Drágul a taxi, de nem eléggé?

Kiszúrt az áfa a taxisokkal: hiába fogadta el a tanács az árak emelését, mégsem mindenki tudja úgy alkalmazni, ahogy azt szeretné. 

Meglepetésvendégek látogatták meg a pénteki rendkívüli tanácsülés előtt Venczel Attila jegyzőt. Miután a tanácsosok egyöntetűen elfogadták az egyetlen napirendi pontot, a költségvetés-kiigazítást, a jegyzőtől megkérdeztük és megtudtuk, azért jártak bent a hivatalban, hogy tisztázzanak egyet s mást. 

– A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a testület feladata, hogy a maximális árat jóváhagyja. A maximális árat áfa nélkül kell jóváhagynia a testületnek, a törvény pedig rendelkezik arról, hogy az áfát abban az esetben lehet rátenni, amennyiben a cég áfafizető.

Udvarhelyen két taxitársaság van, a City Taxi és a taxi 24-et működtető Honig Taxi Kft. A taxitársaságok úgy működnek, hogy 43-44 cég tartozik ezekhez, többségében egyéni vállalkozók és kft-k, amelyeknek mintegy 90 százalékuk nem áfafizető, a rendszert és a recepciós szolgálatot biztosítja maga a társaság – tudtuk meg Jakab Áron Csabától, a taxisok kérését és a taxik működésének költségvetését összeállító vállalkozói szövetség elnökétől. 

A probléma tehát az, hogy 

hiába fogadták el a júniusi tanácsülésen, hogy a taxiárak kilométerenkénti maximális díjszabása 3,1 lejről 3,84 lejre nőhet, mert igazából magasabb maximális árat kellett volna megszabni. 

A taxisok úgy értették, elmondásuk szerint, hogy 4,49 lejes maximális árat fognak megszabni áfástól, mert nekik annyi kellett volna ahhoz, hogy ne ráfizetéses legyen a munkájuk. És ők úgy tudják, a kérésük most is úgy volt megfogalmazva, mint eddig, amikor még emelést kértek. Ők nem gondolták, hogy levonják az áfa értékét, a 19 százalékot belőle, és így a nem áfafizető cégeknél csak 3,84 lej lehet a maximálisan kiszabható tarifa. 

Múlt szombaton, 9-én át is állíttatták az órákat  4,1 lejes kilométerenkénti tarifára. Brassóból érkezett a szakember, aki átállította az órákat egységesen. Ám, amikor a kitűzőket vitték pecsételtetni, akkor derült ki, hogy baj van, egy hétig nem megfelelő árral működtek. 

– Vissza kell-e állítani – teszik fel a kérdést a városháza előtt az arra érkező tanácsosoknak, Biró Edithnek, Réthi Kinga Enikőnek és Péter Balázsnak. 

– Hát vissza, kriminálok vagyunk, ha nem – állapítja meg egyikük. 

Most hétvégén tehát megint jönnek Brassóból, visszaállítják az órákat, 3,84-gyel fog mindenki menni, egy társaság taxijai mehetnének 4,49-cel kilométerenként, de nekik sem lenne jó biznisz hagyni a magasabb árat.  

Nem hiba, félreértés

Jakab Áron Csaba elmondta, szerinte nem hibáról van itt szó, csupán egy félreértésről. 

A polgármesteri hivatalba leadott kérés részletei

Korábban másképp állították össze a hasonló kéréseket, de „jött a jegyző, ő a törvényesség szempontjából az egészet helyrerakta, bevezette azt a rendszert, ahogy kell csinálni, ezeket megadott formában kérte leadni, összeállítottuk, ez a forma úgy van, hogy x összeg+áfa, ezzel kijön egy bruttó ár”, indokolja meg, miért állhatott elő a kavarodás. Itt kell keresni a bibit, ugyanis a taxisok és SZMVSZ által összeállított kérésben valóban az 3,84+áfa szerepel (tizedik oldal – szerk. megj.)

Akkor mi lesz? 

Jakab szerint a következőkben vagy a nettó összeget kell úgy kiszámolni, hogy „kijöjjön a lépés”, vagy nem nettóról és bruttóról kell beszélni, hanem egy maximális értékről, ami figyelmen kívül hagyja azt, hogy ki áfás, és ki nem.  

–  Azt mondtuk, hogy számolják újra a költségeiket, a tanácshatározat elfogadása után három hónapon belül van lehetőség arra, hogy a testület megint elő tudja terjeszteni – vázolta nekünk a jegyző a lehetőségeket.

Pénteken reggel a taxisok terve az volt, hogy újabb kérést adnak le, amiben kérik, hogy azok is alkalmazhassák a magasabb, 4 lej feletti árat, akik nem fizetnek áfát. Péter Balázs meg is ígérte, hogy elfogadják a javasolt árat egy feltétellel: „– A taxióra és a mellette levő tablet között van némi különbség. Ne a tableten menjenek a számok, hanem a taxiórán. Saját tapasztalatból beszélek”. 

– Mínuszosok voltunk az utóbbi három évben, az egész társaság – magyarázkodik egyik taxis, de a tanácsosok már nem hallgatják meg. 

Később, szintén a taxisoktól arról értesültünk, leadták a kérést.