Egy-kettőre elfogyott az ételjegy, lett is cirkusz belőle

Fotó: archív, Ilyés Zalán

A bethlenfalvi oltóközponthoz küldött 160 darab étkezési utalvány mind elfogyott – közölte vasárnap a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Első olvasatra azt gondoltuk, hogy a negyedik hullámmal megnőtt oltáskedv miatt ürülhetett ki a készlet, és hogy először fordult ilyen elő az ösztönző intézkedés augusztus 31-ei bevezetése óta, de rosszul gondoltuk.

Azok a személyek, akik augusztus 31. után érik el a teljes beoltottságot, 100 lej értékben étkezési utalványra jogosultak. Akik ezen dátum előtt kapták meg a második vagy teljes oltásukat, nem jogosultak, ahogy azok sem, akik ezen dátum után kérik a harmadik oltásukat.

A városháza sajtószóvivőjétől ugyanis megtudtuk, hogy ez a 160 volt az első és egyetlen adag, amit idáig kaptak a kormánytól a közegészségügyi igazgatóságon (DSP) keresztül, és alig két nap alatt, szombat és vasárnap el is fogytak, pedig nem is jelentették be sehol, hogy érkeztek. Zörgő Noémi szerint eleve tudni lehetett, hogy nem lesz elég, mert egyetlen nap ennél többen, akár háromszázan is jelentkeznek oltásra mostanában.

Ez volt az egyik tényező abban, hogy nem is kürtölték szét a lehetőséget, hanem egy napon (múlt szombaton) csendben nekifogtak kiosztani. Azért nem azonnal, amint beérkeztek „valamikor októberben”, mert állítólag sok papírmunkával jár, plusz regisztrációs személyzetet is kértek hozzá a DSP-től, amit meg is kaptak. 

Így is hamar elterjedt – szájról szájra – az osztás híre, hamar elfogyott, s amikor már nem volt mit adni,

kezdődött a cirkusz, rendőrt kellett hívni.

Az elmúlt időszakban többször nekiestek a személyzetnek, csapkodták az ajtókat, verbális agressziók voltak – nem csak a kajabonok, hanem a várósorok miatt is. Arról nem tud a szóvivő, hogy feljelentés történt volna, mert ahogy kivezették az erőszakoskodókat, elcsendesedtek.

Sorban állnak az oltásért, mégsem nyitnak még egy oltóközpontot

Időpontot foglalni fölösleges, öltözzünk melegen és legyen nálunk személyi. »

Volt két egyetemista, akik tanévnyitás előtt mentek oltásra, s a szülők felháborodva hívták fel a központot, hogy szégyelljék magukat a doktornők, hogy ellopták az utalványokat. De akkor még nem is voltak! – osztott meg egy másik kellemetlen tapasztalatot.

Az utalványok központi elosztással érkeznek, nem az oltóközpontban dolgozó orvosoktól, asszisztensektől és regisztrációs személyzettől függ, hogy mikor és mennyit áll módukban kiosztani – hívták fel a figyelmet ennek kapcsán már a vasárnapi Facebook-bejegyzésben.

– A központi hatóságok mind ígérgették, már szeptember folyamán, de a tettek nem követték a bejelentést, nem jött utalvány. Most alig jött 160 utalvány, hogy oszd ki, kinek oszd ki? Nyáron lazán ki lehetett volna osztani, cirkusz nélkül, de most pont rátevődött a negyedik hullámra – fejtette ki a problémát Zörgő Noémi.

Amennyiben érkezik még ilyen utalvány, „természetesen azokat is maradéktalanul kiosztják” az oltásra jelentkezők között, biztosítottak a hivatal részéről. De ezt is csak akkor jelentik be, ha úgy látják, hogy folyamatosan tudják biztosítani a szükséges mennyiséget. Olyan, mint amikor van tíz gyermeked s öt pár cipőd – melyiknek adod? – veti fel kérdőn a szóvivő.

Országos szintű a probléma

Nem csak Udvarhelyen vannak gondok ezzel, derül ki az országos sajtóból: többek között Neamț, Botoșani megyékből, Pitești-ről is jelezték a hónap folyamán, hogy nincs több ételjegyük, a bukaresti oltásmaratonon sem kapott mindenki, román sajtóértesülések szerint.

Hogy Bukarestben nem állnak a helyzet magaslatán, bizonyítja, hogy egymásnak némileg ellentmondóan nyilatkoznak az illetékesek. A Hotnews szerint Florin Cîțu ügyvivő kormányfő múlt szerdán azt nyilatkozta, hogy a kormány pótolni fogja a voucherekre szánt költségvetést, miközben Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora már azt állította, ugyanazon a sajtótájékoztatón, hogy a költségvetés-kiegészítés már megtörtént az egészségügyi minisztériumnál, a DSP-knek elegendő forrásuk van, és a “következő időszakban” kiosztják a jegyeket.

Hogy is van ez Hargita megyében?

– Valami nevetséges összeget még kilátásba helyeztek, ami semmire sem elég: mi 1,2 millió lejt kértünk, s valami 65 ezer lejt hagytak jóvá. Ráadásul nem tartalmazza az adminisztrációs költségeket sem, amik azzal járnak, hogy utólag is el tudjuk juttatni az utalványokat a jogosultaknak. Erre sem utasítást, sem pénzt nem kapunk – válaszolt felvetésünkre a Hargita megyei DSP igazgatója.

Dr. Tar Gyöngyi elmondta, hogy első körben 197 ezer lejt kaptak erre a célra megyeszinten, ezt arányosan osztották szét, de már sok helyről kapják a panaszokat, nem csak Udvarhelyről. „Megértem a felháborodást, engem is zavar. Aki jogosult valamire, az kapja is meg”.

Szerinte a galibát az okozhatta országos szinten, hogy valószínűleg a nyári adatok alapján becsülték fel a költségvetési számokat. Emlékezete szerint ugyanis éppen szeptember első hetében volt a legalacsonyabb az oltáskedv. „Így érthető, hogy elfogyott a pénz”.

Állítása szerint ő maga többször is hiába említette videokonferencián, hogy kellemetlen a helyzet, valamit tegyenek, de mivel rendes kormány sincs, nem hiszi, hogy egyhamar kielégítő költségvetés-módosítás lesz.