Direkt vagy tongyó, vagy véletlenül?

Nem mindegy, és az sem, hogy neked mekkora.
Fotó: PÁL EDIT ÉVA

Tudod, hogyan kell öltönyt választanod, és milyen zoknit kell felvenned mellé? És azt, hogy miért ne rakd a zsebedbe a kulcscsomót, vagy miért ne vegyél fel szilikonpántos melltartót? A csütörtök reggeli Bizniszvitaminon mindezt Kovács Orsolya, a stílustanácsadó Yurkov Szalon alapítója mondta el a jelenlévőknek.

De még ezelőtt bemutatkozott a város új virtuális pizzázója, a Frankó Pizza, amelyet Göther Orsolya mutatott be. A családi vállalkozásnak nem ő az ötletgazdája, de övé volt a nemes feladat, hogy elmondja, hogyan született az egy hete megnyílt pizzázójuk. A Lejtő utcai székhelyre nem lehet beülni, csupán rendelni lehet tőlük.

A Frankó

nevet Ferenc nagytata olaszosított nevéből, a Francescóból kapta. Neki volt a vágya, hogy a családtagjai együtt csináljanak olyasvalamit, amibe szívüket-lelküket beleteszik és meg is tudnak belőle élni.

Friss vállalkozásuknál úgy látják, ha bárhol a világon valami minőségit hozol létre, az tud működni, még ha nagy is a konkurencia. Jó bizonyíték volt erre az a hét is, ami eltelt a pizzázó megnyitása óta, hiszen annyira sok pizzát rendeltek, hogy az ötfős csapatot máris bővíteni kellett.

A pizzázó megnyitását két éves kísérletezés előzte meg, ezalatt legalább tizenöt minőségi lisztet, ugyanennyi mozzarellát, paradicsomszószt próbáltak ki a tökéletes kombinációkat keresgélve, és baráti összejöveteleken ment a zsűrizés. Kiderült az is, ezalatt a két év alatt született meg lányuk, akinek az első szava a pizza volt. Nem gyorsfagyasztású pizzát árulnak, minimum 24 órát kel a tésztájuk, Orsolya szerint ez azért olyan fontos, mert a tészta a lelke a pizzának. Mint különlegességet, a Frankó Pizzát emelte ki, amely ricottát, szárított paradicsomot és pestót tartalmaz.

„Én, amikor idekerültem az inkubátorházba, nyár volt, bejöttem rövidnadrágban, akkor nagyon megbotránkozott mindenki. Nyilván így mentem haza is, onnan is majdnem kitettek, hogy így megyek dolgozni. Én mondtam, hogy változnak az idők és már annyira lazán lehet dolgozni egy start-up központban, hogy akár még egy vezető beosztású ember is vehet rövidnadrágot, és annyit mondták, hogy nem, hogy utánakerestem. Tényleg nem” – vezette fel Szakács Paál István, a Hargita Business Center igazgatója a szakmai előadást.

A stílusguruk

hosszabb tanácsadást, stílusképzést tartottak az inkubátorházban, ezért reggeli bizniszvitaminon egy átfogó előadás során arról beszéltünk, mit hogyan lehet, és mit nem lehet felvenni az üzleti életben.

Orsolya hat éve hozta létre a Yurkovot, azelőtt tizenöt éven keresztül nagyvállalati tartalomkezelői rendszereket tervezett. Egy kiégés nyitott új utat az életében. „Nem vagyok egy gyakorlott kiégő. Ez a magánéletemet is magával rántotta, el is váltam, anyagilag is tönkrementem. Volt egy olyan periódus az életemben, amikor se karrier, se magánélet, se anyagi háttér nem volt. Az volt az a pont, hogy mindent megváltoztatok az életemen” – mesélt a kezdetekről. Visszanyúlt ahhoz, amit igazán szeret. Varrónőként érettségizett. Az említett rossz periódusában elveszítette az önbizalmát, a nőiességét, ezt kellett újraépítenie. Stílus-trükköket alkalmazva ez napról napra sikerült neki, terápia volt számára.

A megjelenés a te döntésed szabadsága – vallja, ezért ki is hangsúlyozta: fontos, hogy a te döntésed legyen, hogy egy adott napon hogy nézel ki, ne a véletlen műve. Nagy különbség van aközött, aki véletlenül öltözik fel bénán és aközött, aki direkt tesz bele egy csavart az öltözetébe. A megjelenéseddel mesélsz magadról szavak nélkül. Az első benyomáskor az ember stílusa alapján fogod látni, hogy milyen az önbecsülése, a nőiességhez, férfiassághoz való viszonya, és hogy érzi magát, ezért nem jó, ha a véletlenre bízod, mit sugárzol.

A stílus szerinte erőt jelent. „Képzeld el azt a napot, amelyik úgy indul el, hogy (…) belenézel a tükörbe, és látod, hogy: Úristen, de jól nézek ki. Mész, és mindenki elismerően pillant rád, vagy kicsit irigykedve, többször megdicsérnek, végighasítassz a tárgyalásaidon, az egész napod szupersztárja vagy, na, ez az az erő, amiről beszélek, amit igenis el tudunk érni a megjelenésünk által” – mondta. A stílus nem másolható, nem csupán ruhakérdés, így hiába is veszel egy olyan ruhát, ami egy ismerősödnek nagyon jól állt, hitelesnek kell lenned, és akkor vagy az, hogyha az, amit kommunikálsz magadról, és amit csinálsz, az te vagy.  

Térjünk rá a konkrétumokra

Irányok vannak, hogy általában melyik alkathoz mi áll jól, de nem szabad kategorizálnunk magunkat, mindannyian egyediek vagyunk. A szabályrendszerek teljesen fellazultak, az üzleti életben sem hordanak úgy öltönyt, ahogy azt régen az etikett megkívánta, és a start-up vállalkozásoknál ez még inkább igaz. „Aki innovátor, az őrült. A szó legnemesebb értelmében” – árulta el Kovács Orsolya, hogy miért. Szerinte fontos, hogy az egyéniségünk tükröződjön a stílusunkon. „Azt veszel fel, amit akarsz, akár rövidnadrágot is, ha az nem véletlenül béna” – utalt vissza Szakács Paál István igazgató kérdésére.

A nők esetében

először a fehérneműkérdést taglalta. Sokszor látja, hogy nők kisebb kosárméretű melltartót vesznek fel, és kinyomja a cicit, amitől úgy tűnik, mintha azokból négy lenne, míg ha nagyobbat vesz, akkor el fognak állni a mellek.

A fehérneművel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy ne látszódjon ki az alsónemű, és erre nem megoldás a szilikonpánt, amit ugyan azért találhattak, ki hogy ne látszódjon, de kilátszik. Olyan mintha cellux lenne ragasztva a vállakra, bevág, fénylik, alánedvesedik, de olyant is látni, ami már besárgult. Orsolya az egyik missziójának érzi, hogy tudatosítsa: nincs szilikonpánt, inkább látszódjon egy rendes pánt, de még jobbnak a pánt nélküli melltartót, még ha „csúszkál” is kicsit.

Orsolya attól is megszokott torpanni az utcán, amikor felnőtt nőn színes harisnyanadrágot lát. Vastag színes harisnyanadrágot tizenkét éves kor felett nem javasol senkinek. Mindig vannak kivételek, ő is látott már olyant, akinek jól állt, az viszont biztos, hogy nem a legnőiesebb irány, inkább kislányos kinézetet kölcsönöz. Ha ez a cél, akkor mehet, mondja. Ha inkább nőies hatás a cél, akkor egy sötét fekete, kék, barna harisnyát ajánl.

Ha már a harisnyáknál járunk, arra is felhívta a figyelmet Orsolya, hogy nem szabad hordani nyitott cipővel. „Ha szabad ilyet mondani, az tiltólistás” – mondta, és hozzátette: látott már olyan szettet, ahol jól nézett ki egy fekete neccharisnya, szandállal, piros körmökkel. „Az szép volt, de nem bizniszterületre. A csipkés harisnya is szép, de ugyancsak nem bizniszterületre, hacsak nem akarsz valami mást kommunikálni. Mindig azt adod el, ahová a figyelmet tereled. Ha a lábad közé tereled, azt adod el, ha a fejedre, akkor a tudásodat adod el” – magyarázta.

Az ékszereknél egy hetes szabályt említ az előadó, ami azt jelenti, hogy hét kiegészítő lehet rajtad, de ő már ezt is soknak tartja. Arra érdemes odafigyelni, ha egy erőteljes nyaklánc, vagy egy másik erőteljes „statement kiegészítő”, például egy óra, sál vagy éppen kendő van rajtad, az elég. A kevesebb több elve itt is érvényesül. A nyakkendőt meg jó meghagyni a férfiaknak, mivel az legnemesebb részük jelképe, annak, „amit mi nők is nagyon szeretünk”. A masniként szolgáló csokornyakkendő szóba jöhet.

Ami a színeket illeti

Régen azt tanultuk az iskolában, hogy az ünneplő az fekete-fehér. Ezt sokan tartják az üzleti életben is. A probléma ezzel, hogy a fekete-fehér kombináció az emberek nyolcvan százalékának nagyon rosszul áll Orsolya szerint. Az ember tónusától függ, hogy mi áll valakinek jól, bátorít mindenkit, hogy törjön ki a fekete-fehér rabságából.

A cipőknél felmerül a kérdés, meg kell-e egyezzen az öv, a cipő és a táska színe. A nőknél nem, a férfiaknál igen, mondja a stílustanácsadó. Persze ez sem aranyszabály, az inkább az, hogy a szett az egységes tónusú legyen.

A méret a lényeg

Nagyon fontos figyelnünk arra, hogy a mi méretünk legyen a ruhánk. A nők gyakran hordanak egy-két mérettel kisebbet sajátjuknál, hátha belefogynak, vagy éppen nagyobbat, mert „már gyermekkorunkban belénk verték: kislányom vegyél 1-2 számmal nagyobb télikabátot, hogy jól alá tudjál öltözni”. A nőknél a jó zakóhossz a csípőcsont és a forgó között van.

Van rossz szokásunk is, ha felugrik ránk néhány kiló, akkor elkezdjük magunkat bebugyolálni bővebb dolgokba, lepelbe, kitűrjük a pólót. Az előadó szerint ez nőkre és férfiakra is igaz. Ezzel azonban hordósítjuk magunkat, a legszélesebb pontot visszük tovább egész testünkön. Ebben az esetben is a legjobb út, hogyha olyan ruhát viselsz, ami követi a vonalaidat, úgy tűnsz majd a legkarcsúbbnak, akármilyen hihetetlen.  

A férfiak öltönyeivel kapcsolatban is sok általános érvényű szabály van, ezek közül is a legfontosabb, hogy a te méreted legyen az, amit felveszel.

A karöltő rész a zakó lelke, itt áll vagy bukik a dolog, akárcsak a női blézernél. Érdemes olyant vásárolni, aminek a karöltője nagyon közel van a hónaljhoz. „Nem olyan kényelmes, de nagyon jól fog kinézni”, és a zakó így második bőrként funkcionál. Más esetben, ha felemeled a karod, vagy éppen autóba ülsz, az egész zakótest eldeformálódik. Úgy tudod, leellenőrizni, jó-e a zakóhossz, hogy lelógatod a karod, és megfogod az alját a zakótestnek. Amikor megfogod és egyenes marad a zakó, az a jó hossz. Ha gyűrődik, akkor hosszú, ha meg nem éred el, rövid.

A nadrág mérete is fontos. Nem szabad törésnek lennie benne, azon kívül, hogy a trottyos nadrág elveszi a vállakról a hangsúlyt, teljesen eltorzítja a testalkatot, összenyomja a testmagasságodat optikailag. Sokkal magasabbnak tűnsz egy egyenes vonalú nadrágban. Újabban elkezdett divat lenni a szűk nadrág olyannyira, hogy egy picit át is fordult. „Amikor már látom, hogy az a fiatalember jobbos vagy balos ott lent, akkor már az fordul meg a fejemben, hogy ez a nadrág egy kicsit szűk. Én azt nem akarom látni” – kuncogott.

A férfiak

további rájuk vonatkozó stílustrükköket is hallhattak. Például, hogy nem tanácsos teletenniük a zsebeiket mindenfélével: óriás kulcscsomóval, pénztárcával, mert így megnövelik a csipő környékét és rögtön homokóra alakjuk lesz, pedig a fordított trapéz alak az esetükben sokkal előnyösebb. Orsolya táskát ajánl a férfiaknak is, egy dologtól int óvva, a hastáskától.

Szerinte ennél csak a rövid ujjú ing rosszabb. „Fel lehet venni rövid ujjú inget, van az a szituáció. Ha az adóhatósághoz mész, és az a cél, hogy sajnáljanak. Ez még a kertipartin is béna. Egy kertipartin inkább egy laza lenvászon inget tekerj fel a karodon ahelyett, hogy felvennél egy rövid ujjú inget, amiben lötyög a karod. A filmekben is az esetlenebb karaktereket rövid ujjú ingben ábrázolják, míg James Bond feltűri, aztán megmenti a világot. Jó, az egyik részben rövid ujjú ing van rajta, de az feszül a karján” – vezette le eszmefuttatását Orsolya.

Az ing a rövidnadrággal egyes esetekben megy, de neki nem tetszik, egy galléros pólóval ajánlja inkább. Neki az is tetszik, ha valaki feltűri ennek a gallérját, de tudja, nem sokan gondolkodnak erről ugyanígy. A rövidnadrággal kapcsolatban azt is kiemelte: kizárólag titokzoknival!

Visszatérve az öltönyhöz

kaptunk még néhány hasznos tanácsot. Azt, hogy zakó lezárt mellkasi zsebét érdemes kinyitnunk, mert a legtöbb zakót ma már úgy csinálják, hogy más színű a bélése, és ha kihúzod ezt a mellkasi zsebből, úgy néz ki, mint egy díszzsebkendő. Az előadó bátorít a díszzsebkendőre, ami akár nyakkendő nélkül is nagyon jól mutat. Sokan azt gondolják róla, hogy túl piperkőc, de Orsolya szerint észrevehetetlen, és emlékezetes. A gombos inggallért le kell gombolni, hogy ne fityegjen a gallér – hívta fel a figyelmet még néhány apróságra.

A nyakkendőkkel kapcsolatban elég nagy a szabadság. Ami jól áll, mondta, de azért megjegyezte, ha az embernek erőteljesebb teste van, akkor „béna egy kis cérnanyakkendő”. Ami fontos, hogy ennek az övig kell érnie. Ha van rajtad nyakkendő, és díszzsebkendő is, akkor semmiképpen ne egyezzen ez a kettő, legalábbis az üzleti életben ne. Egy alkalommal egyezhet: a saját esküvődön.

Az öltöny mellé viseletes zoknik is megkerülhetetlenek, de ezzel kapcsolatban is elég nagy a szabadságunk. „A kanadai miniszterelnök például ikonikusan híres arról, hogy pedánsan felöltözik és mellé egy színes zoknit vesz fel. Ha ez a stílus a tied, és azzal üzenni akarsz valamit, akkor az oké. Nem kell sablonokban gondolkodni. Ha rocker vagy és smoking a dresszkód, nyugodtan vegyél egy halálfejes zoknit, ha az hiteles. Ha nem, és erőltetett, akkor ki fogják szúrni és elveszíted vele az erődet” – mondta az előadó.

Én öltözködésben úgy vagyok, hogy ne ítélkezz, hogy téged se ítéljenek. Honnan tudom első benyomásra, hogy valaki tongyó, vagy extravagáns?” – tette fel a kérdést Szakács Paál István. „Érzed. A legelső másodpercben” – mondta és fejezte be előadását Kovács Orsolya.