Dávid Botondot díjazta az Európai Parlament

A székelyudvarhelyi Dávid Botond az idei Európai Parlament idei Európai Polgár díjának romániai kitüntetettje. A fotós Geofolkra keresztelt projektje Európa minden szegletéből származó népviseleteket mutat be, a kiállítás a Márton Áron téren is látható volt, ennek kapcsán a szerzővel készült interjúnkat ide kattintva olvashatod el.

Csak egyet akart, 1700 lett belőle

Az a célja, hogy a világ összes népviseletét egy felületre gyűjtse össze, és világrekordot döntsön. Dávid Botond megjegyzi az arcodat.

„A kilenc éve, Székelyudvarhelyről indult Geofolk projekt lenyűgöző gyűjtemény, amely Európa kulturális hagyatékának egyik leglátványosabb elemét, a népviseleteket mutatja be. Ma már több mint 2000 különböző népviseletet tartalmaz 56 ország 240 nemzetiségétől” – mondta a kiállításról Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő, ő terjesztette fel a díjra a székelyudvarhelyi fényképészt.

Az Európai Parlament minden évben odaítéli az Európai Polgár díjat. A díj olyan személy, csoport, egyesület, szervezet kivételes teljesítményének jutalmazására szolgál, amely elősegíti a tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítését és a szorosabb integrációt – olvasható a képviselő weboldalán.

A Geofolk jelenleg a Facebookon érhető el, de Dávid Botond, aki a gyűjtemény bővítésén dolgozik, egy nagyszabású online kép- és adatbázis létrehozását tervezi a geofolk.org felületen.