Egy anyamedve és két bocsa turistáskodik a Szejkén

Nem múlhatnak el a székely városnapok medve nélkül, már az első nap megnyitóján, a Geszti Péter koncerten egyszerre riasztott a közönség telefonja: üzentek a macik, hogy miccsel várnak a Szejkén. Un urs mare și doi mici.

A városnapok többi napja sem telt el medveriasztás nélkül, a hétvégén összesen három RO-Alert jelzést küldtek ki a Szejkén tanyázó medvék miatt, figyelmeztetve a lakosságot, hogy kerüljék a környéket – tájékoztatott a Hargita megyei csendőrség. A figyelmeztető üzenetben az állt, egy anyamedve és két bocsa éppen a Mini Erdély Park környékén tanyázik. Ennek okán a park vezetőjét, Fazakas Szabolcsot kérdeztük, hol látták pontosan a nagyvadakat.

Két medvét, egy kisebb, és egy közel 200 kilogrammos medvét korábban már sikeresen befogtak és elszállítottak a Szejkéről, most nem azok jöttek vissza, hanem egy anyamedve és két bocsa bukkant fel a környéken, pontosított telefonos megkeresésünkkor Fazakas Szabolcs.

A legutóbbi riasztáskor egy, a szejkei színpadon zajló rendezvényt csodáltak közel tízméteres távolságból a bocsok, melyeket aztán petárdával, zajjal sikeresen elriasztott a csendőrség és a vadásztársulat, a lakosságot pedig RO-Alert-jelzéssel figyemeztették, hogy ne merészkedjenek a környékre.

Fotó: Tóth-Deák László

Félő azonban, hogy a bocsok visszatérnek az anyamedvével együtt. Mivel medvecsapdát nem tehetnek ki, hiszen anyamedvéről és bocsairól van szó, és ha „bemegy az egyik bocs, akkor nagy műsor lenne, az anyamedve nagy cirkuszt csinálna”, magyarázta Fazakas, ezért más megoldásokhoz folyamodnak:

„Kényelmetlenné kell tenni számukra az itt-tartózkodásukat. A petárdázás, a csendőrök meg a vadászok elszoktatják a nagyvadakat, emellett a patak medrét is ki fogják tisztítani, az UTCA-akciócsoport vállalta a feladatot. El volt hanyagolva a patakmeder, nagyon benőtte a bozót, és tele van ‘fosókaszilvafákkal’ a meder, amire nagyon jönnek a medvék, ezeket most kivágják” – mondta el a park vezetője. „Körülbelül ötezer medve kellene legyen az országban, mondták el korábban a vadászok, de jelenleg 18-19 ezer medve van megközelítőleg, ami óriási szám, egy udvarhelynyi medve van az országban” – tette hozzá Fazakas.