Dobhatod el a textilmaszkot, új szabályok jönnek?

Az ötödik hullám miatt szükséges új intézkedésekről döntött szerdán az országos vészhelyzeti bizottság, és a veszélyhelyzet további harminc nappal való meghosszabbítását is javasolták. A szabályokat a kormánynak is jóvá kell hagynia, a szigorító intézkedések várhatóan szombattól lépnek érvénybe.

A bizottsági határozatban szerepel az is, hogy ezentúl kizárólag csak FFP2 típusú vagy orvosi védőmaszkot szabadna használni a zárt- és nyitott nyilvános területeken. Ez azt jelenti, hogy a textilmaszkokat többé nem fogadnák el. Nem kötelező viszont a maszkviselés az 5 év alatti gyermekeknek, az irodában egyedül tartózkodó személyeknek, a televíziós műsorvezetőknek és vendégeiknek (a személyek közötti 3 méteres távolság betartásával), a vallási kultuszok képviselőinek az istentiszteletek során (szintén a személyek közötti 3 méteres távolság betartásával), a felszólalóknak, feltéve, ha tartják a 3 méteres távolságot, az intenzív fizikai tevékenységet folytató és/vagy megerőltető munkakörülmények között (magas hőmérséklet, magas páratartalom stb.) vagy sporttevékenységet végző személyeknek.

Továbbá az országos vészhelyzeti bizottság javaslata szerint az állami vállalatoknál és létfontosságú ágazatokban törekedni kell a váltásokban zajló munkavégzésre, az alkalmazottak heti rendszeres tesztelésére, valamint viselni kell az FPP2 típusú védőmaszkot a túlzsúfolt helyeken.

Az új intézkedések között szerepel az is, hogy a rászoruló diákoknak ingyenesen biztosítanák a maszkokat, valamint bevezetnék a munkahelyükről elküldött személyek számára a technikai munkanélküli-segélyt.

Az élelmiszerüzletek és éttermek este 22 óráig tarthatnának nyitva a határozat szerint. Utóbbiak 1 ezrelékes fertőzöttségi szint alatt kapacitásuk 50 százalékát használhatják, és csak a koronavírus ellen beoltott (az utolsó oltástól számított 10 nap elteltével), a betegségen nem több mint fél éve átesett, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi negatív gyorsteszttel rendelkező személyeket fogadhatják. 1 ezrelék fölött kapacitásuk 30 százalékát használhatják. A mozik, színházak, sportlétesítmények szintén kapacitásuk 50 százalékáig fogadhatnak nézőket az 1 ezreléknél kisebb fertőzöttségi szintű településeken, az 1 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi mutatójú településeken ez 30 százalékra módosul, és kötelező a zöldigazolvány felmutatása.

Szabadtéri koncertek és fesztiválok szervezése legtöbb ötszáz, zöldigazolvánnyal rendelkező személy részvételével megengedett, a meetingeken legfeljebb száz, csak a koronavírus ellen beoltott (az utolsó oltástól számított 10 nap elteltével), a betegségen nem több mint fél éve átesett, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi negatív gyorsteszttel rendelkező személyek vehetnek részt.

Emellett még újdonság az is, hogy az egészségügyi minisztérium egy nappal korábban, kedden bejelentette, hogy a koronavírusos betegeket járóbetegrendelőkben fogják vizsgálni és kezelni, hogy elkerüljék a kórházak túlzsúfoltságát.

Az országos vészhelyzeti bizottság teljes határozata ide kattintva érhető el.

digi24.ro

Â