Az utolsó pillanatban halasztottak a Szuperligában

Fotók: GÁL ELŐD

A romániai asztalitenisz szövetség igazgatótanácsa a 2020. október 20-án, kedden este tartott rendkívüli ülésen egyhangúlag úgy döntött, hogy elhalasztja a következő időszakban tervezett sportversenyeket, az új koronavírusos esetek számának aggasztó növekedése miatt – számol be róla weboldalán a szövetség.

A döntés értelmében a versenyeket átütemezik későbbi időpontra, és ajánlásként felmerült annak a lehetősége is, hogy az összes résztvevő tesztelése után buborékos rendszerben rendezzék még a fordulókat. Ez azt jelentené, hogy amellett, hogy nézők nélkül rendezik a versenyt, a játékosok és a csapatok stábjai sem hagyhatják el a helyszínt, se ki, se be.

A Szuperliga első fordulóját

Buzăuban rendezték volna október 22-én. György István edző szerint Sepsiszentgyörggyel és Besztercével erősödött még egyet a bajnokság mezőnye, ettől függetlenül az udvarhelyiek nem akarják alább adni a célkitűzéseket, és a rájátszásba szeretnének kerülni, az első négy csapat közé.

A keret ugyanaz maradt György Szilárd, és Tamás Szabolcs kedden is a teremben gyakoroltak, Lucian Filimon és Sebastian Loso szerdán érkeznek az országba, Cservik Krisztián a szerb turnén játszik, ő kimaradt volna az első fordulóra összeállított keretből.

Szerettek volna erősíteni, folytak is tárgyalások neves játékosokkal, például Demeter Lehellel, de az anyagiak miatt végül nem jött össze az üzlet. A játékos az utolsó pillanatban elfogadta a Sepsi SIC ajánlatát, akik szinte a háromszorosát ígérték annak, amit a SZAK tudott volna neki ajánlani. „A játékosokat meg kell fizetni, akármennyire hajt a szívünk” – mondta erre György István.

A teljesítmény mögé támogatás kell,

és a világjárvány miatt sok támogató kihullt, ezért a költségvetés is alacsonyabb, a játékosok kevesebb pénzt keresnek. „Ez nem csak azért fontos, mert eredményeket hozunk Székelyudvarhelyre, de közel húsz embernek megélhetést biztosítunk, ugyan nem varrónők vagyunk, hanem sportolók, tanárok, edzők”.

Idén ezért kiemelt fontosságúak a Hargita megyei és városi tanács pályázatai és a támogatóik részéről érkező legkisebb felajánlások is, amik hozzájárulnak a működéshez. Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke valószínűnek látja, hogy a vállalkozóktól jövő támogatások a jövőben is alacsonyabbak maradnak, ezért ők továbbra is működtetni próbálják a pályázati rendszerüket és próbálnak besegíteni az Európa Liga csoportküzdelmeinek megszervezésében is.Bíró megkérte a klubot, hogy amennyiben idén nem lehet megrendezni az európai kupamérkőzéseket, tájékoztassák őket, ugyanis éves költségvetésük van, és amit idénre megszavaztak, azt ebben az évben el is kell költeni.

Az Európa Kupa

egyelőre nincs lemondva. Az edző reméli, nem is lesz probléma, ebben a sportágban már elkezdődtek világversenyek is, hiszen nincsen kontaktus, be lehet tartani a távolságokat, protokoll szerint folynak az edzések, meg a versenyek is, nem is voltak kirívó esetek. Decemberben Székelyudvarhely lenne a kupa egyik csoportjának házigazdája, ha ez az időpont nem lesz megfelelő, a csapatvezető arra számít, hogy tolják az időpontot, nem látja annak a valószínűségét, hogy elveszítsék a rendezési jogot.

Olyan körülményeket teremtettünk a korábbi években, hogy az európai szövetségnél is csak néztek ki a fejükből” – mondta. Jelen pillanatban Európában a tizenharmadik csapatként jegyzik a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klubot a tavalyi és tavalyelőtti Európa Liga szereplésüknek köszönhetően, ez tovább ösztönzi őket. Ennek még Borboly Csaba is örül, mondta el a Hargita megye tanácsának elnöke. 

Az udvarhelyiek csoportjában a már korábban megvert ukrán csapat, a Furtune Kiev, a horvát és a portugál bajnokságok második helyezettjei, STK Libertas Marinkolor és a G.D.D. Toledos kaptak helyet.

„A városunk egyik legsikeresebb sportága,

és jelen pillanatban bátran mondhatom, hogy legeredményesebb is” – hangsúlyozta György István, aki szerint azon is meglátszik a sportág népszerűségének növekedése, hogy az edzőterem reggeltől estig tele van profikkal és amatőrökkel egyaránt. Éppen ezért fontosnak érzi a terembővítést is, szerinte a jelenlegit már rég kinőtték.

Megragadva az alkalmat, segítséget kért Hargita megyei tanácsától a lehetőségek feltérképezésében, és a kapcsolatrendszerük felhasználásában a román kormány által meghirdetett sportbázisfejlesztő programban. „Ez december után fog kikristályosodni, ugyan indultak programok, de a most következő parlamenti választások miatt nem látom annak reális esélyét, hogy nagyon sok pályázatot kiírjanak” – válaszolta Bíró Barna Botond.

Az udvarhelyi asztalitenisz klub vezetője a B divíziós eredményekről is beszámolt, erről itt olvashatsz bővebben. Úgy gondolja, az, hogy csapataik a feljutásért küzdhetnek, bizonyítja az utánpótlás-nevelésük remekül működését.

A megyei bajnoksággal és a gyerekversenyekkel kapcsolatban is várják a megfelelő időpontot, hogy mikor lehet őket megtartani.