Csökkent januárban az országos nettó átlagbér

Az országos nettó átlagbér 2022 januárjában 3.698 lej volt, azaz 181 lejjel (4,7 százalékkal) kevesebb, mint előző év decemberben. A bruttó átlagbér 296 lejjel 6.031 lejre csökkent – közölte kedden az Agerpresnek az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az INS közlése szerint a legtöbb gazdasági ágazatban visszaesett az átlagbér januárban decemberhez képest, amikor éves, negyedéves vagy ünnepekért járó prémiumokat vagy 13. fizetést adtak. Az átlagbér csökkenéséhez hozzájárult a vállalatok bevételének mérséklődése is.

A közalkalmazotti szférában viszont enyhén nőtt a nettó átlagbér januárban az előző hónaphoz képest: 3,1 százalékkal a tanügyben, 1,7 százalékkal az egészségügyben és a szociális gondozás területén, illetve 0,5 százalékkal a közigazgatásban.

A legnagyobb nettó átlagbért, 8.940 lejt, az információtechnológiai ágazatban (beleértve az informatikai szolgáltatásokat) jegyezték, a legkisebbet – 2.047 lej – pedig a vendéglátóiparban.

Florin Cîţu kedden kijelentette, szerinte a társadalombiztosítási járulékok csökkentése lehet a bérek megemelésének egyetlen módja annak érdekében, hogy a vásárlóerő az emelkedő árak mellett ne csökkenjen.