Ami már a flört előtt felvillanyoz

Ha Zolinak igaza van, akkor nem biztos, hogy öt év múlva is a turbó dízellel fogsz becsajozni. De egy Teslával lehet némi esélyed.
fotók: DÁVID ANNA JÚLIA, drónfotók: SZÁSZ ZSUZSI

Rendszergazdából lett előbb kontrollingos, később ügyvezető igazgató, aki szabadidejében azon gondolkodik, hogy hogyan fogja elektromos autókkal megtölteni Székelyudvarhely utcáit. László Velin Zoltánnal beszélgettünk.

A Facebook faladon se profilkép, se bejegyzés. Hogy lehet így élni? Hogy lehet így eladni?

Valamiért eddig nem éreztem késztetést arra, hogy az online térben építsek kapcsolatokat. Azokkal, akikkel szoros kapcsolatban vagyok, szeretek személyesen találkozni és beszélgetni. Ha ez nem megoldható, akkor telefonon beszélünk.

Kívülről egy kicsit félelmetesnek tűnik ez a világ, ahol nagyon nehéz szétválasztani a valóságot a látszattól, az értékest a jelentéktelentől.

Azt én is érzem, hogy a Facebook egyre inkább megkerülhetetlen, voltak olyan rendezvények, amelyekről azért maradtam le, mert csak ott hirdették meg őket. Ezért is regisztráltam. De valóban nem posztoltam, és profilképem sincs (szerk. megj.: azóta lett).

Bekövettem a számomra fontos oldalakat, portálokat, így nem maradok ki a hírfolyamból, csak a Facebook arckönyv részében egyelőre nem veszek részt.

Kívülről nézve úgy tűnik, mintha kicsit rejtőzködnél. Ha egy lehetséges partnernek írsz e-mailt, akit nem ismersz, akkor mit tartasz fontosnak megjegyezni magadról?

Általában olyan ügyfeleknek írok levelet, akik vagy autót szeretnének vásárolni, vagy az autókkal kapcsolatos szolgáltatások iránt érdeklődnek, és úgy gondolom, hogy a személyem nem különösen érdekes a számukra. Ezért nem is szoktam magamról írni.

De az árajánlattal vagy a szolgáltatás bemutatásával tudom érzékeltetni azt, amit az általam irányított cégről gondolok, hogy – amennyiben minket választ – bizalmi partnerek leszünk a számára, akikhez bármikor fordulhat, nem fogunk eltűnni a piacról, és bármikor számíthat a segítségünkre, amennyiben szüksége van rá.

Szeretek magunkra úgy gondolni, mint egy korrekt és megbízható cégre, és igyekszem mindent megtenni azért, hogy az ügyfelek is ezt gondolják rólunk.

Ez a korrektség jól hangzik, de konkrétan mit is jelent ez az ügyfél számára?

Elsősorban azt, hogy azt kapja, és azon az áron, amiben megegyeztünk. És lehetőleg akkor, amikorra ígértük. Ha pedig valami gond van, valami meghibásodott, vagy kiderült, hogy másra számított, akkor itt vagyok, elérhető vagyok, és cégként mindent megteszek azért, hogy az ügyfélnek hosszú távon is megérje velünk dolgozni.

Ha hibáztunk, kijavítjuk, ha időközben kiderül, hogy másra számított, akkor azt is igyekszünk megoldani az ésszerűség határain belül.

Jelenleg a piacon – főleg a szervizek esetében – rengeteg rémtörténetet lehet hallani, például azt, hogy nem azt az olajat tették, amit az ügyfél kifizetett, vagy nem azt az alkatrészt. Nálunk pontosan azért, mert minden átlátható, nem lehet ilyen gond.

Valóban jobban szeretsz a cégről mesélni, mint magadról. Azt azért elárulod, hogy hogyan szoktad aláírni a leveleidet?

Azt szoktam írni – mondja nevetve –, hogy üdvözlettel Zoltán.

De azt hiszem értem már, hogy mire szeretnél kilyukadni, ezért elmondom, hogy László-Velin Zoltán vagyok, az Euro Car Trading és a New Car Trading cégek ügyvezető igazgatója. Az Euro Car Trading elsősorban Toyota márkaképviselettel foglalkozik Hargita és Maros megyében, a New Car Trading pedig elektromos és plug-in hibrid autóknak az értékesítésével, bérbeadásával és szervizelésével kíván foglalkozni.

Mit is csinál pontosan nálatok egy ügyvezető igazgató?

Könnyű dolgom van, csak három dologra kell figyelnem. Az első az operatív élet, ahol megnézzük, hogy hogyan állunk a jövedelem oldalon, mennyi költségünk van, hogyan lehetne az előbbit növelni, az utóbbit csökkenteni. De ide tartozik a csapat összerakása és fenntartása is, és talán erre megy el a legtöbb energia. Nem panaszkodhatom, mert nagyon jó csapatunk van, de nem magától lett, és nem is marad magától ilyen. Törődést, odafigyelést igényel. És persze, mindig lehetünk jobbak.

A másik rész a jövőkép megfogalmazásával, a hosszabb távú gondolkodással kapcsolatos. Azt tudjuk, hogy ma mi a dolgunk, de holnap mit fogunk csinálni? Az időm tíz-húsz százalékában azt figyelem, hogy az autós világ merre tart. Úgy látom, most pont egy fordulópont elején vagyunk, és jól át kell gondolni, hogy mi hol szeretnénk látni magunkat öt év múlva, mert el is lehet kapkodni, és le is lehet maradni. Annyi már most biztos, hogy nem ugyanazt fogjuk tenni, mint most, az autókat nem ugyanúgy fogjuk eladni, ha egyáltalán eladjuk őket. Ezért most kell előrelátó döntéseket hozni, mert nem mindegy, hogy mibe fektetünk be, milyen irányba fordítjuk a céget.

Ide tartozik az is, hogy folyamatosan egyeztetünk a tulajdonossal, hiszen mind jövőkép megfogalmazásában mind a befektetések esetében fontos, hogy ugyanabban higgyünk, hogy mindig szinkronban legyünk.

Ahhoz, hogy öt év múlva a mostani befektetések beérjenek, életben kell addig maradni, tehát a mindennapokat is jól kell menedzselni. Mert, ha túl sok energiát fordítunk egy álom dédelgetésére, akkor nem biztos, hogy marad erőnk átverekedni magunkat a mindennapokon. A mában is meg kell élni ahhoz, hogy egyáltalán a jövőről gondolkozhassunk.

És itt jön a harmadik rész. Ahhoz, hogy a mindennapok rendben legyenek kellenek az új ügyfelek, és kellenek a visszatérő ügyfelek, kell a minőségi kiszolgálás, és kell a gyümölcsöző kapcsolattartás is.

Ügyvezetőként mi az, ami a legjobban fel szokott dühíteni?

Talán az, amikor valamit megbeszélünk és nem az történik, és ez nem a körülmények előre nem látható alakulása miatt van, hanem valakinek a nemtörödömsége, mulasztása miatt. Például, ha valamelyik munkatárstól várok egy kimutatást, vagy valamelyik partnertől egy árajánlatot, és az a megbeszélt időre nem érkezik be, de nem is jelzik előre, hogy ne várjak rá. Mondjuk kicsit túlzás azt mondani, hogy dühít, de mindenképp zavar. Valószínű, hogy ezt még az elődeimtől örököltem, ők nevelték belém.

De hadd jegyezzem meg gyorsan itt azt is, hogy ezzel a kollégák is tisztában vannak, a megbízhatóság számukra is érték, ezért ilyesmi csak a legritkább esetben szokott előfordulni.

Beszéltél arról, hogy mennyire fontos megküzdeni a mindennapokkal. Miből nyered ehhez az energiát?

Például abból, amikor egy ügyfél felhív, és elmondja, hogy bejött hozzánk, és azt kapta, amit ígértek, akkor amikorra ígérték, sőt még az autóját is kitisztították. Tehát abból, hogy büszke tudok lenni a kollégákra, büszke tudok lenni a cégre.

Most épp egy elektromos autóban beszélgetünk. Miért fontos ez?

Már említettem, hogy az autóipar és piac most egy hatalmas változáson megy keresztül, és nagyon hálás vagyok azért, hogy ennek a részese lehetek. Úgy érzem, hogy most jött el az én időm, amikor azzal foglalkozhatom, amivel mindig is szerettem volna.

Nagyon izgalmasnak tűnik, hogy azt a tényezőt, ami talán a leginkább környezetszennyező a földünkön – gondolok itt a közlekedésre – sikerül környezetbaráttá alakítani. Ez magánemberként is nagyon foglalkoztat és leköt, talán azért érzem úgy, hogy a munkámmal is jobban fogok tudni azonosulni, mint az elmúlt öt évben.

Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez nem teljesen új keletű dolog nálunk, és nem arról van szó, hogy most hirtelen környezetvédők lettünk, mert ez a trend, hanem annak idején is azért döntött László János tulajdonos a Toyota mellett, és azért lettünk Toyota márkaképviselet, mert a Toyota volt az úttörője ennek a típusú gondolkozásnak. A Toyota Prius már 1996-ban megjelent a piacon, akkor, mikor még minden a dízel autókról és a lóerőről szólt. A Toyota már akkor a környezetkímélő autózás mellett tette le a voksát.

Milyen érzés elektromos autót vezetni?

Hát van annak azért egy varázsa – de gondolom ezt most te is érzed -, hogy beülök az autóba, megnyomom a power gombot és nem búg fel a motor, a lelki szemeim előtt nem jelenik meg a kipufogócső és az abból kiáramló gáz. Ez számomra elképesztően jó érzés.

Ehhez társul az, hogy nem kell váltani, nem rángat az autó, nem csúszik vissza, a gyorsulásnak és lassulásnak van egy folytonossága, kényelmes és könnyű vezetni.

Ugyanakkor az elektromos autóknál van egy iszonyú nagy nyomaték, pillanatok alatt és nagyon könnyen gyorsul, és ebben van azért annyi adrenalin, hogy egy szőrősszívű férfit is képes legyen meglágyítani. Ezeknek a tényezőknek az összessége az, amiért számomra mindig hatalmas élmény elektromos autót vezetni. És azon is érdemes elgondolkodni, hogy az áram jóval olcsóbb, mint bármelyik másik üzemanyag, és igaz ugyan, hogy az előállítása járhat egy bizonyos fokú környezetszennyezéssel, de mindenképp kisebbel, mintha benzines vagy dízel autóval közlekedünk.

Gyerekkorodban is lekötöttek az autók?

Nem igazán. Persze nekem is voltak játék autóim, de inkább az állatokhoz, a falusi élethez kötődtem. Valószínű ezért is izgat ennyire annak a lehetősége, hogy minél környezetbarátabb módon oldjuk meg a közlekedést, ne szennyezzük a földet.

Az állatokhoz való kötődésnek köszönhető az is, hogy állattenyésztési egyetemre jártam, azon a pályán indultam el, hogy aztán egy teljesen párhuzamos pályán kössek ki. De talán most ez a kettő egy kicsit összeér.

Most hogy látod, öt év múlva mire számíthatnak az ügyfeleitek, mi lesz akkor, ha megvalósul az álmod?

Mivel Erdélyben élünk, és Erdély Romániához tartozik ezért lehet, hogy kicsit lassabban fog átalakulni a piac, mint amire a nemzetközi trendek alapján számítani lehet, azért megtörténhet, hogy nem öt, hanem tíz év alatt lesz érezhető mindenki számára ez az átalakulás. De amit biztosan tudok állítani, hogy nem a dízel autókkal fogunk felvágni, hanem többnyire alternatív energiameghajtású autók fognak közlekedni Székelyföldön is, legyen az hibrid, plug in hibrid vagy elektromos autó. Ezek az elkövetkező öt-tíz évünket biztosan meghatározzák.

Ezt azért is gondolom így, mert az idén Európában az autóértékesítés csökkent szeptemberig 37 százalékot, viszont az elektromos és plugin hibrid eladás nőtt 57 százalékot. És Romániában is hasonló tendenciák figyelhetők meg.

Európában eddig két-három százalék volt az elektromos autók eladása az összeladáshoz képest, az idén 7,3 százalékra nőtt az elektromos autók eladása az összeladáshoz képest.

Ami még valószínű változni fog, hogy nem fogjuk megvásárolni az autókat, inkább csak béreljük őket. Kicsit úgy, ahogy újabban a streemingeljük a zenét vagy mondjuk a Netflixen a filmeket. Németországban már vannak olyan showroomok, ahol már nincs feltüntetve az autó ára, hanem csak oda van írja mondjuk, hogy 400 euró az autó bérlésének a havi összköltsége, és négy év után kapsz egy új autót ugyanazért a bérért.

Ez magánszemélyek esetében is életképes szolgáltatás, de cégek esetében még inkább izgalmas, hiszen a cégeknél még fontosabb a kiszámíthatóság, a költség megtervezése, a rizikó minimalizálása. Nem kell lízingelnie az autót, nem kell figyelnie, hogy négy év után mennyit fog érni, és nem kell fájjon a feje, hogy hogyan fogja biztosítani a következő rend autónak az előlegét. Van egy fix havi bére, és ezzel tud tervezni, de nem kell törődnie az útadóval, a Cascóval, olajcserével és még sorolhatnám. Ő igazából egy szolgáltatást vásárol, és nem egy terméket.

Azok, akik eddig benzines vagy dízel autót vezettek, miről kell, hogy lemondjanak, ha most áttérnek elektromos autóra?

Jelenleg Udvarhelyen három vagy négy helyen lehet csak elektromos autót tölteni, ami azt jelenti, hogy mondjuk öt-hat autót lehet egy időben tölteni. Ha a városban közlekedő autók negyede elektromos lenne, akkor nem lenne életképes a helyzet. De a fizetőképes kereslet általában megteremti a kínálatot is, ezért valószínű, hogy mire a piac beérik, megjelennek a töltők is.

Úgy gondolom, hogy azért nem lesz akkora törés. Ha például megnézzük, hogy miért vett valaki annak idején dízel autót, akkor azt látjuk, hogy először is azért, mert kevesebbet fogyaszt, olcsóbb az üzemanyag, és jobb a nyomatéka, mint a benzinesnek.

Ha egy elektromos autóval hasonlítom össze, akkor azt látjuk, hogy kap egy még jobban gyorsuló autót, igaz, hogy egy picivel magasabb áron, de mivel elektromos árammal kell tölteni, ez elég gyorsan megtérül. A fenntartása mindenképp olcsóbb lesz, elég ha arra gondolunk, hogy nem kell olajat, olajszűrőt cserélni.

A másik oldalon persze azt is meg kell említeni, hogy a szervízek esetében is van még elmaradás, ugyanúgy, mint a töltők esetében. Kevés olyan szerviz van, ami több márka szervizelésére is képes lenne. Mi most azon dolgozunk, hogy legyen egy ilyen szervizünk, és valószínű, nem mi vagyunk az egyetlen olyan cég, aki ebbe az irányba mozdul, és erre a területre csoportosít át erőforrásokat.

De azzal is tisztában vagyunk, hogy addig is meg kell oldanunk az ügyfeleink esetleges szervizelési problémáit, amíg Székelyföldön is összeérik a kereslet és a kínálat, és ezt meg is oldjuk a saját kapcsolatrendszerünkön keresztül.

Beszéltünk arról, hogy öt év múlva hol látod az autópiacot és azon belül a saját helyetek. De ha a cikk megjelenése után felhív valaki, hogy szeretne elektromos autót venni, akkor van, amit eladjatok neki?

Persze. Már van két olyan márka, ami esetében konkrét készletről, árakról és szállítási határidőről tudunk beszélni. Van egy kedvezőbb árfekvésű kínai márka, a JAC – amilyenben most is ülünk -, és ezt akár roncsprogramon keresztül is meg lehet vásárolni, ez az elektromos autók esetében tízezer eurós állami támogatást jelent. Ezenkívül van a Tesla, amit ugyancsak roncsprogramon keresztül is tudunk árulni.

De ezek mellett tárgyalásban vagyunk még egy-két márkával. És rögtön megjegyezném, hogy nem csak eladásról, hanem rövid és hosszú távú bérlésről is beszélhetünk.

Tesztvezetésre is van lehetőség, ha valaki ki szeretné próbálni az autókat, sőt egy egész hétvégére megkaphatja az autót az, aki december 31-ig lájkolja a Facebook oldalunkat, és van annyira szerencsés, hogy az ő nevét dobja ki a gép a sorsoláson.

Lassan lejár a munkaidőnk, és itt van a hétvége is. Hogyan szoktál kikapcsolódni, hogyan engeded le a benzingőzt?

Bár nem tudok, de imádok horgászni, szeretek biciklizni, és játszom pár hangszeren. De mostanában a kedvenc időtöltésem az, amikor a gyerkőcökkel elvisszük a féléves kutyánkat sétálni.