Beperelt a kórházigazgató

Lukács Antal két cikkünkért és a hozzászólásokért 100 ezer lej kártérítést kér.
fotó: Egyed Ufó Zoltán | archív

Lejárt az első tárgyalási nap a Lukács Antal kórházigazgató kontra az Udvarhelyi Hírportált kiadó Eko Papír Kft. perben, november 2-án. Hétfőn jóváhagyták a felek által kért bizonyítékok perbeli felhasználását, a tanúk kihallgatására vonatkozó kérelmeket, és kitűzték a következő tárgyalás időpontját.

Lukács Antal, a székelyudvarhelyi városi kórház menedzser igazgatója elsősorban két, májusban megjelent cikkünket és az azokhoz érkezett olvasói hozzászólásokat sérelmezi a székelyudvarhelyi bíróságra eljuttatott beadványában. Mindkét cikk a koronavírus-tesztelés lakossági kérésre való kiterjesztését tárgyalja: az egyik Egyed Ufó Zoltán Kiborult a bili a kórházigazgatóra című összeállítása, a másik Pál Edit Éva Hét tesztkérdés a kórházigazgatónak című cikke.

A keresetben Lukács Antal azt állítja, hogy 

megsértettük a becsületét, a jó hírnévhez, a magán- és családi élethez való jogát és kéri a székelyudvarhelyi bíróságot, kötelezze az uh.ro-t kiadó Eko Papír Kft.-t 100 ezer lej erkölcsi kártérítés kifizetésére, valamint az említett cikkeknek és hozzászólásoknak az eltávolítására minden, a cég által működtetett weboldalról, beleértve az uh.ro Facebook-oldalát is.

A beadványban kéri, a bíróság kötelezzen arra, hogy a határozatot majd ugyanolyan karakterekkel, hitelesített magyar fordításban közöljük portálunkon, mint amilyenekkel a felperes jó hírnevét és becsületét sértő cikkek voltak kinyomtatva (sic! – semmilyen kiadványunk nem jelenik meg nyomtatott formában). Azt is szeretné, hogy hozzunk nyilvánosságra egy cikket, amely bemutatja a valóságos helyzetet, cáfolva az uh.ro-n és a Facebook-oldalán megjelentetett hamis információkat, illetve álljuk az igazságszolgáltatási eljárás költségeit.

A kórházigazgató szerint a városi kórház Facebook-oldalán megjelentetett válaszának átvételével nem biztosítottuk számára a replika jogát, nem jelentethette meg a cikkben leírtakkal kapcsolatos ellenvéleményét tételesen, így a hírnevén esett csorba kijavítására nem volt lehetősége.

Az uh.ro álláspontja ezzel szemben, hogy

a sajtó legfontosabb feladata a közvélemény tájékoztatása a közügyekről, a köztisztséggel megbízott embereknek a munkájáról, a közpénz és más közjavak kezelésének a módjáról még akkor is, ha ezzel nem vívja ki az érintettek tetszését, kellemetlenséget okoz számukra. Jelen esetben külön kiemelnénk, hogy nem csak a közpénz elköltéséről volt szó, hanem egy, a közösség tagjainak fizikai egészségét közvetlenül érintő, közvetve a város és környékének gazdasági, társadalmi helyzetét befolyásoló, sürgető témát érintettek munkatársaink.

A sajtószabadságot, a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságát, valamint az emberek tájékoztatáshoz való jogát a Románia által is ratifikált nemzetközi egyezmények, mint az Európai Jogok Európai Egyezménye, a román Alkotmány és a román törvények biztosítják. Ugyanakkor azt is előírják, a hatóságok kötelesek tájékoztatni a lakosságot azokról az információkról, amelyek az életüket befolyásolják.

Mi úgy gondoljuk, kórházigazgató számára a válaszadást a replika jogán lehetővé tettük: Lukács Antal, mint számunkra a Kiborult a bili a kórházigazgató című cikk megjelenése után telefonos beszélgetésben jelezte, a városi kórház Facebook-oldalán kívánt élni ezzel a joggal, az ott megjelent válaszát ígéretünk szerint portálunkon szóról-szóra közzétettük, így lehetősége volt kifejteni álláspontját, az esetleges tévedéseket tételesen megcáfolni. A másik cikk esetében pedig az ő álláspontját is közöltük.

A következő tárgyalás december 7-én lesz, várjuk, mint a Mikulást.