Barti kiesett, mégis lesz gyergyói ellenfele Borbolynak

Az RMDSZ döntésével egynapon jelentette be Mezei János MPP-elnök, hogy indulna a tanácselnöki székért Hargita megyében.
archív felvétel

Az RMDSZ Szövetségi Elnöksége úgy döntött, hogy Borboly Csaba lesz az RMDSZ jelöltje a Hargita megyei tanácselnöki pozícióra, így negyedszer szerezhet mandátumot a csíki területi szervezet képviselője – erősítette meg portálunknak a hírt Horváth Anna ügyvezető alelnök portálunknak.

A Szövetségi Elnökség gyakorlatilag elfogadta és érvényesítette a Hargita Megyei Egyeztető Tanácsban (HET) többségi szavazással meghozott döntést, ennek értelmében lett Borboly Csaba a szövetség jelöltje – közölte Horváth. Borboly ugyanis 8 szavazatot kapott, a másik jelölt, Barti Tihamér pedig ötöt.

A központi RMDSZ döntésére azért volt szükség, mert egyik jelölt sem szerzett mindhárom térségből (Csík, Gyergyó, Udvarhely) támogató szavazatot, a csíki Borbolyra ugyanis a gyergyóiak, a gyergyói Bartira pedig a csíkiak nem szavaztak. Az udvarhelyszéki szavazatokat diplomatikusan elosztották: három ment Borbolynak, kettő Bartinak, egy érvénytelen volt – erről többet itt írtunk.

Mindeközben, a Gyilkos-tónál

Mezei János MPP-elnök bejelentette, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjeként megpályázná a Hargita megye elnöki tisztségét a szeptember 27-én tartandó önkormányzati választásokon. A Csomortányi István EMNP-elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten közölte: tényként kezelhető, hogy lezárult a pártszövetség hivatalos bejegyzése, ugyanis lejárt az a határidő, amíg megtámadhatták volna azt a bukaresti törvényszéken, és nem tudnak ilyen beavatkozásról – írja az MTI.