Bemutatkoztak a Szabad Emberek

A pillanat, amikor Bajkó László visszavág a „román párt, vegyespárt” címkére: lám, a szavazólapon az RMDSZ neve is románul szerepel.
Fotók: Szabó Apor

A Szabad Emberek Pártjának színeiben (POL) több Hargita megyei településen indul tanácsosi lista és polgármesterjelölt, köztük az udvarhelyi Gálfi Árpád és csapata. A párt a megye vezetésére tanácsosi listát és elnökjelöltet is indít, Rákossy Botond személyében – jelentették be augusztus 14-én délben, a megyei tanács épülete előtt. A jelenlévők arról is vallottak, hogy miért és hogyan kötöttek ki az RMDSZ-től vagy az MPP-től a POL-nál, miért pont erre a pártra esett a választásuk, és a vegyespárt címkére is reagáltak.

– A Szabad Emberek Pártját néhány évvel ezelőtt Marosvásárhelyen álmodták meg, hogy lehetőséget nyújtsanak a parancsmentes politizálásra, a közösség szolgálatára – vágott bele Bajkó László, aki még 2016-ban az RMDSZ gyergyószentmiklósi polgármesterjelöltje volt, és visszaléptetése után a POL színeiben jutott tanácsosi mandátumhoz. Elmondása szerint éppen az elmúlt négy év igazolja azt, hogy szabadon politizálhatott, „nincsenek gyeplők a mezen”, ami alatt „az ember van, nem a jelvény”. Az RMDSZ-ben nem értett egyet a parancsolgatással, ezért váltott, mondta.

Az MPP-ből Gálfival egyidőben kizárt Rákossy Botond korábbi megyei pártelnök azért döntött a POL mellett, mert független jelöltnek nincs esélye a romániai választási rendszerben, és a keretet a POL-ban találta meg ő és megyei tanácsosjelölt csapata. Úgy érzi, itt hű maradhat az elveihez, amelyek miatt kizárták az MPP-ből (sz.m.: nem érvényesítette a Gálfit leváltó csoport felvételét a pártba). Ha megválasztják, megyeelnökként a visszaszolgáltatások és az elöregedés problémáját tartja prioritásnak, első lépésben frissítené a 2020-ig érvényes megyei fejlesztési tervet, és felülvizsgálná a költségvetést, amelyet az úzvölgyi hepehupás lejtőhöz hasonlított. Azért indul a választáson, mert „nem tudja tétlenül nézni azokat, akik bérletet váltottak a bíróságra”, utalva ezzel a két másik jelölt, Borboly Csaba és Mezei János ügyeire. Az is zavarja, hogy “filmstúdió” lett a Hargita megyei tanácsból, ami egyedül az elnököt szolgálja, népszerűsíti.

Gálfi Árpád udvarhelyi polgármester ezzel kapcsolatban megismételte, amit Ember Attilától már hallottunk: csak azért indul ő is meg csapata is a POL listáján, mert nem sikerült időben bejegyeztetniük a Székelyudvarhelyért Pártot, és más “független” Gálfi Árpád indulása is elképzelhető. Abban bízik, hogy két hónap múlva viszont sikerrel jár a bejegyzés, csak addig van szükségük a POL adta keretre. Kérdésünkre, hogy ezt jogilag miként gondolta, csak annyit válaszolt: mikor eljön az ideje, elmondják. Addig is azt az ígéretet kapta a párt központi vezetőségétől, hogy nem szólnak bele a helyi munkába.

Miért pont a POL-ra esett a választásuk,

miután a Néppárt ajánlatát elutasították? „Szabad emberként ez a párt tűnt a legjobb választásnak” – mondta Gálfi a sajtó előtt, majd utólagos kérdésünkre hozzáfűzte, hogy a Bajkó által képviselt gyergyói minta adta nekik az ötletet. Vele történtek egyeztetések, nem is kellett ezért Vásárhelyre utaznia, annyira szabadon működik a párt. Csak meg kellett, hogy alakítsák a helyi fiókszervezetet, és meg is kapták a pecsétet.

Két sajtóképviselő részéről is felvetődött, hogy az erdélyi magyar közösségben vegyespártként ismert a POL, és hogy ez vajon miként csapódik le Hargita megyében, a jelöltek és a választók nemzetiségének szempontjából?

Bajkó erre tisztázta, hogy a POL helyi alapon szerveződik, Vásárhelyen valóban vegyes a tanácsosi lista, viszont Gyergyóban 100%-ban magyarok alkotják és a megyei lista is az lesz. Gálfi is a helyi jelleget emelte ki, és azt, hogy minden udvarhelyi lakost, tehát a románokat is meg akarják szólítani, amennyire lehet, az elkövetkező egy hónap alatt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a párt rövidítése a kifeszített molinón románul szerepel, Bajkó azzal vágott vissza, hogy az RMDSZ is románul szerepel a szavazólapon. Rákossy meg arra hívta fel a figyelmet, hogy a román parlament összetétele is vegyes, ha a képviselők nemzetiségét nézzük, szerinte nem annak kellene meghatároznia egy pártot, hogy a „magyar” benne van-e nevében, hanem az emberek, akik alkotják.

Gálfi Árpád keddre, augusztus 18-ára ígérte, hogy bejelentik az udvarhelyi tanácsosi listájukat, de péntek délutánra már közzétette támogatóinak névsorát, azzal a megjegyzéssel, hogy közöttük van annak a 24 személynek is a neve, akik a tanácsosi jelöltséget vállalják. A listát ebben a cikkben közöltük.