Egykor sörösüveg lehetett, 33 év után felbontották

Harminchárom évvel ezelőtt, 1989. június 10-én egy régi, barna üvegpalacknak nemes feladatot szántak: leporolták, kicsinosították, belsejét kimosták, ám még mielőtt parafadugóval és viasszal zárták volna le száját, egy üzenetet csúsztattak bele az utókor számára. Aztán a magasba emelték, az üzenettel teli üveget a bikafalvi református templomtorony gombjába helyezték el.

Ott feküdt harminchárom éven át, mit sem sejtve a rendszerváltásról, a gazdasági világválságról, a világjárványról, a háborúról. Csak a 2005-ös árvíz idején csikorgott üvegje: vajon, megmenekül-e a víz alá került bikafalvi református templom? 

A barna üveg kiállta az évtizedek próbáját, s még mielőtt betölthette volna 33. évét, február 3-án feltörték belsejét a bikafalvi templom úrasztalán.

Fotók: Gál Előd

Január elején kezdték meg a templomtorony felújítását, akkor emelték ki az időkapszulát is, amit még Albert Sándor lelkipásztor szolgálati idejében, 1989. június 10-én helyeztek el a gombjában.

Pénteken, február 3-án kibontjuk a templomtorony gombjából kivett időkapszulát” – adta hírül Bardócz Csaba, a bikafalvi református egyházközség lelkésze. 

Aznap reggel 9 órakor már ott várt a cipősdobozba csomagolt időkapszula, (azaz a barna, talán egykor sörösüveg, benne egy papírtekerccsel) az úrasztalán, mellette egy kalapács. 

Még mielőtt kiderült volna, milyen üzenetet rejt,

Bardócz Csaba lelkész a templom felújításáról beszélt nekünk.

Amikor Bikafalván kezdett szolgálni, úgy tűnt, hogy nem kell a templom javításával foglalkozni. Aztán kiderült, javítani kell a templom tető- és tartószerkezetét, a templomtornyot, emellett a templom falán mai napig látszanak a 2005-ös árvíz nyomai, amikor derékig érő vízben állt az épület.

Bardócz Csaba lelkipásztor

Várday Zsolt építészt kérték fel, hogy vizsgálja meg, milyen javítások szükségesek. „Neki van egy szakmai elképzelése, hogyan kell rendbe tenni a templomot, és harcol is ezért”– mondta a lelkipásztor.

Pályázatuk csak másodszorra nyert: „Vannak ilyen csodák, amikor az Úristen nem direktbe oldja meg a problémákat. A lényeg, hogy végül megoldódott és értesítettek, hogy nyert a pályázatunk, amit ‘22-ben be is kellett volna fejezni. Elindult egy versenyfutás az idővel” – mondja. 

A magyar kormánytól 15 millió forintból a templomtornyot tervezték teljesen felújítani, de az infláció miatt ebből most csak a tetőszerkezetet tudják megjavítani, azaz a bádog lemezeket rézre cserélni, (ami a tervek szerint legalább 200 évig kitartana), megfelelő villámhárítót felszerelni, a templom harangját már sikerült automatizálni.

Várday Zsolt építész a templom felújítási tervével kapcsolatban elmondta, a nyugati kijáratot is megnyitnák, így – akárcsak régen – két kijárata lenne a templomnak, ami tűzvédelmi szempontból is fontos. 

A 2005-ös árvíz utáni javítási munkálatokat sajnos nem dokumentálták teljesen, akkor megsemmisítették a nyílászárókat, de találtak róluk fényképes dokumentációkat, és a Sófalvi András régész által végzett mentő-feltáráskor előkerültek a történelmi templom alapfalai is.

Az építész szerint a templom egyik nagy problémája a talajból származó nedvesség, ezért a felszíni vízelvezetést is sürgősen meg kell oldani, a falak nedvességét támfal megoldással csökkenteni. A padlóra korábban téglaburkolat került, ami a mai napig jó megoldás, ezt szellőzősávval kell ellátni, és az is tervben van, hogy a padlóra kirajzolják a korábbi templom alaprajzát. „Ez mindig sokkal többet ér, mint valahol, egy könyvben elrejtett alaprajz.” – magyarázta Várday. 

Bíznak benne, hogy lesz támogatás, azaz támogatás van, csak meg kell találni – adja meg a végszót a lelkipásztor, és rátérünk a mai nap főszereplőjére, az időkapszulára.

Törje össze egy bikafalvi!

Nem mindegyik időkapszulába rejtett levél ilyen szerencsés, mint a ‘89-ből való. Egy előzőt, még a ‘70-es években egy műanyagbevonatú tárolóba helyeztek el, ami az idő folyamán beázott, a szöveg pedig megsemmisült – meséli a lelkipásztor, majd nem is húzzuk tovább az időt, rámutat a kalapácsra:

– Itt van a kalapács, ezzel meg fogjuk nyitni. Megkérem rá a gondnok urat, ő bikafalvi. Hadd törje össze egy bikafalvi az üveget! – jelenti ki. 

Rögtön kezébe is vette a kalapácsot a gondnok, az üveg nagy csörömpölés közepette szilánkokra tört, s a mindössze egy oldalas levél kiesett belőle: A bikafalvi református templom története – írta a levél tetején, amelyet hangosan fel is olvasott nekünk a lelkipásztor.

Az időkapszula szövege

Így tudtuk meg azt is, hogy a templom az 1680-as évek elején épülhetett, 1814-ben és 1848-ban is leégett, de újjáépítették, 1827-ben egy 270 kilogrammos harangot öntettek. A szélvihar sokszor megtépázta a templom tetőszerkezetét, ezért a torony fedelének burkolatát 1911-ben bádogra cserélték, de 1971-ben egy vihar miatt helyre kellett állítani.

Merték-e bevállalni a rizikót ‘89-ben?

Bár mindannyian kíváncsiak lettünk volna, mit írnak a ‘89-es levélben az akkori „jelenkorról”, végül csak annyit tudtunk meg, hogy abban az évben kicserélték a toronygombot és a csillagot tartó árbócot – ekkor helyezték el az időkapszulát is, kijavították a bádogot és lemázolták azt, valamint, hogy abban az évben Albert Sándor lelkész mellett az egyházközség gondnoka Péter Mózes volt. 

Fehér János művészettörténész

Az időkapszula feltörésén jelenlévő Fehér János művészettörténész szerint nem véletlen, hogy 1989-ben nem reflektáltak túl sokat a jelenkor eseményeire, „nagyjából tudjuk, hogy miért” – fogalmazott burkoltan. Örül, hogy tanúja lehetett az időkapszula felnyitásának, mert ilyen üveges-kalapács általi feltöréses emlékállítási megoldást még nem is látott sehol – mondta.

Várday Zsolt is arra volt kíváncsi, „merték-e vállalni a rizikót”, azt, hogy „ott fent (a toronygombban) ejsze csak nem fogják elővenni az akkori legfélelmetesebb szervezetnek a tagjai”. Ám a levél „a fennálló renddel szemben izgatást nem tartalmazott”. Érdekes, hogy néhány hónapra rá gyakorlatilag megváltoztak a körülmények – mondta el véleményét.

Szakítanak a sörösüveg hagyománnyal

 „Lesz új időkapszula, de a sörösüveg hagyománnyal szakítunk – bár azt azért meg kell hagyni, tökéletesen megmaradt benne a szöveg” – feleli tréfálkozva a lelkipásztor az újságírói kérdésre. Tartalmasabb időkapszulát szeretnének készíteni, amibe a hívek létszámát is beleírnák (jelenleg 251 tagja van az egyházközségnek), és arról is írnának, hogyan gondolkodnak a jelenben, mit üzennek a jövőbe. Inox kapszulát helyeznének el, s majd ezt, – ha a réz burkolatú tetőszerkezetnek lejár a kétszáz éves szavatossága – fogja egyszer kibontani valaki.