Ekkor lehet Ilyés Ferenc a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke

Magyar Kézilabda Szövetség évi rendes, egyben tisztújító küldöttgyűlését április 14-én 11 órára hívta össze, amikor a beszámolók, a pénzügyi és szakmai tervek bemutatása és elfogadása, az alapszabályzat módosítása, majd Kocsis Máté elnöki beszámolója után tisztújítás következik, amely során megválasztják az új elnököt is – olvasható a szövetség honlapján.

Döntésképtelenség esetén a megismételt küldöttgyűlés április 24-én 11 órától tartják. A tisztújításra történő nevesítéseket a jelölő bizottság 2023. március 9-ig fogadja, ezek között nagy valószínűséggel a székelyudvarhelyi

Ilyés Ferenc neve is szerepel, mint lehetséges elnöké.

Az MKSZ-t 2015 óta irányító FIDESZ-es politikus, Kocsis Máté január közepén a Nemzeti Sportnak adott interjúban bejelentette: nem tervezi, hogy újraindul az elnöki posztért. Hozzátette, ez az áprilisi küldöttgyűlésig változhat, de nem igazán lát esélyt rá. Úgy érzi, a 2015-ös felkérésekor vállalt célokat teljesítette, ezek között említi 5 határontúli akadémia létrehozását is, nagy valószínűséggel az udvarhelyi „akadémiát” is beleértve. „Új célokat kell most már kitűzni, ahhoz pedig inkább egy új vezető javasolt” – fogalmazott az említett intrerjúban.

A politikus a kormánypártok balatonfüredi, február 24-ei frakcióülésén tartott sajtótájékoztatón elárulta: kiváló elnökjelöltnek tartja a 229-szeres válogatott Ilyés Ferencet, és bízik benne, hogy mindenki támogatja a székelyudvarhelyi születésű 41 éves egykori balátlövő jelölését.

Ilyés Feci: nehéz ezeket az érzéseket szavakba önteni

Ilyés Ferenc pályafutása

során megfordult Szegeden, Veszprémben, Tatabányán, a német Lemgónál és a lengyel Wisla Plocknál is. Magyar bajnokságot háromszor, KEK-et és EHF Kupát egy-egy alkalommal nyert, illetve 2004-ben és 2012-ben is olimpiai negyedik helyezett volt. Visszavonulása óta a MOL Tatabánya KC klubmenedzsereként és az MKSZ határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottjaként dolgozik, illetve az udvarhelyi utánpótlásnevelést is támogató Együtt növünk fel! Alapítvány kuratóriumi elnökeként tevékenykedik.

Ilyés 2021 májusában jelentette be visszavonulását, majd bő egy évvel később az egykori magyar válogatottakból álló all-star csapattal érkezett Udvarhelyre, ahol egy barátságos meccset játszva elbúcsúzott szülővárosának közönségétől is. 

A lehetséges leendő elnököt arról kérdeztük, hogy vállalná-e a feladatot, meglepte-e Kocsis Máté nyilatkozata, vagy már esett szó köztük erről korábban, de az egykori balátlövő közölte, nem szeretne nyilatkozni most ez ügyben, arra kért, hogy „beszéljünk erről később, ha körvonalazódnak a dolgok”.

Kiemelt kép és fotók: Gál Előd