Buktatná a kormányfőt az USR-Plus, mert kirúgta a miniszterét (frissítve)

Foghatja a fejét Dan Barna. Orbannak kapóra is jöhet a balhé a PNL-n belüli hatalmi harcban.
Fotó: Digi24. Kiemelt kép: George Călin.

Alig néhány óra leforgása alatt, szerda estére kormányválság alakult ki a Victoria-palotában a kormányülés alkalmával. A PNL-s kormányfő ugyanis menesztette az USR-Plus igazságügyi miniszterét, mire a pártszövetség azt reagálta, hogy Florin Cîțunak mennie kell, sőt, a PSD bizalmatlansági indítványát is hajlandóak megszavazni, ha nem jutnak új egyezségre a kormánykoalícióban.

A történet – látszólag – azzal kezdődött, hogy Florin Cîţu miniszterelnök a délelőtti kormányülés pótnapirendjére szerette volna felvenni az Anghel Saligny-program (PNDL 3 – helyi fejlesztések országos programja) lebonyolításáról szóló sürgősségi rendelet elfogadását. Az USR-Plus ezt ellenezte, ezért a kormányülést 19 óráig felfüggesztették. Ekkor még Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta, hogy ez nem okozhat törést a koalícióban.

Viszont az már igen, amit az USR-Plus később felhányt: az általuk vezetett minisztériumok PNL-s államtitkáraira nyomást gyakorol a kormányfő, hogy vegyenek részt a szerda esti kormányülésen, márpedig ez szerintük meghaladja a hatáskörüket. Tiltakozásképp úgy döntöttek, hogy a minisztereik nem vesznek részt a kormányülésen.

Cîțu ezt a lépést úgy értékelte, hogy az USR-Plus megszegte a kormányprogramot, „lebénította a kormány tevékenységét, mert nem ért egyet a közösségek fejlesztésével”. Hozzátette, nem fogja megengedni, hogy „a román népet zsarolják”, csak azért, mert az USR-Plusnak kevesebb polgármestere van, vagyis kevésbé érdekelt a Saligny programban.

A miniszterelnök nem hagyta ennyiben a dolgot, hanem fogta magát, és még szerda este menesztette az USR-Plus-os Stelian Ion igazságügyi minisztert. Döntését azzal indokolta, hogy nem tűr meg a kabinetjében olyan minisztereket, akik ellenzik Románia modernizálását. Szerinte Stelian Ionnak nem sikerült érvényesítenie az akaratát a koalícióban. „Nem tudta végigvinni a projektjeit. Példa erre a különleges ügyészség, amelyet nyolc hónap alatt sem sikerült felszámolnia” – érvelt Cîţu.

Több sem kellett Dan Barnának,

kifakadt a miniszterelnökre, hogy képtelen a kormányfői tisztség ellátására, ezért le kellene mondania. Odáig fajult a dolog, hogy az elítélt PSD-vezérhez, Dragneához hasonlította őt. „A hatalommal való visszaélés és az éj leple alatt, tolvaj módjára hozott döntések Liviu Dragnea védjegyei. Florin Cîţu pedig megmutatta, hogy rosszabb Dragneánál, mert cinikusan és rosszindulatúan csapja be a választókat, akik mást kértek tőle. Florin Cîţunak mennie kell” – írta Facebook-bejegyzésében a kormányfő-helyettes.

A Plus elnöke, Dacian Cioloș sem hagyta szó nélkül a dolgot, ezt nyilatkozta: „Florin Cîţu az USR PLUS második miniszterét meneszti minden ok nélkül, alárendelve a teljes kormányt a PNL érdekeinek. Ez már nem egy koalíciós kormány” – fogalmazott a politikus.

Másként gondolja – vagy tereli a felelősséget – Cîțu, amikor azt mondja, hogy arra kérte az USR PLUS-t, ne lépjen ki a kormányból. „Ez a koalíció köteles reformokat végrehajtani (…). Arról biztosítok mindenkit, hogy a közös kormányzást folytatjuk, és túllépünk ezen a helyzeten is, mert a közérdek, a románok érdeke fontosabb a politikusok érdekeinél” – jelentette ki.

Az ügyben megszólalt a közvetlen érintett is.

– Florin Cîţu ismét bebizonyította, hogy nem tiszteli sem a törvényeket, sem az alkotmányt, de előéletét ismerve ez nem meglepő – jelentette ki Stelian Ion, utalva a kormányfő amerikai ügyeire. A leváltott tárcavezető is úgy gondolja, hogy ezzel a döntéssel Florin Cîţu voltaképpen aláírta a kormányból való távozását: „csak idő kérdése, és Florin Cîţunak mennie kell”.

Megfordítva a felelősség terhét, szerinte éppen az „zsarolás és felelőtlenség” a PNL-s kormányfő részéről, hogy elvárja az igazságügyi minisztertől, azonnal véleményezzen egy fontos tervezetet, miközben a törvény négynapos határidőt szab meg erre. „Van a történetnek egy láthatatlan mellékszála, amely a magas rangú ügyészek folyamatban levő kinevezési eljárásához kapcsolódik. Ez itt a bujtatott tét” – fogalmazott Stelian Ion.

A pártszövetség közleményben jelezte, hogy kitart embere, Stelian Ion mellett, a következő kormányba is őt javasolja az igazságügyi reformok megvalósítására, „azokat a folyamatokat, amelyek Cîţu miniszterelnök felelőtlensége miatt szakadtak félbe”.

Az USR-PLUS képviselőházi frakciójának alelnöke, Iulian Bulai szerda esti Facebook-bejegyzésében már arról beszélt, hogy kész volna megszavazni egy bizalmatlansági indítványt Florin Cîţu miniszterelnök ellen. Rövidesen a pártszövetség közleményben is bejelentette, hogy megvonja politikai támogatását Florin Cîţu kormányfőtől, és meglebegtette a bizalmatlansági indítványt is.

„Kérjük a koalíciót, vegye tudomásul, hogy nincs meg a többség a Cîţu-kabinet támogatásához, és kérjük a koalíciós tárgyalások sürgős megkezdését egy új miniszterelnök kinevezéséről az új kormány megalakítása érdekében. Ha a koalíciós tárgyalásokon nem sikerül új miniszterelnököt javasolni, az USR PLUS támogatni fogja a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt” – olvasható az USR PLUS közleményében.

A PSD tárt karokkal várja őket, csak

ha az USR-Plus azt akarja, hogy bukjon meg a kormány, mondjon le valamennyi minisztere – jelentette ki szerda este a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Marcel Ciolacu Facebook-bejegyzésében ismét nyomatékosította, hogy alakulata benyújtja a bizalmatlansági indítványt, amint meglesz az elfogadásához szükséges 234 támogató aláírás. „Ehhez jelenleg még hiányzik 30. Várjuk az USR-PLUS-osokat, ne kellessék magukat, hanem írják alá” – fogalmazott az ellenzéki párt elnöke.

Időközben Klaus Iohannis megkapta a kormányfőtől a Stelian Ion miniszteri tisztségből való menesztésére vonatkozó miniszterelnöki kérelmet, és gondolkodik rajta – közölte az Államelnöki Hivatal.

Frissítés (15 óra 25 perc)

Az államelnök aláírta és csütörtökön meg is jelent a Hivatalos Közlönyben az a dekrétum, amely a Stelian Ion igazságügyi miniszter tisztéségből való felmentéséről szól, illetve Lucian Bode belügyminisztert nevezi ki ügyvivő igazságügyi miniszterré.

Leváltásával kapcsolatban Stelian Ion csütörtökön további részleteket közölt: korábban olyan jelzéseket kapott, miszerint másvalakinek, nem egy USR-Plusos miniszternek kellene koordinálnia a magas rangú ügyészek (DIICOT, DNA) kinevezését, hogy a folyamat „előre eldöntött eredménnyel” záruljon. A kormányválság másik, nyilvános tárgyával kapcsolatban azt mondta: alkotmányossági és törvényességi aggályok merültek fel az Anghel Saligny mérnökről elnevezett országos beruházási program (PNDL 3) kapcsán, például köztulajdonjogi kérdésekben, valamint abban, hogy kiket bíznak meg a projektekkel és milyen törvényi keretek között. Fizetett Facebook-hirdetésben az USR-Plus szövetség egyenesen lopásnak nevezte a programot, mely szerintük a PNL-s polgármestereknek kedvez.

A PNL elnöke, Ludovic Orban is reagált

a kialakult kormányválságra.  Nyilatkozatai arra utalnak, hogy igyekszik a saját javára fordítani a – pártvezetéséért rivalizáló – Cîțu ellen kialakult hangulatot.

Orban csütörtök reggel azt írta a Facebook-oldalán, hogy ő képes egy kényelmes parlamenti többség biztosítására. „A jelenlegi parlamenti többség kohéziójának biztosítása rendkívül nagy tapasztalatot, nagyon sok jó tulajdonságot és alkudozási készséget feltételez. Azt hiszem, nem vonjátok kétségbe a képességemet egy szilárdabb és kényelmesebb parlamenti többség biztosítására” – ajánlotta magát az éppen Cîțu által váltott exkormányfő.

Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a továbbiakban Florin Cîțu-t, Ludovic Orban azt felelte, hogy ő a kormányfő, de aki a Nemzeti Liberális Pártot képviseli, nem kellene a pártelnök megkerülésével olyan döntéseket hoznia, amelyek veszélybe sodorják a koalíciót. Márpedig őt sem a Saligny-tervre vonatkozó sürgősségi rendelet napirendre tűzéséről, sem a Stelian Ion igazságügyi miniszter menesztésére vonatkozó döntésről nem tájékoztatták időben. Ezt nem tudja elfogadni, jegyezte meg. Arra a kérdésre, kész-e tárgyalni arról, hogy őt jelöljék miniszterelnöknek, Orban kitérő, szerénykedő választ adott: „Nincsenek személyes céljaim. Az én célom a koalíció egységének garantálása, és mindenekelőtt a kormány normális működésének biztosítása.

Hogy mennyire számít Orban szava és személye még a pártban, erősen kérdéses. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikai Bürója ugyanis csütörtökön egyhangúlag megszavazta, hogy továbbra is támogatja Florin Cîţu kormányfőt, jelentette be Rareş Bogdan európai parlamenti képviselő. „Az ülésen a vezetőségi tagok több mint 70 százaléka jelen volt, akik egyhangúlag szavaztak a miniszterelnök támogatása mellett” – részletezte a parlamentben a volt tévésztár. Ludovic Orban ezen ott sem volt, korábbi bejelentésének megfelelően. Döntését azzal indokolta, hogy nem tájékoztatták az ülés összehívásáról, és nem volt alkalma ellenőrizni, hogy eleget tesz-e a statútumban rögzített feltételeknek. Rareş Bogdan szerint ez megfelelően történt.

Közben melegít a PSD,

bizalmatlansági indítványát már csütörtökön ismerteti – jelentette be Sorin Grindeanu, a legnagyobb ellenzéki párt első alelnöke.

„Ma ismertetni fogjuk a szöveget, és várjuk, hogy legyen meg a 234 aláírás. A legutóbbi indítványról való szavazáskor körülbelül 30 támogató voks hiányzott. (…) Ha az USR valóban földre akarja teperni a kormányt, és nem csak a zsarolás, a koalíción belüli alkudozás a célja, aláírja ezt a bizalmatlansági indítványt” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Ionuţ Moşteanu, az USR-Plus képviselőházi frakcióvezetője már úgy számolt, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőivel együtt összesen 122-en támogatnák a bizalmatlansági indítványt, ami elegendő volna ahhoz, hogy a parlament elé terjesszék azt. „Nem szeretnénk oda jutni, ez azonban kizárólag Florin Cîţu politikai érettségén múlik. Mi egy másik PNL-s kormányfővel akarunk továbbmenni” – adta be az ultimátumot Moşteanu a parlament épületében adott nyilatkozatában. Állítása szerint az USR-Plus továbbra is a kormánykoalíció tagja kíván maradni, ugyanakkor kizárja a minisztériumcserék lehetőségét.

A legnagyobb kormánypárt részéről Ludovic Orban határozottan elítélte, hogy egy liberális törvényhozó megszavazza a kormány ellen készülő bizalmatlansági indítványt. „Amíg én vagyok a PNL elnöke, nem fogom elfogadni, hogy a PNL bármely törvényhozója megszavazzon egy bizalmatlansági indítványt egy olyan kormány ellen, amelynek a PNL is része, és egy PNL-s miniszterelnök vezeti”.

Frissítés (20 óra 22 perc)

A PNL részéről egy békítő hang is megszólalt. Alina Gorghiu szenátor azt mondta: a liberálisok azt szeretnék, ha az USR-Plus továbbra is a kormányban maradna. Közölte, várják a koalíciós partner javaslatát az igazságügyi miniszteri tisztségre, a szerda este menesztett Stelian Ion helyére.

Alina Gorghiu úgy véli, hogy az USR Plus-nak jelenleg nincs is elegendő számú támogató aláírása egy bizalmatlansági indítványhoz, a PSD-hez és az AUR-hoz való társulásukkal pedig becsapják a választóikat, toxikusnak nevezve a velük való együttműködést. Szerinte a szociáldemokraták csapdába akarják csalni őket. „Már most elmondhatom, hogy a PSD bizalmatlansági indítványa a földbe fogja döngölni az USR-Plus minisztereit” – fogalmazott.

A szenátor mindezért felelősségteljes magatartásra kérte az USR-Plus politikusait, emlékeztetve őket, hogy ennek a koalíciónak a megbízatása 2024-ig szól, a liberálisok pedig azt szeretnék, ha 2028-ig tartana.

Amíg azonban az USR-Plus tanakodik, a hízelgő PNL kihasználja az időt és átviheti a vitatott Saligny-programot. Az igazságügyi minisztérium vezetésével ideiglenesen megbízott Lucian Bode (PNL) úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy kedvezően fogja véleményezni a PNDL 3 beruházási tervet.

A PSD sem volt rest, ígéretéhez híven be is mutatta bizalmatlansági indítványának szövegét, valóban nem finomkodik a kormánnyal. A Megálljt a szegénységnek, a drágulásoknak és a büntetőügyeseknek! című dokumentum megszövegezői a Cîţu-kabinet félreállításában látják az egyetlen esélyt Romániának a politikai, gazdasági és társadalmi válságból való kilábalására. A PNL-USR-Plus-RMDSZ koalíció szemére hányják többek között az inflációt, az államadósságot, hogy az EU még nem fogadta el a román helyreállítási tervet (PNRR), az oltási kampány kudarcát, az iskolák felkészületlenségét a tanévkezdésre.

Agerpres