Egy karnyújtásnyira volt a legjobb nyolc

Fotó: GÁL ELŐD

Egy karnyújtásnyira a legjobb nyolc – ezt ünnepelhette a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub és az udvarhelyi sportszeretők október 21-ének estéjén, az Európa Kupa C csoportjának

első két játéknapja

után. A csapat egy nappal korábban, pénteken kezdte meg a második legrangosabb, kluboknak kiírt kontinensviadal csoportküzdelmeit hazai környezetben, a városi sportcsarnokban. A lengyel bajnokság bronzérmese, a Gwiazda Bydgoszcz – akárcsak az udvarhelyiek – a Bajnokok Ligájában kezdték meg az európai kupaszereplést a 2023-24-es idényben, de ők is lemaradtak a továbbjutásról. Egy évvel korábban ugyanitt sikerült megverniük György Szilárdékat, és most is ők voltak a favoritok.

Ennek megfelelően indult a találkozó, a moldáv Vladislav Ursu könnyedén, három szettben lépett túl Tamás Szabolcson, és Sebastian Loso is elveszítette az első szettet olasz ellenfele, Leonardo Mutti ellen. Ekkor azonban az udvarhelyiek svéd idegenlégiósa „megrázta magát” és a következő három szettben esély sem adva az olasznak egyenlített ki. Következett György Szilárd és Artur Grela mérkőzése és az udvarhelyi hiába játszott nagyszerűen, és mentette a párharcukat döntő játszmára, azt Grela húzta be 4-6 arányban, így újra vezetéshez jutottak a lengyelek. Ráadásul Ursu személyében őket erősítette ezen a napon a legjobb formában játszó asztaliteniszező is, aki a negyedik párharcban szettveszteség nélkül győzte le Losót, pontot is rakva ezzel a mérkőzés végére, 1-3 arányban nyertek a lengyelek.

Másnap a hollandok ellen kötelező volt a győzelem, hogy megmaradjanak az udvarhelyiek továbbjutási reményei. Loso elveszítette az első párharcot, György Szilárd egyenlített, majd egy maratoni szetteket hozó harmadik meccsen ismét a hollandok kerültek előnybe, Ivan Kahn révén, aki végül négy játszámban kerekedett Tamás Szabolcson. A negyedik párosításnál már-már elmenni látszott a meccs, egy szett hiányzott a hollandoknak, amikor Loso valahonnan erőt merítve megfordította a párharc állását, és kiegyenlített, György Szilárdon volt a világ szeme. Az udvarhelyi játékos szintén egy „véget nem érő”, 5 szettes meccsbe bonyolódott a holland De Boer-ral, és a rövidítésben neki jött ki jobban a lépés, így hatalmas fordítást produkálva nyertek az udvarhelyiek.

Jöhetett a mindent eldöntő,

vasárnapi mérkőzés a csehek ellen, amelynek tétje nem volt más, mint a csoport harmadik helyének megszerzése, és a továbbjutás a lengyel együttes mögött.

Az első párharcot Konecny és György Szilárd játszotta, és ugyan az első szettet nyerte az udvarhelyi, kisebb hullámvölgybe került, ez elég volt arra, hogy újra meccsbe hozza ellenfelét, aki így a következő két szoros szettet behúzta. A negyedik játszmára azonban ismét összekapta magát Szilárd, 7-5-re lépett el, ekkor időt is kért cseh ellenfele. És mint kiderült, éppen jókor, a következő két pont az övé volt, de az egyenlítés után, kritikus pillanatban Szilárd tudott újítani, így megnyerte a negyediket. Jöhetett a rövidítés, amelyben sajnos nem volt a hazaiakkal a szerencse, Konencny nyerte vezetéshez juttatva csapatát.

Loso és Vrablik álltak asztalhoz másodikként. Pontatlanul, hosszú labdákkal kezdett a svéd, igaz, amikor jól eltalálta az ütéseit, az ellenfele nem tudta asztalra visszaadni azokat. 6-6-ig fej-fej mellett haladtak, amikor szerencséje volt a csehnek, Loso számára nagyon kellemetlenül pattant a labda a hálón, ezzel ellépett Vrablik, és meg is tudta tartani előnyét 1-2 pontos, behúzta az első szettet. A második sajnos ugyanígy folytatódott, a szerencse nem volt az idegesen játszó Losóval. A hálóról az ütése visszapattant, míg Vrablik ütése két esetben is éppen elcsípte az asztal sarkát: a második szett is elment. A harmadik végén ugyan nagy zárkózást mutatott be az ekkor már nagyon idegesen játszó svéd, nem volt elég, szettveszteség nélkül nyert Vrablik.

Gyere, Szabi, gyere! Benned a remény – szólt a lelátótól, hiszen Tamás Szabolcson volt a csarnok szeme, neki kellett mérkőzésben tartania az udvarhelyieket a fiatal Zelinka ellen. Meg is hálálta a közönség bizalmát, és vezetett 9-4-re a fiatal udvarhelyi asztaliteniszező. Ugyan az egész eddig labdamenetet végigszenvedte a cseh, a szettet nem tudta befejezni Tamás, sorra mentek el a poénok, míg végül fordított Zelinka, és a szetteket tekintve is vezetéshez jutott. A második szett kísértetiesen hasonló lett, 9-3 is volt Szabinak, nem volt benne, hogy innen elveszítheti és mégis megtörtént. Ekkor már a szufla is kevés volt, Zelinka behúzta a harmadik játszmát is, ezzel lezárva és megnyerve a találkozót együttesének.

Kevésen, egy mérkőzésen múlott

az udvarhelyiek továbbjutása a legjobb nyolc közé, de ahogy György István csapatvezető fogalmaz:

„Emelt fővel, győztes mérkőzést követően az elit mezőnyben, csoportharmadikként, nagyszerű játékkal, fantasztikus szurkolással és rengeteg tapasztalattal búcsúzunk az idei nemzetközi porondtól, jövőben tuti még jobbak leszünk!”