Cirkusz a flekkenes színházplakát körül

Román nyelvű közleményben adta tudomásul a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, hogy semmi köze sincs Székely Csaba Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) című előadásához, illetve annak kifogásolt plakátjához.

Az állásfoglalásra azért került sor, mert Marius Pașcan Maros megyei parlamenti képviselő a közösségi oldalán kifakadt a Kultúrpalota hirdetőjén megjelent plakátra, amelyet (tévesen) a Gáspárik Attila vezette Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulatának tulajdonított.

A szóbanforgó plakátelem.

„Egy véres hússzeletet formázó Romániát csodálhatunk meg a plakáton, ami minden bizonnyal jól sül majd az irredentizmus forró parazsán” – fogalmazott a Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnöke. A politikus szerint a centenárium évében ez sértő Romániára nézve.

A darabot megvalósító 3G Színház igazgatója, Andi Gherghe azt nyilatkozta a marosvásárhelyi rádiónak, hogy amikor kitalálta az ellentmondásos plakátot, csak bevonzani szerette volna a nézőket az előadásra, nem akarta sérteni sem a románokat, sem a nemzeti jelképeket.

„1600-ban Erdély a Habsburgok, Moldova lengyel, Havasalföld pedig török fennhatóság alatt volt. Tehát három óriási birodalom csomópontjában voltunk, akik ebben a három országban egy-egy hússzeletet láttak, amire mindannyian fenték a fogukat” – magyarázta.

Gáspárik Attila színházigazgató a rádiónak azt mondta: nem tartja szerencsésnek, ha egy politikus művészeti tevékenységeket kezd felülbírálni és kifogásolni, ezt nagyon szomorúnak tartja.

Az említett közlemény második bekezdésében a nemzeti színház vezetősége mégis elhatárolódik minden olyan színházi megnyilvánulástól, amely a nemzeti méltóságot sérti, függetlenül attól, hogy románokról, magyarokról, németekről vagy más nemzetiségekről van szó.

De miért volt szükséges ez a pontosítás, és miért nem álltak ki inkább mellette, ha nem tartják sértőnek a kérdéses darabot? – tettük fel a közösségi hálón is felmerült kérdést Gáspárik Attilának.

“Nem láttam az előadást és nem hiszem, hogy nekünk ez lenne a dolgunk… Azt hiszem, ahol kérdeztek, kiálltam az előadás mellett (…) Személyesen tiltakozom minden olyan eljárás ellen, amiben a szabad alkotást megakadályozzák, és az alkotás nem sérti a kiskorúak jogait vagy másokat emberi mivoltukban”  – válaszolt az igazgató, hozzátéve, hogy ügyvédek tanácsára került be a második bekezdés, egy jogi eljárás miatt, amelyről nem kíván egyelőre nyilatkozni.