Célkeresztbe kerülhetnek a medvék

Közvitára bocsátottuk azt a miniszteri rendeletet, amely 220 barnamedve eltávolítását hagyja jóvá – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Az elmúlt két évben bekövetkezett károk száma és értéke, valamint az ember elleni támadások és incidensek térképe alapján állítottuk össze azt a listát, amellyel településenként 1-3 medve kilövését fogjuk engedélyezni – részletezte a miniszter.

Az említett 220-ból 80 azoknak az egyedeknek az eltávolítására vonatkozik, amelyek esetében az emberi életet vagy a közbiztonságot közvetlenül fenyegető veszély áll fenn. Ezt a környezetvédelmi hatóság kell jóváhagyja.

A többi 140 megelőzési kvóta, vagyis ezeket az ember elleni támadások vagy a medvekárok megelőzése érdekében lehet érvényesíteni. A miniszteri rendelet szerint a megelőzési kvóták esetében a beavatkozást azok a vadásztársulatok fogják elvégezni vadőrökön keresztül, akik az illető településsel szerződéses viszonyban vannak.

Tánczos Barna emlékeztetett arra, hogy elfogadták azt a sürgősségi rendeletet, amely lehetővé teszi az azonnali beavatkozást lakott területen, ha emberi élet van veszélyben. Tavasszal az a törvény is meg fog jelenni, amely lehetővé teszi, hogy ez az azonnali beavatkozás lakott területen kívül is megtörténjen – olvasható az RMDSZ közleményében.

A nagyvadak éves kilövési kvótáját még 2016 novemberében függesztette fel a kormány.