Beomlott egy iskola álmennyezete

Forrás: Ora de Sibiu

Beomlott február 7-én, szerdán egy osztályterem álmennyezete a Szeben megyei Ladamos (Loamneș) községhez tartozó Alamor (Alămor) falu általános iskolájában. Négy tanuló könnyebben megsérült, írják a Transtelexen.

Az épületszárny, ahol beomlott az osztályterem mennyezete, 1936-ban épült, az iskolát egy 500 ezer eurós európai uniós támogatásból készülnek felújítani, mondta el Maria Greavu, Ladamos polgármestere a Turnul Sfatului szebeni hírportál szerint. Az iskolába összesen 82 gyermek jár, óvodásoktól nyolcadikosokig. Az érintett osztályban szimultán oktatás folyt, ötödikes és nyolcadikos diákok tanultak benne.

Gheorghe Banciu, az alamori iskola igazgatója szerint az incidens szünetben történt, amikor négy tanuló belépett a terembe, ahol épp nyitva voltak az ablakok, és az ajtó hirtelen kinyílása miatt keletkező huzatban leszakadt az álmennyezet. Az igazgató hangsúlyozta, hogy nem egyszerre esett le a teljes darab, és nem történt tragédia, a diákok csak könnyebben sérültek meg.

Az Agerpresnek az iskola igazgatója azt nyilatkozta, a délelőtt folyamán viharos erejű szél fújt a térségben. Az álmennyezet gipszkartonlapjait szerinte a huzaton kívül az álmennyezeten járkáló galambok is gyengíthették – magyarázta. A polgármester szerint az incidens előtt egy fél órával zajt is hallottak a gyerekek az álmennyezet felől. Megjegyezte, hogy a diákok gyakran csapkodták az osztályterem ajtaját, és ez is elősegíthette a gipszkartonlapok leomlását.

A Szeben megyei tanfelügyelőség munkatársai is kiszálltak a helyszínre, ahol megállapították, hogy mintegy 70 négyzetméteren szakadt le a mennyezet.

A Szeben megyei építkezési felügyelőség – akik az állmennyezetet szerelék fel – vezetője, Florin Beche, az Agerpres kérdéseit azzal hárította el, hogy jelenleg betegszabadságon van, és nincsenek információi incidensről.

A sérült gyermekeket – két fiút és két lányt – a szebeni gyermekkórházban vizsgálják ki. Egyikük hasi zúzódásait a gyermekkórház sebészeti osztályán kezelik. A kórház menedzsere, Camelia Grigore az Agerpresnek elmondta, hogy a 11 éves diák állapota nem súlyos, sebészeti beavatkozásra nincs szükség.

A Szeben megyei rendőrség szóvivője, Elena Welter közölte, hogy a rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben gondatlanságból elkövetett testi sértés és rongálás miatt.

Az intézmény közleménye szerint az érintett épületszárny első emeletéről csütörtöktől a szomszédos épületszárnyba költöztetik a tanulókat.

Ligia Deca oktatási miniszter rendkívül sajnálatosnak nevezte szerdán, hogy „ismét veszélybe kerültek egy iskola diákjai“.