Csaba testvér: Nem a bugyijában kell kezdeni az ismerkedést, hanem a lelkében!

A gonosz mindenütt ott van, de mi döntsünk tudatosan az élet mellett, javasolja anyák napjára a szerzetes.
A szerző fotói

Hogy milyen érzés volt elmenni péntek délután Böjte atya előadására, amelyet a székelyudvarhelyi RMDSZ és nőszervezete valósított meg, és anyák napja volt az apropója? Legszívesebben hazaszaladtam volna nagymamámhoz, és mint egy kisgyerek, elbújtam volna a kicsi hiúban, a törökbúza és a gyógynövények szagában, a lajtorja alá, hogy senki ne találjon meg, amíg kisírom magam.

Mert az nem lehet, hogy ennyi gonosz és jóság egyszerre legyen a világban.

Az nem lehet, hogy miután a csütörtökön megjelennek a cikkek, hogy a Böjte atya által vezetett intézményben az atya tudtával legsúlyosabb visszaélések történtek meg éveken keresztül, amik egy árva vagy rászoruló és ezért kiszolgáltatott gyermekkel megtörténhetnek a gyilkosságon kívül, másnap ünneplő ruhában ugyanennek az embernek az előadásán töltődjön fel és tapsoljon a jónak több száz ember, és ne essen szó a foltról.

Több kérdés volt bennem, mint válasz, amikor úgy döntöttem, hogy mégis regisztrálok. Például az, hogy Csaba testvér mint férfi és mint szerzetes mit mondhat az anyaságról? Ezt még könnyen meg lehet válaszolni, például én se vagyok pingvin, de ha felkérnének, lehet, hogy tudnék előadást tartani a pingvinekről. Vagy hogy miért kell egy politikai szervezetnek egy atyával az anyák napjáról előadást tartatnia, amikor vannak erre anyák? Amúgy is édesanyák hete van, ahol őket érdeklő témákkal foglalkoznak az édesanyák. És akkor mi van a szekularizációval, az egyház és a politikai szétválasztásával? Hogy akkor ők lennének az udvarhelyi mukik?

A regisztrációnál újabb kérdőjel gyúlt ki bennem,

mert az RMDSZ és nőszervezete által szervezett esemény űrlapján kötelező módon kérték az e-mailcímet és telefonszámot. Azóta is gondolkodom, hogy mi másra lehet jó az e-mail címem és telefonszámom, mint hogy értesítsenek a következő rendezvények előtt, és majd a választások előtt üzenetekkel biztassanak szavazásra. Mert volt már rá példa. Minden választáson. Még forróbb a kérdés, amikor a Junior étterem elé érek, és azt látom, hogy simán bemehetek anélkül, hogy bárki is megkérdezné, vagyok-e regisztrálva.

A Junior parkoló tele – szerencsére biciklivel jöttem – és hosszú percekig áradnak az emberek a vendéglő lagzitermébe. Egy ideig nézem, hogy miért van több első sor is letakarva foglalt táblákkal, mire kiderül, hogy a szervező RMDSZ emberei és azok családtagjainak vannak fenntartva a helyek.

Antal Csilla, az RMDSZ nőszervezetének elnöke hosszas hálálkodással fogadja a felszólalót, és hamar kihúzza az előző napi cikkek méregfogát egy alázatos kérdéssel, előtte azonban egy Böjte-idézettel támasztja alá, hogy szerinte nem kell a bosszúságokkal, a negatív dolgokkal foglalkozni ahelyett, hogy inkább segítenénk másokon:

„Tisztelt Atyám! A mindennapi nehézségek és gondok mellett engedje meg nekem, nekünk, hogy feltegyük azt a kérdést, hogy milyen gondolatokat, milyen érzéseket vált ki önből, váltanak ki önből azok a támadások sokszor, amelyek érik, és milyen érzés, illetve milyen gondolatok támadnak önben a különböző nyomások alatt dolgozni, és ez mennyire tud kihatni arra az alázatos munkára, amit nap mint nap példával, példaértékkel tesz, tudjuk több száz, több ezer gyerekért tett és tesz a továbbiakban.”

Böjte atya: én akkor sem hittem el, és most sem hiszem el

Életszerűtlennek tartja, hogy megtörtént a szexuális abúzus, de változtatnak a gyermekotthonok működésén. Itt elolvashatod, hogy mit válaszolt a kérdéseinkre.

Böjte atya azonban mintha tudomásul sem vette volna, nem válaszolt konkrétan a kérdésre. Inkább egy jól sikerült stand up estet tartott, valahol Pál Feri atya, Szabó Péter és Bödőcs között, amelyen tanulságos, lélekbemarkoló és vicces történetekkel szórakoztatta a közönséget, – némelyek már elhangzottak máshol is – , és amely a Miatyánkban végződött.

Mondj igent az életre, válaszd az életet, tanácsolta az atya. Nagyon fontos, hogy a döntésed tudatos legyen, és ne csak megszüld azt a gyermeket, majd másra bízd, hanem vállald az ezzel járó felelősséget.

Aki nem ezt választja az torzul, fejtette ki.

Nagy ajándékot adott az atya az anyáknak: több rendben, több történetben felhívta a figyelmet

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!