Belőlük lehet RMDSZ-es polgármester Udvarhelyszéken

A 2024-es helyhatósági választások kapcsán tartott sajtótájékoztatót az udvarhelyszéki RMDSZ április 16-án, kedden délelőtt a KözTér irodában. Bejelentették, április 14-énl lezárult a jelöltállítási folyamat, az RMDSZ mind a 26 udvarhelyszéki településen indít vagy támogat polgármesterjelöltet, illetve mind a 317 tanácsosi mandátum betöltésére is állítottak listát.

A szerző felvétele

A sajtó képviselőit Bíró Barna Botond az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke tájékoztatta a fejleményekről, aki most már Hargita Megye Tanácsának elnökjelöltje is a tulipán színeiben. Elmondta, ahhoz, hogy a közösség nyertese legyen az előtte álló évtizednek, három feltétel kell hogy megvalósuljon: az egyik az, hogy az RMDSZ alkalmas és tehetséges jelölteket állítson a választások alkalmával, a másik, hogy meg kell nyerni ezeket a választásokat, a harmadik, hogy a következő négy évben jól kell hogy végezzék a munkájukat.

Két új, két független, három kihívó

Szerinte az első feltétel teljesült, hiszen lezárult a jelöltállítás Udvarhelyszéken.

Vannak olyan települések, ahol nem indulnak a jelenleg tisztségben lévő polgármesterek. Az egyik ilyen település Oroszhegy, ahol Bálint Elemér Imre nem indul a következő mandátumért, helyette a község menedzserét indítják, Kovács Árpádot, akit művészettörténészként is ismerhetünk. Székelyvarságon Tamás Ernő a polgármesteri széket megyei tanácsosi pozícióra cseréli, hangzik el, a listán bejutó helyen van. Helyette a jelenlegi alpolgármestert, Pál-Katona Lajost indítják.

Az RMDSZ jelöltjei három városban kihívói az aktuális vezetésnek, Székelyudvarhelyen Szakács-Pál István és az április 7-ei előválasztáson bizalmat nyert csapata indul. Székelykeresztúrról úgy tűnik, Rafai Emil tényleg visszavonult a politikától, a mostani RMDSZ-elnök Klein Lászlót és csapatát a helyi közgyűlés választotta ki. Szentegyházán Szőcs Tibor és csapata jelentkezik munkára, hangzott el

Két helyen nem indít az RMDSZ polgármesterjelöltet: az egyik Kápolnásfalu, ahol a sok éven át MPP-s, majd EMSZ-es színekben választást nyert polgármestert, Benedek Lászlót fogják támogatni, aki ezúttal függetlenként fog indulni.

A településen versenybe szállnak RMDSZ-es tanácsosi listával. A másik település Újszékely, ott Balló Zoltán jelenlegi polgármester helyét a jelenlegi alpolgármester, az ugyancsak EMSZ-es Szabó Ottó készül átvenni, aki függetlenként indul.

Hogy mi ez a népvándorlás?

Az RMDSZ listáján pedig megvalósult az összefogás, hiszen a helyi EMSZ-es tanácsosokat az RMDSZ listáján indítják és támogatják – tette még hozzá Bíró Barna Botond.

Összefogási kísérlet több településen is volt, de Újszékelyen kívül csak Oroszhegyen és Homoródszentmárton községben jött létre, magyarázta.

Győzzenek a magyarok!

Bíró Barna Botond rendkívül nagy a tét az EP-választáson, ahol 60 százalékos részvételre számítanak országos szinten, és emiatt hátrányba kerülhetnek az RMDSZ befutó helyeken induló jelöltjei, Winkler Gyula és Vincze Loránd, akik újráznának az Európai Parlamentben. „Hiszen versenybe szállnak azok a magyarellenes erők is, akik az elmúlt években a legtöbb kárt okozták a magyar közösségnek. Meggyalázták halottaink sírját, megcsúfolták szülőföldünket és sárba tiporták nemzeti szimbólumaikat. Őket kell gyakorlatilag legyőzni június 9-én, és ez csak úgy tud megvalósulni – ahogy szokták nálunk mondani – ha mindenki, aki él és mozog elmegy és az RMDSZ listájára szavaz” – érvelt Bíró.

Bár az országos bajnokságon más-más klubcsapatoknak szurkolunk, „a válogatott mindnyájunkat összeköt” – indokolta meg, hogy szerinte miért kell minden erdélyi magyarnak párthovatartozástól függetlenül a tulipánra pecsételni az EP-választáson.

Bűvös számok

A hétvége híréről is beszámolt, Hargita megyei Egyeztető Tanács (HET) döntéséről, amely személyében udvarhelyszéki elnökjelöltet választott Hargita megye élére. „Ez elismerése egyrészt az elmúlt években a megyei tanács vezetésében tett munkámnak, illetve elismerése az udvarhelyszéki emberek megyén belüli teljesítményének is”. Ráadásul nem az országos vezetőség döntött, mint négy éve, hanem a megyében sikerült dűlőre jutnia a Szövetségnek. És az, hogy Csík betartotta négy évvel ezelőtti ígéretét, arra utal szerinte, hogy „Székelyföldön a politikában az adott szónak súlya van”. Gyergyó térségének pedig megköszönte, hogy bizalmat szavazott neki.

Céljuk, a lehető legtöbb megyén kívüli forrást szerezni. A megnyert pályázatokat gyorsan és minőségi kivitelezésben megoldani, az erőforrásokat pedig úgy összpontosítani, hogy Hargita megye szintet tudjon lépni. Ehhez Bíró szerint mind a megye vezetésében, mind a megyei tanács működésében változásokra van szükség.

A tulipán vitézek

Mind a 26 udvarhelyszéki településen polgármester jelöltet indít, vagy támogat az RMDSZ, illetve a széki 317 önkormányzati tanácsos mandátum mindegyikére jelölnek tanácsos jelölteket és pótlistát is.

A 26 település és polgármesterjelöltjeik:

Ez egy verseny, nem harc

Újságírói kérdésre Bíró Barna Botond elmondta, a HET mostani ülésén nem született olyan megállapodás, ami négy évvel ezelőtt, miszerint amennyiben 2020-ban Udvarhelyszék a csíki jelöltet támogatja, 2024-ben a csíkszékiek az udvarhelyszékit fogják. „A mostani ülésén a 2024-es évre, és azon belül is a helyhatósági választásokra vonatkozóan születtek döntések. […] Egyezségek történtek, de azok megyei tanács további működésére, illetve az alelnöki hatáskörökre vonatkozóan születtek meg.”

Továbbá arról is beszélt, hogy a jelöltállítási listáik véglegesek, április 14-e volt a határidő a véglegesítésre. E hét csütörtökön, azaz április 18-án tart egy ülést a Szövetségi Állandó Tanács és meghozza a végső döntéseket, ami „a municípiumi polgármester-jelöltek, illetve a megyei tanácsosi listák és a megyei tanácselnök-jelölt személyre vonatkozik.”

Hozzátette, kísérleteik volt arra vonatkozóan, hogy több településen létrejöhessen összefogás. Sajnálattal veszi, hogy ez nem mindenhol sikerült, de helyi szinten a helyhatósági választás egy verseny, nem harc, ezt a szót tudatosan kerüli, magyarázta, „a harcot nem egymás ellen kell megvívni, a harcot mi azok ellen kell megvívjuk, akik a magyar közösséget támadják.”

„Ez egy verseny, szeretném, ha ezt mind a helyi RMDSZ-es jelöltek és csapatok, mind pedig azok, akik versenybe szállnak a közösség bizalmáért velünk, azok is ezt így néznék és eszerint dolgoznának. Azért van ennek kiemelt fontossága, mert azt látjuk, hogy az európai parlamenti választás egy nehéz választás lesz. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 60 százalékos országos részvétellel kell számolni. Ha 60 százalékos országos részvétellel számolunk, és az RMDSZ-nek az öt százalékos küszöböt meg kell ugrani, akkor Udvarhelyszéken 46 ezer szavazatot kell hozni. Ezelőtt négy évvel 33-34 ezer szavazat gyűlt be Udvarhelyszékről, és azzal RMDSZ-en belül országosan másodikak voltunk. Rá kell pakoljunk erre a szavazatszámra.

Ezért is mondtam azt, hogy a legfontosabb választás nekünk az európai parlamenti választás, azért nem szabad a versenyt a helyhatósági választásokon harcként felfogni, mert ha harcként fogjuk fel, akkor előfordulhat, hogy olyan konfliktusokat mélyítünk egymás között, és olyan konfliktusokat generálunk, ami sértődésekhez vezet, és ami elvon szavazatokat és elvonja az embereknek a kedvét, hogy az európai parlamenti választásokon az RMDSZ listájára szavazzanak.”

Arra vonatkozóan, hogy az ő megyei tanács elnöki jelölése milyen befolyással lesz az udvarhelyi RMDSZ június 9-ei eredményeire, elmondta, meggyőződése, hogy akkor tud dinamikusan fejlődni Székelyudvarhely, hogyha RMDSZ-es polgármester lesz, és a megyei tanácsnak Udvarhelyszéki elnöke lesz.

„A politikáról én azt tanultam, hogy egyrészt a kompromisszum, másrészt a jó egyezségek megkötésének a művészete. Én nem hiszek abban, hogy a politikában léteznének Toldi Miklósok.” Szerinte a politika nem egy egyszemélyes játék, csapatban lehet eredményeket elérni és együttműködésekben lehet szintet lépni. Ezt kellene megvalósítani, magyarázza, amire a dolgok jelen állása szerint nagy esélyük van.