Bevették a székelyek a szász erődöket (videóval)

Fotók: Transilvania Bike Trails (Facebook)
Jó móka volt, mondják, de azért ügyelni kellett, hogy ne koppanjon a fejük.

Augusztus 17-én, szombaton rendezték meg Szászkézden az ország egyik legnépszerűbb hegyikerékpár versenyét, ahol több mint 1500 versenyző, köztük a Városi Sportklub bringásai mérhették össze erejüket, tudásukat. A Transilvania Bike Trails elnevezés nem véletlen, ugyanis a környéken található egy hosszú, épített útvonal, ami javarészt erdőkön, mezőkön, régi szász falvakon vezet keresztül, Segesvártól Szászfehéregyházáig (Viscri). A verseny különlegessége, hogy az útba eső szász erődtemplomok udvarán is áthalad a pálya.

Mondjuk, nézelődni nem nagyon volt idejük, mondta portálunknak a Városi Sportklub vezetője, Mester Zoltán (a kiemelt képen), aki maga is részt vett a versenyen. Szerinte „jó móka” volt, tempós a pálya, ami az épített jellegének is köszönhető. „Nagyon kell az útra koncentrálni, mert fákat kerülgetsz, fejedet lehúzod, hogy ne koppanj. Ha sikerül elkapni a flow-ját, a ritmust, olyan mintha folynál a pályán. Tényleg élvezet, aki tud bringázni, az vigyorogva megy végig rajta” – részletezte. Az úgynevezett single trail, azaz egysávos ösvénynek azonban az a hátránya, hogy egyszerre egy bringás fér el rajta. „Ha nem jól helyezkedsz, akkor könnyen elakadhatsz, nincs, ahogy előzz, fel kell venned az előtted lévő tempóját. Szó szerint előre kell verekedned magad, ha nem tudsz jó pozícióból indulni a startnál” – tette hozzá.

Három különböző távon lehetett indulni, így mindenki megtalálta a saját képességének megfelelő hosszt. A legkisebb táv 24 kilométer volt, 450 méter szintkülönbséggel, a középtáv 42 kilométer, 850 méter szintkülönbséggel, a hosszú táv 78 kilométert, és 1450 méteres szintkülönbséget jelentett. A hatodik alkalommal megrendezett eseményen a Városi Sportklubot hét versenyző képviselte, rajtuk kívül még tizenhárom udvarhelyi bringás állt rajthoz.

Két arany, két ezüst és még több verejték

A rövid távon Bálint Kund szerezte meg a tizenharmadik helyet, a családi kategóriában az ifjabb és az idősebb Bálint Csaba érkezett be az ötödik helyen. A középtávon már nagyobb volt a tolongás, itt városunkból tizenkét résztvevő állt rajthoz.

A 35 év alatti hölgyeknél Fazakas Orsolya a negyedik, míg a 35 év felettieknél Jakab Enikő a harmadik helyezést szerezte meg 2 óra 48 perccel. A 14-18 éves fiúk kategóriájában Szabó Apor fotósunk a tizedik helyen ért be a célba. A 19-29 évesek között Szaniszló Roland (VSK) a második helyet harcolta ki 1 óra 59 perccel, ez az összesített kilencedik helyet jelentette. Ugyanebben a kategóriában Györfi Péter a nyolcadik helyen érkezett be, Fazakas Botond pedig a 14. lett.

A 30-39 éveseknél is nagy volt a küzdelem, itt Mester Zoltán ideje (2 óra 11 perc) a tizenharmadik helyre volt elegendő. Őt követte még Kádár Zsolt (32. hely), Kacsó Zoltán (33. hely), Gáspár Lóránd (35. hely) és Takács Attila (99. hely). Ugyanezen a távon a 40-49 éveseknél Gelei István a negyedik helyen ért be, Dobos Albert pedig az 50-59 évesek kategóriájában szintén a negyedik helyet szerezte meg.

A hosszú távon a VSK-t képviselő Ilyés Ferenc (a képen elöl) a 40-49 éveseknél az első helyen ért célba, összesítettben az ötödik hely lett az övé 3 óra 26 perces idejével. Rögtön utána érkezett az ugyancsak udvarhelyi Balázsi Lóránt, a Novák Team kerekese, aki az elit kategóriában az ötödik, összesítettben pedig a hatodik helyet foglalta el. A 30-39 éveseknél László Csongor (VSK) a tizedik, az 50-59 éveseknél pedig Elekes László (VSK) az első helyen végzett. A női kategóriában Fodor Emese (NoMad) 4 óra 18 perc elteltével a második helyet szerezte meg.

Alig járt le a szász erődtemplomok „túrája”, vasárnap már Dicsőszentmártonban, egy másik versenyen tekert két udvarhelyi versenyző. A Városi Sportklub színeiben Ilyés Ferenc magabiztosan győzött a 30 kilométeres távon, kategóriájában és az összesítettben egyaránt. Rajta kívül még Gáspár Lóránd indult, aki a 30-39 évesek kategóriájában a kilencedik helyen érkezett be a célba.