Az SzFC már a Giziben, de van csapatunk, amelynek most jön a neheze

Az első helyen telelő Székelyudvarhelyi FC a Giziben ünnepelt, fotó: a csapat Facebook-oldala

Közeleg a téli szünet udvarhelyi sportcsapataink számára, a hölgyeknél mind a kézilabda, mind a labdarúgó csapatnak már korábban lejártak az idei naptári évre beütemezett mérkőzései.

A Hargita Kézilabda Klub

a tizenegyedik helyről várja a januári folytatást 10 forduló után. Mester Zsolt tanítványai egy győzelmet arattak idén a ligautolsó Nagyvárad ellen, a legutóbbi fordulóban Kolozsvártól kaptak ki, ekkor már hiányzott Miklós Flóra, a csapat egyik alapembere, akinek sérülése miatt a január 23-ai folytatásra sem valószínű visszatérése. „A szezon utolsó előtti ifjusági, mellesleg hazai mérkőzésén, egy szerencsétlen esés következtében eltörött a jobb csuklóm. Ha az orvost idézem, barátságos törés, így szerencsére a műtét szóba sem jött” – árulta el megkeresésünkre Flóra, akinek körülbelül karácsonykor veszik le a gipszet a kezéről, ekkor kezdheti meg a körülbelül egy hónapos rehabilitációját. „Bár a csuklóm februárig biztosan nem lesz száz százalékos, majd igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, akár a pálya széléről is a csapat sikerei érdekében” – nyilatkozta.

Január 23-án láthatjuk az udvarhelyi csapatot játszani legközelebb, hisz a január 18-ra ütemezett 11. fordulóban nincs mérkőzésük. A következő év első mérkőzését hazai környezetben játsszák majd azzal a Tordával, aki éppen a Hargita előtt áll a tabellán szintén egy győzelmet szerezve eddig az idényben.

A Vasas Femina

játékosai is téli pihenőjüket töltik, a csapat körül ennek ellenére voltak történések. Ahogy beszámoltunk róla, a csapat nem tudta lejátszani utolsó bajnokiját a bukaresti Fair Play ellen, mert nem jelent meg a csapatorvosuk. Ekkor még a szövetség nem döntött arról, hogy László Béla, az udvarhelyi csapat elnökének kérésére engedi-e, hogy pótolják az elmaradt mérkőzést. Azóta a szövetség döntött, és az udvarhelyi csapat zöldasztalnál 0-3 arányban elveszítette a mérkőzést. A télen befejeződő alapszakaszt így a negyedik helyen zárta a csapat a Kolozsvári Olimpia, a Borgóprundi Heniu és Alexandria mögött. Rajtuk kívül két csapat: a bukaresti Fair Play, és a Temesvári Poli csatlakozik a felsorolt négy együttes mellé a márciusban kezdődő felsőházi rájátszásba, ahová az eddig, az alapszakaszban gyűjtött pontokat magával viszik a csapatok.

A Vasas a Román Kupában is érdekelt lesz nyáron, miután utolsó idei mérkőzésükön megverték az FK Csíkszeredát, és bejutottak a legjobb 16 együttes közé. A csapat tavasszal már Székely János irányításával folytatja, ugyanis Vágó Attila bejelentette lemondását – közölte a klub, ahogy azt is, hogy egy olyan megkeresés érkezett a volt vezetődző részére, amit nem tudott visszautasítani. Azt ígérik, a napokban nyilvánosságra hozzák, hová távozik Vágó, aki szakmai tanácsokkal továbbra is segíti majd az udvarhelyi csapatot. Másik nagypályás focicsapatunk, a

Székelyudvarhelyi FC

pénteken játszotta le utolsó idei mérkőzését, amelyen a csapat két játékost kellett, hogy nélkülözzön: Petra eltiltás, Marucza sérülés miatt nem léphetett pályára. Mihai Ianc vezetőedző tanítványai a 15. fordulóban a Bodea – Baga, Merdariu, Berkeczi, Simó, Savin, Mitra, Mateiciuc, Stanciu, Vasile, Pop összeállítással léptek pályára a liga utolsóelőtti helyét elfoglaló Plopeni ellen és a tét az volt, hogy az SzFC a harmadosztályú bajnokság első helyén teleljen. Ennek megfelelően kezdték a találkozót az udvarhelyiek, és már a 13. percben megszerezték a vezetést, amikor Alex Pop kiugratását követően Vasile lőtt a kapu hosszú alsó sarkába (0-1).

A gólt követően még nem adta fel a hazai pályán játszó Plopeni, és labdát szerezve az udvarhelyiek tizenhatosa körül ki is egyenlítettek Huza góljával a 23. percben (1-1), majd szinte a vezetést is megszerezték, de Bodea védett. Az SzFC ismét magasabb fokozatra kapcsolt, és ennek öt perccel később meg is lett az eredménye, Stanciu is kilőtte a jobbalsót szintén Alex Pop passzából (1-2). Voltak még ugyan helyzetek ezt követően is, az eredmény nem változott, az SzFC behúzta 1-2 arányban a találkozót, és ezzel együtt a három pontot is.

Győzelmének köszönhetően az első helyről várhatja a márciusi folytatást az udvarhelyi együttes az FC Pucioasa előtt, akik két ponttal vannak lemaradva, illetve a Sepsi OSK második számú csapata előtt, akiknek 5 pont a hátrányuk. A tizenhatodik fordulót 2022. március 12-én rendezik, az udvarhelyiek itthon kezdenek a liga nyolcadik helyén álló SR Brassó ellen. A SzFC-nek igen, két csapatunk: a Székelyudvarhelyi FK és a Városi Sportklub kézilabdacsapat számára még nem járt le az idei év, az

FK

csütörtökön játszotta a 12. fordulóbeli mérkőzését a ligautolsó kolozsvári Clujana ellen, és hozta is a kötelezőt a szünetig 7 gólt rúgva és egyet sem kapva. Jakab Zoltán edző a második félidőben a csapat minden tagjának a játéklehetőséget adott. Picit sikerült is zárkóznia a hazai kolozsváriaknak, de az FK győzelme nem forgott veszélyben és végül 4-8 arányban nyertek Tankó Levente két, Kanyó Szilárd, Bálint Andor, Kedei Barna, Szécsi Barna és Balázsi Attila egy-egy góljával.

A csapatnak még két mérkőzése is hátra van az idei évből, és egyik sem lesz sétagalopp, december 7-én, kedden a bajnokságot vezető Autobergamo Déva látogat az udvarhelyi sportcsarnokba, majd az utolsó fordulóban december 12-én a liga harmadik helyén álló galaciakkal találkozik a második helyen álló FK.

A Városi Sportklub

a másodosztályú kézilabdabajnokságot vezető csapatának sem járt le az év. Ők Tordán léptek pályára hétvégén, a helyi Potaissa második számú csapata ellen.

A mérkőzéseleji fej-fej melletti menetelést követően a félidő derekán négy perc alatt zsinórban ötször talált be a VSK, de a félidő végére felzárkóztak a hazaiak, és 20-20-at mutatott az eredményjelző a szünetben. A második felvonásban is sok hibával játszott a Sipos Lóránt által irányított együttes, ezt kihasználva a játékrész elején négy góllal húzott el a Potaissa fiókcsapata. Még egyszer felkapaszkodott az udvarhelyi csapat, de az 56. percben egygólos vezetésnél büntetőt hibáztak az udvarhelyiek, és a hazaiak ezt 3 zsinórban lőtt góllal büntették meg. Innen már nem volt visszaút, egygólos vereséget szenvedett a VSK, amivel vissza is csúszott a második helyre a tabellán, amelyet így újra Segesvár vezet.

Még két mérkőzése van hátra a csapatnak, szombaton, december 11-én Nagybányára utaznak, majd 18-án még egyszer a csarnokban is láthatjuk őket, a ligautolsó kolozsváriak érkeznek Udvarhelyre.