elfogadta az iskolahálózatot, amely tartalmazza az alternatív oktatású osztályt.
fotó: Dávid Anna Júlia

Színes tömeg, szülők, szimpatizánsok és gyerekek várták szerdán két órától a rendes havi tanácsülés kezdetét Felsőboldogfalván. Babahordozós kismamák és apukák beszélgettek egy tea mellett, míg a gyermekek körülöttük szaladgáltak a községháza udvarán. Megtelt a hivatal tanácsterme is.

A szokatlan érdeklődést az váltotta ki, hogy a helyi tanács napirendjére újra felkerült a megürült lengyelfalvi iskola sorsa, amelyben a Waldorf-csoport kért helyet. A tanácsosok rövid vita után egyöntetűen jóváhagyták Udvarhelyszék első elemi Waldorf-osztályának indulását a felsőboldogfalvi iskolahálózat részeként. A teremben és az udvaron várakozó waldorfosok ezt kitörő örömmel, tapssal és ujjongással fogadták.

A helyi önkormányzat döntéshozó testülete ezzel tulajdonképpen felülírta egy hónappal korábbi döntését, amikor kivették a Waldorfot az iskolahálózatból.

Korábban éppen a felsőboldogfalvi önkormányzat kérte a tanfelügyelőség áldását a Waldorfra, amit meg is kapott, mégse tartották magukat hozzá a tanácsosok a januári szavazáson. Az eredménytelen tárgyalási kísérletek miatt hirdettek tüntetést éppen a februári tanácsülés napjára a waldorfosok, miután alig két nappal korábban, hétfőn este elnyerték a lengyelfalviak bizalmát a polgármester által összehívott falufórumon. Sándor József polgármester kérésére a tanácsosok ehhez tartották magukat, szavazatukkal tiszteletben tartva a helyi lakosok választását.

A polgármester felvezetője után Sándor István tanító, a kezdeményezést korábban ellenző RMDSZ-frakció vezetője annyit fűzött hozzá: a Waldorf-csoport több téren is súlyosan félretájékoztatta a lakosságot, nem kellett volna idáig fajuljanak a dolgok. Figyelmen kívül hagyták az engedélyek kérésekor, hogy nincs tanácsi határozat arról, hogy a Waldorf iskolát megengedik. Közölte, az RMDSZ frakció előző este egyeztetett, a sérelmek ellenére állják a szavukat, és a település lakóinak döntése szerint, egységesen fognak a tanácsosok szavazni.

A tanácsosok látható többséggel, egyetlen ellenszavazat nélkül elfogadták a  határozatot. A Waldorf csapat ujjongására Sándor István megjegyezte, nem kellene tapsolniuk, mert nem igazán demokratikus eszközökkel érték ezt el.

Bálint Domokos lengyelfalvi tanácsos cáfolta, hogy saját alapítványának akarta volna kisajátítani a megürült iskolaépületet – erre korábban hangzott el gyanúsítás a waldorfosok részéről, akik nevében a jelenlévő Egyed Zoltán nem is firtatta tovább az elhangzottakat, hanem megköszönte a megszavazott bizalmat, és kérte, hogy felejtsék el, ami volt, működjenek együtt partnerként ezentúl.

Bodnár Róbert a Waldorf-csoport nevében elmondta: örülnek, hogy komoly politikai akadály gördült el előlük, de még hátra van a tanügyi minőségellenőrző hatóság (ARACIP) jóváhagyása és az iskola struktúráját is fel kell építeniük, állásokat kell létrehozniuk, egyszóval még sok munka vár rájuk, amíg beindulhat a képzés. Sándor István felvetésére, hogy nem jártak volna el demokratikusan, Bodnár visszadobta a döglött macskát: ha szerintük nem demokratikus döntést hoztak, azért már ők kell, hogy vállalják a felelősséget.