Ég veled, napos oldal!

Ellehetetlenült a munkájuk a Transindexen belül, tovább már nem tudják a legjobb szakmai tudásuk szerint ellátni azt a feladatot, ami a mindenkori szabad sajtó feladata lenne – írják a Transindex szerkesztői, akik február 15-én együttesen mondtak fel hírportáljuknál.

Az 1999-es indulása óta sokat változott a csapat, de most is ugyanazon értékek mellett tartják fontosnak kiállni, mint egykor, és most sem hajlandóak semmilyen politikai erő elvárásai szerint végezni az újságírói munkájukat, írják. Úgy gondolják, hogy az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei, és a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik. Ők az utóbbi utat választották, most pedig csomagolnak.

A sejtelmes okok mellett közleményükben egy konkrét okot említenek: a többségi tulajdonos, Hajdu Áron, aki 2018 óta a portált kiadó Media Net Kft. 66,6 százalékos tulajdonosa a Transindex eladására készül. A felálló szerkesztők arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi körülmények között nem látják biztosítva az újságírói függetlenségüket.

Korábban egy a merce.hu-nak adott interjúban, a portál felelős szerkesztője, Vig Emese elmondta, noha korábban sosem látott mértékű tőke áramlik az erdélyi magyar sajtóba, ebből szinte kizárólag a Fideszhez és a magyar kormánypárttal „se veled, se nélküled” viszonyt ápoló Románia Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) köthető médiumok profitálnak, és most már csak azok juthatnak a fenntartásukhoz elegendő anyagi forrásokhoz, akik nem számítanak ellenséges médiatermékeknek.

„A Médiatérhez (az Erdélyi Médiatér Egyesületen keresztül folyósít a magyar kormány támogatást bizonyos erdélyi magyar médiatermékek számára – szerk. megj.) köthető orgánumokban ugyan nem tapasztalható a hazai Fidesz-sajtót jellemző felülről irányított, központosított propaganda, azonban olyan írások, amelyek magyar kormánypártokat vagy az azokkal az utóbbi években megbékélő RMDSZ-t bírálnák – nem jelenhetnek meg” – olvasható a merce.hu interjújában.

A portál korábban is jelezte, hogy veszélyben van a működése, ekkor sokan – köztük szerkesztőségünk is – támogató videóval állt ki mellettük, bíztatva az olvasókat a lap támogatására. „Köszönjük! Mert valóban sokan voltatok, akik támogatásaitokkal időt vásároltatok nekünk arra, hogy még valameddig működni tudjunk, és hogy tovább tervezgessük a jövőnket. Az elmúlt sok-sok évből pont ezekre a nektek köszönhető újabb pár hónapra fogunk a legélénkebben emlékezni” – írja a Babos Krisztina, Bakk-Dávid Tímea, Gál László, Gyöngyi Annamária, Horváth-Kovács Szilárd, Kádár Kata, Kicsid Attila, Kulcsár Árpád, Tőkés Hunor, Kolozsi Emese és Vig Emese felelős szerkesztő által alulírott közleményben.