Egyetemi városnak tanul Udvarhely

fotó: Pál Edit Éva

Bővítenék a felsőfokú oktatási lehetőségeket Székelyudvarhelyen. Olyan képzési formákat tennének elérhetővé városunkban is, mint a mesteri szintű oktatás informatika szakon, nyílt kurzus – egy téma szakemberekkel történő alapos bemutatása –,  felnőttképzések, hangzott el a polgármesteri hivatal munkatársai és dr. Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese közti találkozón múlt csütörtökön. Ehhez a szükséges infrastruktúrát a város biztosítja az egykori UCECOM épületének felújításával, melynek a második emelete rossz állapotban van. 

Megkeresésünkre Simon Károly, a Matematika és Informatika Intézet egyetemi adjunktusa, a székelyudvarhelyi IT programok szakmai koordinátora kedden elmondta, 

tervben van egy informatikai magiszteri program indítása is, 

illetve további, nyílt és rövidebb képzések indításán is gondolkodnak felnőttek és egyetemisták számára. Az akkreditációs folyamatok a mesteri esetében már folyamatban vannak, a helyszín is adott. A terv szerint 2021-ben már meg is hirdették volna a magiszteri programot, jelenleg Simon ezt nem látja valószínűnek, de 2022-re már „elég biztos”, hogy elindul majd a mesteri képzés, ezzel párhuzamosan pedig a rövidebb felnőttképzések is lesznek.

Hozzátette, addig sem maradnak programok nélkül azok, akik az IT iránt érdeklődnek. Február elején hirdettek meg egy posztgraduális képzést, ami márciusban indul, és 18 hónapig fog tartani. Erről itt olvashatsz bővebben, résztvevők véleményeiről itt olvashatsz.   

Emellett megújul a mentorprogramjuk, amelynek során az informatika és műszaki egyetemi szakokon tanuló hallgatók intenzív szoftverfejlesztési képzésen vehetnek részt,  nyáron pedig helyi, udvarhelyszéki IT cégeknél szakmai gyakorlatozhatnak. Ezúttal a hallgatóknak lehetőségük lesz hangsúlyosabban beleszólni abba, hogy melyik céghez kerülnek, illetve a programba való bejutás feltétele lesz, hogy a diákok interjún vegyenek részt a választott cégeknél.

Az egykori UCECOM épületét újítanák fel, 

erősítette meg kedden az információt portálunknak Dósa Zoltán, egyetemi docens, a BBTE székelyudvarhelyi Pszichológia és Neveléstudományok Karának kihelyezett tagozatának vezetője „a második emelet jelenleg gyakorlatilag kihasználatlan, ezt tenné rendbe a város”, magyarázta.

Nekik jelenleg három képzésük – Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája alapképzésen egy nappali és egy távoktatásos csoport, illetve a három éve akkreditált Hatékony tanulási stratégiák elnevezésű mesterképzés is – van.

Simon szerint a terv az lenne, hogy a volt UCECOM épülete egy oktatási központtá váljon, és lehetőség legyen arra, hogy más területen is induljanak képzések.