Egy férfi meghalt, egy súlyosan megsérült medvetámadás miatt

Kép forrása: a Suceava megyei katasztrófavédelmi felügyelőség

Péntek este Hargita, Suceava és Maros megye határvidékén, egy közigazgatásilag Hargita megye területéhez tartozó esztena közelében egy szarvasmarhát ragadott el a medve. Az esztenán tartózkodó három juhász megpróbálta elűzni a medvét, de nem sok sikerrel.

Egyiküket, egy 26 éves férfit súlyosan megsebesített a medve, a juhász az erdőbe menekült, a szombat reggel a keresésére indult hegyimentőkből, hegyi csendőrökből, katonai tűzoltókból és rendőrökből álló csapat holtan találta meg őt 300 méterre attól a helytől, ahol utoljára látták. A mentőcsapat leszállította az élettelen testet a hegyről, írja az Agerpres, akit a Alin Găleată, a Suceava megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője tájékoztatott.

A társa, egy 45 éves férfi szintén súlyosan megsérüt, őt először a legközelebb levő, Suceava megyei kórházba szállították. Majd szombat reggel a Iaşi-i Szent Spiridon Kórházba szállították át, ahol az arc-, állcsont- és szájsebészeti osztályára utalták be, számolt be Dr. Diana Cimpoeşu, a Iaşi megyei SMURD koordinátora. A férfi súlyos koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett, és a nagyvad több ujját is leharapta, illetve a testén több helyen is harapásnyomok voltak. Amikor a SMURD csapata átvette, a férfi eszméleténél volt. A férfit egy közel hét órás műtétnek vetették alá, amit több szakorvosból álló csapat végezett, többek között arcplasztikai sebészeti beavatkozásnak is alávetették.

„Jelenleg a páciens hemodinamikailag stabil, intubálták, mechanikusan lélegeztetik, és reméljük, hogy állapota kedvezően alakul” – mondta Ovidiu Popa, a kórház főorvosa. Hozzátette, a férfinek több arcplasztikai műtétre lesz még szüksége.

A harmadik férfi volt az, akinek sikerült a hatóságokat riasztania az 112-es segélyhívószámon. Egyébként mindhárom férfi Maros megyei, és a Hargita megyei esztenán dolgoztak. Az ügyben elindított bűnvádi eljárást a Hargita megyei hatóságok vették kézbe.

Vasárnap egy 80 éves férfit találtak holtan a hatóságok.

A gernyeszegi férfit eltűnését a fia jelentette a hatóságoknak szombat éjfél után néhány perccel – írja az Agerpres a Maros megyei rendőrségre hivatkozva. A csapatok a keresésére indultak, és háromszáz méterre az esztenától bukkant az idős férfi élettelen testére, amelyen számos, feltehetően vadállat okozta sérülésnyom volt látható.

A rendőrség vizsgálja a haláleset körülményeit, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt eljárást indítottak.

Mindeközben elkészítették a szükséges dokumentációt

az egy személy halálát okozó medve kilövésének engedélyeztetéséhez, jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szombaton a Facebook-oldalán.


Ugyanakkor további lépéseket is ígért: „A Környezetvédelmi Minisztérium folytatja a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megoldja a medvekérdést Romániában. Megteremtettük a lakott területen való azonnali beavatkozás törvényes kereteit, és további intézkedéseket hozunk annak érdekében, hogy csökkentsük az ember és a medve találkozását mind a lakosság, mind a faj védelmében”.