Citromból limonádé: jön a második TEDx!

Egy jobb világért gyűjtenek ötleteket a második székelyudvarhelyi TEDx-en. A július 14-én, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, mi marad és mi nem tavalyhoz képest, és tizenegy fellépő nevét is elárulták a szervezők. 

Bíró Barna Botond, a Harghita Business Center igazgatótanácsának elnöke szerint soha nem volt ennyire aktuális a választott téma – Ötletek egy jobb világért –, hiszen nehéz kihívásokkal néznek szembe az európai közösségek, és mi is, székelyföldiek: gondol itt a szomszédos háborúra, árak elszállására, inflációra. Fontosnak látja, hogy közösségként ezekre hogyan tudunk reagálni, ahogy azt is, hogy az emberi életutakból, tapasztalatokból olyan válaszokat ismerjünk meg, amikből tanulhatunk, inspirálódhatunk. 

„Provokatív, innovatív, kreatív. 

(…) A hangsúly az ötleten van, nem a személyen, életúton. A megfogalmazás a fontos, ami másokat is arra kesztet, hogy újraértékeljék szokásaikat, gondolatvilágukat”– jellemzi röviden a TEDx-et Pálfi Kinga, volt alpolgármester, aki még az inkubátorházban dolgozott, amikor kitalálták, legyen TEDx Udvarhelyen is, Szakács-Pál István, a Harghita Business Center igazgatója szerint épp ő dobta be az ötletet az egyik gyűlésen. 

Azért látták érdemesnek idén is megszervezni az eseményt, mert tavaly „nemcsak a mag volt jó, hanem a talaj is”, fogalmaz Pálfi, azaz az udvarhelyi közönség is pozitívan állt az esemény mellé. Az új mottó megfogalmazásakor nem volt még háború, de úgy érezték, kellenek az olyan történetek, amik újrakeretezik a jelenünket, a gondolatvilágunkat, amik reményt nyújtanak, amik megmutatják, „a citromból hogyan lesz limonádé”.  

Pálfi még a szigorú szabályrendszerről beszél. A színek, a betűméretek, a jegyek száma és értéke, az előadások hossza is mind-mind előre meghatározott, de épp ez biztosítja, hogy az adott minőségben, a missziót szem előtt tartva szervezzenek meg minden, a TEDx-licenszet megkapott eseményt. Az licenszet egyébként évente újítani kell, magyarázza, az ideinek része volt az is hogy értékelték a tavalyi eredményeit. Itt megjegyzi, tanultak belőle, hiszen a tavalyi egyik előadó előadása nem kerülhetett fel a TEDx hivatalos oldalára, mert „nem volt benne a mag, ami mást elindít, nem késztetett vitára”. Hogy ki volt az, csak off the record súgta meg, de ha téged is nagyon furdal a kíváncsiság, akkor a Youtube-on egy TEDxUdvarhely kereséssel pillanatok alatt kiderítheted. 

Összesen 76 nevet írtak össze, ebből 49 a 13 fős szervezőcsapat ötlete volt, a többi az előző TEDx-résztvevőktől jött be, sorolja Berkeczi Zsolt, a Harghita Business Center marketingese, kommunikációsa. Idén 13-18 előadóra kaptak licenszet, eddig 11 biztos név van.

Ki lesz az a 11?

Raed Arafat nevét, ha korábban nem is, a koronavírusnak köszönhetően biztos hallottad már. Románia katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője. „Politikai csatározások miatt sokat van a középpontban, a mentős ismerőseim véleménye is megoszlik, de mindenki elismeri, hogy fontos érdemei vannak azzal kapcsolatban, hogy Romániában hogy néz ki a mentőszolgálat, a sürgősségi ellátás” – jellemzi Berkeczi. Kíváncsiak, hogy a koronavírus után hogyan látja ő, hogyan lehet reagálni a jövő kihívásaira orvosi szempontból.  

Sterczer Hilda két nyolcezres csúcsot mászott meg, tanító. Férje, Erőss Zsolt halála után a hegymászást és a tanítást kovácsolta össze, és létrehozta a Hópárduc Alapítványt, ahol gyógypedagógusokkal segítenek gyerekeknek a mozgásfejlődésben. Hilda azt mondja, hisz abban, hogy az önazonosság az elégedett élet kulcsa, továbbítja gondolatát Berkeczi.  

Alin Vaida a kolozsvári Jazz in the Park menedzsere. „11 évvel ezelőtt volt az első Jazz in the Park, ilyenkor teljesen átalakul a park, egyre több turistát vonz, olyan értéket teremtett, hogy mindenképp érdemes, hogy előadjon”, indokolja Szakács-Pál, hogy őt miért hívták.  

Detre Örs Hunort az egyik legnagyobb fogásuknak tartja. Ő friss diplomáskent 2008-ban került a heidelbergi Max Planck Intézetbe, ahol rövid időn belül a James Webb űrtávcsövet fejlesztő csapat egyik vezetőmérnöke lett. Fizikus-csilllagász családból származik: nagyapja többek között Albert Einsteintől, Max Plancktól tanulta az elméleti fizikát, nagyanyja az első magyar kutatócsillagász volt.  

Dietmar Dahmen a változás, a jövő, az innovatív és diszruptív trendek és technológiák és a fenntartható növekedés ereje témakörök egyik európai topelőadója. Szakács-Pál két konferencián is hallgatta, azzal biztat mindenkit, nem mindennapi élményben lesz részünk, az egyik leglátványosabb 15 perces előadás lesz az övé. 

Novák Károly Eduárd Románia egyetlen paralimpiai bajnok sportolója. Első érmét 2008-ban Pekingben nyerte, első aranyérmét pedig 2012-ben Londonból hozta haza, 2020-ban Tokióban kapott ezüstérmet, mindeközben Románia ifjúsági- és sportminisztere is volt. 

Pető Mária a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium fizikatanára, Pálfi kifogásolja, hogy gyakran külföldről hívunk tutorokat, hogy mondják el, hogy kell oktatni, és mit kell csinálni a fiataljainkkal, közben meg itt van mellettünk valaki, aki önálló kutatásra, kíváncsiságra ösztönzi a diákjait, melynek eredménye sok-sok innováció, kreativitás. 

Isztojka Mátét, a szentábrahámi roma származású fiatalt Szakács-Pál egyik cikkünk bevezetőjével mutatja be, ezt itt találod.  

Korpadi Péter nevénél Berkeczi megjegyzi, amikor valaki ilyen fiatal, és azt mondja, hogy mentor, akkor ő rendszerint fenntartásokkal kezeli, de Péternél más a helyzet. A fiatal fiú Dániában járt főiskolába, és azt mondta, ahhoz hogy a világ megváltozzon, ahhoz magad kell megváltoztatni. Feladta azokat a nagyvárosi terveket, amiket addig szövögetett, helyette az elszigelt tanyasi életet, önfenntartást, a növényi étrendet választotta. Majd másoknak is elkezdett segíteni, hogy átállhassanak a teljes értékű növényi étrendre. 

Nyáry Luca szuperereje az írás, konferálja fel Pálfi. Ő is a „szemtelenül fiatal” kategóriába tartozik, ezért remélik, „gátlástalanul” mutatja majd meg az életet, és beszélni fog arról is, hogyan lehet használni a művészeteket egy magasabb cél érdekében. 

Cristian Tabără újságíró, televíziós műsorvezető. Jelenleg a román közszolgálati televízió film részlegének a vezetője. Szépen beszél a magyarokról, de nem ezért hívják, viccelődik Szakács-Pál, olvasták a cikkeit, és úgy gondolják vannak olyan gondolatai, amik esetleg jobbá tehetik a világot.

Mit kell még tudni?

A helyszín marad a tavalyi, a Stúdió Mozi, az időpont: szeptember 10.,  idén is lesz zárókoncert, még keresik, hogy ki legyen az az együttes, „aki méltó módon tudja búcsúztatni az eseményt”. „Nagyon finom gasztro részt” is ígérnek több kávészünettel, ebédszünettel tavalyhoz képest. A jegyek árusítását egy hónappal az esemény előtt kezdik majd meg, aki semmiképp nem maradna le róla, azt tanácsolják, iratkozzon fel a hírlevélre. Az áraknál kell majd változásra számítani, igazodni fog a többi város TEDx-jegyáraihoz, de „nem kell megijedni, csak valamennyivel lesz több”.