Állati Udvarhely: az örökbefogadás örök szerelem

Ezen a héten örökbefogadott kutyákkal ismerkedünk, akik tökéletesen bizonyítják, hogy a fajtiszta, törzskönyves kutyákon kívül is számtalan, szeretetre vágyó és szeretetet adó eb létezik a földkerekségen.

A vándorkutya, akinek saját Instagramja van

Elsőre itt van Kázmér, a vándor, egy másfél éves bichon-uszkár keverék, aki egy keresztúri alomba született gyereknapon – csillagjegye tehát Ikrek –, egyedüli fehér kutyaként a fekete tesói között, onnan került a gazdáihoz Udvarhelyre. Amikor örökbefogadták, a gazdik úgy tudták, hogy a kutyus legfeljebb 5-6 kilós lesz felnőtt korára, ennek ellenére Kázmér most már 11 kilót nyom, és a fogyókúra ellenére sem akar kisebb lenni.

Kázmér egy igazi nomád kutya, amellett, hogy sok időt tölt a gazdik szüleinél, rövid kis élete alatt lakott már Görögországban, Bulgáriában és Törökországban is. Sok kalandban volt része, hosszú autós utak, autóban alvás, tengerben fürdés és rengeteg kirándulás van már kipipálva a bakancslistáján. A sokadik ókori görög romnál, a kánikulában azonban már neki is tele lett a hócipője, és félreérthetetlenül jelezte a gazdiknak, hogy most már legyen elég – mint a csatolt kép is mutatja.

KUTYA, MACSKA, BARÁTSÁG!

Ha szeretnéd, hogy ország-világ megismerje házi kedvence(i)det, küldd el nekünk e-mailben az állat(ok) bemutatóját a szerkesztoseg@uh.ro címre. A részletes felhívást itt találjátok.

Kázmér kedvenc játszótársa, Macika egy (most már) szarvatlan-fületlen rénszarvas, amit akkor kapott a kutya, amikor az új családjához költözött. Azóta is elválaszthatatlanok. Amikor Macika kezdett megcsonkulni, a gazdik mindent felkutattak egy ugyanolyan szarvasért, de természetesen semelyik macika nem az igazi Macika. Ezért a gazdik nagyon remélik, hogy ha toldozva-foltozva is, de Macika is hosszú életű lesz, mint kutyabarátja.

Amikor kell, Kázmér Kedvenc dokiékhoz jár, egyelőre még teljesen szívesen, főleg ha az udvaron más kutya is várakozik. De azért sokkal inkább szeret a kutyasuliba járni szombatonként, ahol kedvére barátkozhat leginkább a nála háromszor nagyobb kutyákkal.

Kázmér számtalan dologra megtanította már gazdiit, például arra, hogy aki fél a kutyáktól, az szerezzen egy sajátot, és utána már bátran fog más kutyákkal is barátkozni. Kázmért is még a legfélősebb családtag is imádja, és mióta a kutyus a családban van, azóta más kutyákkal is egész jól elvan.

Kázmér, aki a gazdik első kutyája, azt is megtanította nekik, hogy nem számít, mennyire esik az eső vagy milyen hideg van kint, akkor is sétálni kell, és fel kell kelni reggel 8-kor (az elején az éjszaka közepén is akár). Akkor is, ha a gazdi minden porcikája maradna még délig az ágyban. Cserébe viszont van reggeli puszi, esti játék a kedvenc macikával, és egy csomó szeretet. Bújás csak akkor, ha Kázmér akarja, mégsem lehet az, hogy hagyja magát bármikor simogatni!

Kázmérnak saját instagram fiókja is van, ahol az apró fehér kutyus nagy kalandjainak lehetünk tanúi. Sok színes élményt kívánunk neked, Kázmér, a gazdik társaságában!

A vonat elől mentett kutya és az útról mentett kutya

Egy másik gazdi két mentett kutyusát, a világosabb Zimbát és a sötétebbik Nálát szánta bemutatásra, vagy ahogy ő mondja, a két kis „oroszlánkölykét”.

Zimba, a gazdi hat és fél éves „kisfia”, Zimbus, Zimbácska, Zimbli-limbi becenevekre is hallgat, 2018 elején került gazdijához Budapesten, nagyjából 3 hónaposan. A gazdi akkori párjával a Soroksári HÉV állomáson sétált, amikor egy nyüszítő vinnyogásra lett figyelmes, és meglátott a sínek között egy kis dobozt. Azonnal beugrott és kivette a dobozt, amiben Zimba volt egy kis takaróval. De jött a vonat! Mire a gazdi feltette a dobozt a peronra, őt már húzták is fel az ott lévő emberek, mert valószínűleg nem lett volna már ideje magától felmászni a peronra.

A gazdi azóta is döbbenve gondol vissza erre a pillanatra. Amint meglátta a dobozban a kiskutyát, kérdés sem volt, hogy örökbefogadják. Kezdő kutyásként rengeteg kihívás érte, de nem bánja a döntését: imádja a kutyás élet minden egyes percét, a leckéket, amiket Zimbától kap, és hogy általa jobb ember tud lenni nap mint nap.  

A mondás szerint a kutya a gazdi tükörképe, ennek értelmében – mondja a gazdi – Zimba egy cuki, bújós, játékos kutya, de ami az övé az az övé, és ezzel igenis tisztában van. Képes másodpercek alatt a cuki kiskutyából egy határozott, erős, figyelmes és rafkós kutya lenni, akivel nem biztos, hogy szeretnénk harcolni. Zimba kedvenc játéka egy kis pokróc, amin cuppoghat, főleg ha nagyon örül valaminek vagy valakinek – így vezeti le az öröm által felhalmozott energiát. Természetesen a kutya imád labdázni is, nagyokat szaladni a mezőn, szeret tréningezni és gyakorlatozni. Mint minden kutya, szereti a hasát is, viszont a kutyakozmetika egyáltalán nem tartozik a kedvenc időtöltései közé. 

Az együttélés során természetesen különleges sztorik is akadnak, mondja a gazdi: Zimba például egy éves korában, egy éjszaka úgy döntött, hogy nem jó a pesti albérlet egyik fala, ezért mire gazdija hajnalban hazaért, a kutya szépen kirágta és kikaparta a gipszkartont egy kb. két négyzetméteres helyen.

És akkor itt van Nálá, a lassan 4 éves „kislány”, becenevén Nálácska vagy Nálámálápálá, aki a 2022-es nyár elején szegődött a gazdihoz, amikor Zimbával együtt hazamentek a gazdi édesapjának szülőfalujába. Amíg a gazdi hátrament, hogy kikapcsolja Zimba biztonsági övét és kivegye az autóból, addig Nálá beült mögéjük, majd amint megfordultak, a kutya ott ült velük szemben az út szélén, csontsoványan, tele félelemmel, egy kék bálakötővel a nyakában. Mintha csak segítségért kiabált volna. Zimba azonnal csóvált és nyitott a barátságuk felé. A kutyát befogadták. 

Az elején a gazdi rengeteg segítséget kapott a barátoktól, mert egy felnőtt kutya beszoktatása a családi rendbe sok nehézséggel és kihívással jár. De ma már azt mondja a gazdi, hogy ezek a fejtörések vagy anyagi károk nem számítanak.

Nálá kissé félénk kutya és emiatt néha bizalmatlan az ember felé, mivel feltehetőleg fizikailag és lelkileg is bántalmazva volt, mielőtt a gazdihoz került volna. De most már ő is rengeteget tréningezik és gyakorlatozik, még többet, mint Zimba. A kutyák kedvenc állatorvosai Dr. Bartha Annamária doktornő és Dr. Ráduly András doktor úr a Kedvenc állatorvosi rendelőből, akik igyekeznek mindig maximális tudással és odaadással végezni a dolgukat, figyelve arra, hogy egy jutifali, egy simi vagy dicséret soha ne maradjon el.  

Persze Nálá is tipikus kutya, a befogadás első évében, egy gyanútlan őszi délután, amikor a gazdija beteg volt, a kutya leemelt a pultról egy bontatlan csomag Negró cukorkát, bevitte a szobába, kibontotta és megette mind az összes cukorkát. Szerencsére a gazdi rövid időn belül hazaért és észrevette a zabát, rohantak is a Kedvencbe, ahol egy szuri megmentette a kutyát. Kiderült, hogy ekkora dózisban cukrot más kutya nem fogyasztott még a környéken. Ezúton is köszönik a hatékony segítséget az állatorvosoknak!

Gazdi szerint a kutyusok tudnak beszélni, kommunikálni, csak képesek kell legyünk megérteni őket. Ők már olyan szintre fejlesztették a kutya-ember kommunikációt, hogy Zimbával egész komoly veszekedéseik is vannak, például amikor nem passzol a meglátásuk egy bizonyos dologról. Zimba odamegy a gazdihoz, megszólítja, majd elkezd „veszekedni”, elmondja a magáét. Zimba mellett Nálá is nagy dumás lett: ha Zimba bármi hülyeséget csinál bent a szobában, akkor szépen Nálá odamegy a gazdihoz és szól, hogy „Apa, gyere intézkedni, mert Zimba megbolondult!”

Komolyra fordítva a szót, a gazdi rengeteg mindent tanult ettől a két kis lélektől: megtanulta, hogy mit jelent megélni a pillanatot, mit jelenthet egy jó kis séta, egy új hely felfedezése. Ami talán a kutyák legnagyobb tanítása, az az, hogy a gazdi mindig igyekezzen jó és tisztességes ember maradni ebben a gátlástalan és önző világban, ahol az őszinteség és bizalom már sajnos egyre kisebb fontossággal bír. A gazdi reméli, hogy a két mentett kutya története felnyitja minél több ember szemét arra, hogy mit jelent az igazi hűség, az önzetlenség és mit is tud tanítani két ekkorácska négylábú, akiknek hatalmas szívük van.