El e regizorul scandalului din Valea Uzului: Sebastian CucoÅŸ

Joi, în timpul scandalului din Valea Uzului au fost câteva semne care sugerau că e un spectacol organizat de sus, cu scenariu bine pus la punct.

* Tonul a fost dat şi atacul a fost pornit de către suporteri de fotbal din capitală (prietenii mei mai specializaţi în fotbal spun că tatuajele cu câini fac referire la Dinamo).

* Jandarmeria s-a prefăcut că ne apără, dar i-a lăsat pe atacatori din ce în ce mai aproape, fără motiv.

* Jandarmii n-au pus garduri de fier, n-au folosit scuturi, ca altă dată, n-au apelat la trupele speciale, la mascaţii care stăteau la 100 de metri de locul altercaţiei.

* Jandarmii n-au folosit nimic din dotare, doar mâna liberă. N-au fost extraşi din mulţime scandalagii, ca altădată, n-au fost nici măcar legitimaţi.

* A fost acolo un om discret care a dirijat mai multe momente importante ale acţiunii: el a condus mulţimea înfuriată la cimitir, a asigurat popii la intrarea în cimitir, a împărţit instrucţiuni jandarmilor cu o lejeritate cu care nici superiorul lor direct nu face.

Am pus joi înregistrarea pe facebook, cu rugămintea să recunoaştem omul, şi vineri un coleg ziarist mi-a semnalat două articole din presa românească. Ei l-au recunoscut pe individ: e Sebastian Cucoş, fostul şef naţional al jandarmilor, om apropiat de Carmen Dan.

Nu acesta e primul mare spectacol regizat de Cucoş. Anul trecut, în august, la marele protest al diasporei din capitală, s-a folosit tot de suporterii de fotbal, care au atacat jandarmii, ca ei să poată răspunde cu gaze lacrimogene. După care i-a gazat brutal pe protestatari, mulţi au ajuns în spital. După scandalul cu gazele lacrimogene, eroul nostru a fost retrogradat o treaptă, dar, se pare că funcţia de regizor nu i s-a retras.

Încă nu mi-e clar ce rol are UDMR în toată povestea asta. Mi se pare totuşi dubios că n-au rezolvat acest caz în Bucureşti, la autorităţile competente, ci au scos oamenii ca şi ţinte vii, cu pretextul rugăciunii. Mi se pare suspect că ei ar putea fi beneficiarii direcţi ai acestei acţiuni, de două decenii şi jumătate duc o campanie de teamă, pericolul românesc e cel mai important argument în campania lor electorală. Acum, cu acest scandal, frica alegătorilor şi dorinţa lor de vot s-ar intensifica, ceea ce ar folosi uniunii, care s-a apropiat periculos de pragul electoral. UDMR-ul este frate de cruce al PSD-ului, n-ar fi un miracol ca acum, odată cu scăderea popularităţii lor, să încerce împreună, cu un mic scandal interetnic, să recanalizeze atenţia asupra importanţei lor, ca să se legitimeze. Pe scurt, e o mare întrebare dacă UDMR e coorganizatorul, figurantul sau fraierul acestui scandal.

O altă mare întrebare e, ce ne pregăteşte PSD-ul, de are nevoie de o asemenea acţiune pentru distragerea atenţiei. Pentru că probabil nu face asta degeaba.

Dacă cineva are detalii referitoare la acest subiect, să ne scrie. Dacă avem informaţii noi, completăm articolul.

Concluzia finală: nu poporul român e de vină pentru porcăria din Valea Uzului, şi ei sunt nişte victime ale acestui mare spectacol. Rog maghiarii să nu-i urească pe români, şi să ceară socoteală doar de la acei câţiva oameni, care-s vinovaţi pentru această situaţie. Aceeaşi rugăminte o am şi către români. Să nu sărim popor pe popor! Nimănui nu-i lipseşte un război civil, în care murim noi, şi câştigă scenografii. Să nu ne umplem cimitirele cu eroi inutili!