Az FK szerint nevetséges a pályázatuk elutasításának oka

Szerdán, május 17-én, reggel 9 órától tartja újabb soron kívüli ülését a székelyudvarhelyi önkormányzati testület, hogy elfogadják a sportpályázatok elbírálásáról szóló határozattervezetet, miután legutóbb, május 12-én nem sikerült. 

Az akkori tanácsülést összehívó önkormányzati képviselők ugyanis csak az eljárás megszegésével tudták volna elfogadni az óvás előtti pályázati eredményeket, amelyekben még a teqball csapat támogatása is szerepelt, ezért Venczel Attila jegyző türelmet kért, és biztosította a tanácstagokat, hogy erre a hétre elkészülnek az óvások utáni eredményeket tartalmazó határozattervezettel, amelyről már szabályosan dönteni tudnak. Bár a halasztásba a tanács végül belement, az ülés mégis a hangzatos felszólalásoktól és személyeskedésről maradt emlékezetes.

György István: a hivatal meg kellene, hogy csókolja a seggemet

A vitát az gerjesztette, hogy a – Karda Zoltán, Pál Fruzsina Ágnes, Bíró Csaba, Hompoth Dezső és Máthé László Ferenc összetételű – bizottság anélkül hagyott jóvá a Góbék Teqball Team számára 130.000 lejes támogatást, hogy utóbbi teljesítette volna azt a feltételt, hogy tartozzanak egy, a sportminisztérium alárendeltségében elismert szövetséghez. Erre a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub fellebbezése hívta fel a figyelmet. Noha György István klubvezető szerint előzőleg a polgármester is elismerte, hogy ezzel egy esetleges büntetőeljárást előztek meg, Gálfi Árpád a múlt pénteki tanácsülésen azzal vádolta az asztaliteniszezőket, hogy elgáncsolták a világbajnokot adó teqball klub támogatását az RMDSZ-szel közösen.

A teqball támogatását kifogásoló fellebbezésen kívül

további óvások is voltak:

egy az atléták, egy másik ugyancsak az asztaliteniszezők részéről, a nemzetközi kupaszereplésre igényelt támogatás megtagadásáért, illetve egy a Futsal Klub Székelyudvarhely részéről, akiknek a kupaszereplésükre írt pályázatukat utasította el a bizottság – az óvás indítványozói szerint banális indokkal. Erről György István is beszélt a botrányos rendkívüli tanácsülés után tartott sajtótájékoztatóján, 16-án, kedden pedig az éppen országos döntőt játszó FK tett közzé bejegyzést, amelyben így fogalmaznak:

„A korábbi évekhez képest a pályázati szabályzat átalakult. Korábban egy projekt keretében pályáztunk a felnőtt- és U19-es ificsapatunk nyári felkészítőjére, illetve a bajnokság őszi fordulóin való részvételre. Az új feltételekhez igazodva három pályázatra kellett szétbontanunk a korábban egy projekt keretében összeállított pályázatot: benyújtottunk egy pályázatot az U19-es ificsapat június 1. – november 30. közötti tevékenységére, valamint két pályázatot a felnőttcsapatnak: az egyiket a nyári felkészülési programra, a másikat a 2023-2024-es bajnoki idény őszi mérkőzésein való részvételre.

A sportpályázatokat elbíráló bizottság, majd a fellebbviteli bizottság is elkaszálta a nyári felkészülési programra benyújtott pályázatunkat. Az indoklás egyszerűen nevetséges: mint a mellékelt beadványunkból is látszik, a bizottságok úgy értékelték, hogy a két felnőtt pályázat ugyanazt a tevékenységet fedi, mert ugyanazok a játékosok vesznek részt a nyári felkészülésen is, mint a bajnokság őszi mérkőzésein.”

Ugyanerre hivatkozva utasították el az asztaliteniszezők nemzetközi kupaszereplésével kapcsolatos óvást, és hiába iktatott a pénteki tanácsülés után György István, és – mint utólag kiderült – Jakab Zoltán, az FK elnöke is, egy-egy kérést a hivatalban, hogy vizsgálják felül a döntést, a Kerekes Csilla, Veimberger-Pálfi Noémi, Hadnagy Zsuzsánna, Biró Jolán és György Lehel összetételű fellebbviteli bizottság fenntartotta azt – egyedül Biró Jolán tartózkodott a portálunkhoz is kiküldött dokumentum szerint. A bizottság a 305/2005-ös törvényre hivatkozva azt állítja, hogy az igénylő csak egyik pályázata támogatható ugyanarra a tevékenységre.

„Ezek szerint a tisztelt bizottság úgy gondolta,

hogy nyári felkészülésen a kezdő játékosainkkal, míg a bajnokságban a cserejátékosokkal kellene részt vennünk, vagy fordítva?” – teszik fel a kérdést az FK Facebook-posztjában, hozzátéve, hogy mindkét bizottságban többségben voltak a hivatal alkalmazottjai, akik „bizonyára hivatali munkájukat kiválóan végzik, de az biztos, hogy nem sok közük volt ezidáig az udvarhelyi sportélethez”.

“A februárban szervezett városi sportgálán három kategóriában nyertünk első helyet, illetve egy harmadik helyezést is nekünk ítéltek a 2022-es eredményeink elismeréseként. Mindezek ellenére mi vagyunk az egyetlen pályázó klub, akinek csökkent a megítélt támogatása, 345.000 lejről 320.000-re, míg minden más pályázónak növekedett” – folytatják, azzal gyanúsítva a polgármestert, hogy a „klubjukon vesz elégtételt azért, korábbi kerettag fia nem teljesítette a klub által képviselt etikai normákat”, és ezért felbontották a szerződését. Az ügy Gálfi Árpád fiának, Gálfi Artúrnak, a Deva West játékosának üzemanyaglopási ügyéhez vezethető vissza.

Hogy miért, egyelőre nem tudjuk, de az bizonyos, hogy a fellebbezések ellenére maradtak az előzetesen megítélt összegek, és erről dönthet szerda reggel az önkormányzati ülés. Mivel a teqball támogatása kiesett, és a többi fellebbezést elutasították, így 1.500.000 lej helyett 1.370.000 lej sorsáról döntenek a tanácsosok.

Kiemelt fotó: archívum