Akár Gálfi Árpád is eldöntheti, ki legyen az udvarhelyi RMDSZ elnöke

Most spórolhatsz hat lejt, ha mindig is RMDSZ-tag akartál lenni, de drágálltad a belépőt.
fotó, special support: SZILÁGYI ISTVÁN

Egyedülálló lehetőség! Ilyen nem adódik minden évben! Csak minden harmincadikban! Megfoghatod a bimbódzó tulipán szárát! Most jelentkezz, ha helyi RMDSZ-elnök vagy választmányi tag szeretnél lenni!

Tisztújító választásra készül a székelyudvarhelyi RMDSZ. Megújítanák a közéletet, és eltávolítanák a várost a kampányokról szóló esettanulmányokból.

Az elmúlt 30 év legdemokratikusabb tisztújítása lesz – nyilatkozta Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke a hétfőn tartott sajtótájékoztatón –, ez azt jelenti, hogy bármely 18. életévét betöltött székelyudvarhelyi lakhellyel rendelkező szavazhat, aki a választás napjáig, akár közvetlenül a szavazás előtt, aláír egy belépési vagy a tagságát megerősítő nyilatkozatot.

HÁNYAN EGY CSOKORBAN?

Jelenleg körülbelül 80 aktív tagja van a szervezetnek, aki befizette a tagdíjat. A tagok száma közgyűlések alkalmával megugrik, a 2018-as tisztújítás alkalmával 800 körüli tag volt.

Ugyancsak bárki jelentkezhet elnöknek, aki elmúlt 18, és az előző választások alkalmával nem jelöltette magát más párt színeiben vagy függetlenként valamely tisztségre.

A választási dokumentációt január 27-ig lehet leadni az RMDSZ területi szervezeténél vagy online, a szükséges iratok jegyzékét közzéteszik majd a helyi szervezet webes felületein – közölték a sajtótájékoztatón. Ezután egy hónap áll a jelöltek rendelkezésére, hogy bemutatkozzanak, kampányoljanak a február 27-ére, vasárnapra tervezett választásig.

Nemcsak az elnöki, hanem a választmányi tag tisztségre is szabadon lehet jelentkezni és szavazni az udvarhelyi lakhellyel rendelkező felnőtteknek. A 35 tagú választmányban 12 hely pályázható meg így, a többi 23 helyet a normatív tagok, azaz a képviselő, szenátor, megyei és helyi tanácsosok foglalják el.

MI AZ A VÁLASZTMÁNY?

A helyi szervezetek legfőbb döntéshozó szerve a közgyűlés, amely eldönti, hogy kik és hányan lehetnek a választmányi tagok. Két közgyűlés közt azonban a helyi választmány dönt a szervezetet érintő legfőbb kérdésekről. Az udvarhelyi választmánynak 35 tagja van, ebből 23 a helyi és megyei tanácsosok, a képviselő(k) és a szenátor stb. A többi 12 hely szabad préda.

Hogy zajlik a szavazás?

Öt helyszínen lehet majd szavazni városszerte, ezeket majd közlik idővel. Sokat gondolkoztak, hogy járványidőszakban, amikor 150 fős létszámstoppot írnak elő, hogy lehet közgyűlést szervezni, a tagokból álló közgyűlés feladata lenne ugyanis a vezetőség kiválasztása. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy nagybányai mintára egyfordulós, állóurnás választást tartanak, február 27-én reggel 8-tól este 8-ig lesznek nyitva a választási körzetek, ahol három választási biztos felügyeli majd a rendet.

Azért is választották ezt a módszert, hogy ne alakuljanak ki szekértáborok, hogy mindenki hozza az embereit csoportosan, hoznak egyszerre 30-40 embert beíratni, hangoztatták.

A helyszínek egymással online összeköttetésben lesznek, hogy ne lehessen egy személynek több helyen is szavazni – ismertette Szakács Tibor, aki Derzsi László 2020. decemberében történt lemondása óta ideiglenes elnökként vezeti a szervezetet.

Nyílik a tulipán, de miért?

„El szeretnénk kerülni azokat a kritikákat, amelyeket egyesek 2020-ban megfogalmaztak, hogy azért indulnak más politikai szervezetben, mert kiszorultak volna valahonnan” – mondta Bíró Barna Botond. Az udvarhelyszéki szervezet elnökét nagyon foglalkoztatja a kommunikáció és a látszat: „Végre az RMDSZ-t érintő kritikákat lezárjuk, hogy nem lenne elég demokratikus, nyitott. Ne legyen az, hogy valakik a háttérből hozzák meg a döntéseket: most megkapják a lehetőséget a székelyudvarhelyiek, hogy az RMDSZ belső szervezetében döntő joggal részt vehessenek. Eddig ilyet tudomásom szerint Udvarhelyen semmilyen más politikai szervezet nem alkalmazott” – fejtette ki.

 „Azt mutassuk a bizottság és az elnök személyével is, hogy egy valós nyitás történik és nem arra számítunk, hogy most akkor az RMDSZ pártkatonák legyenek azok, akik jönnek, hanem tényleg a városlalók csatlakozására számítunk” – magyarázta Bíró, a területi szervezet miért épp Elekes Gyulát szemelte ki a választási bizottság elnökévé. Olyan személyeket akartak, akik nem átpolitizáltak, nem konfliktusosak, és ezért bárki csatlakozik hozzájuk.

Annyira demokratikus lesz a választás, hogy még a tagsági díjat sem kell befizetni – ez egyébként 6 lej egy évre. A választást egy háromtagú tisztújítási bizottság koordinálja, melynek elnöke Elekes Gyula, tagjai Sinka Arnold megyei és Dávid Endre helyi önkormányzati képviselők – tudtuk meg Szakács Tibortól.

Arról, hogy mennyire szabálykövető ez a szavazási módszer, és milyen kockázatai vannak, azt nyilatkozta az uh.ro kérdésére a helyi és területi elnök, hogy a legutóbbi kongresszus lehetővé tette, hogy a közgyűlést ezzel az állóurnás módszerrel helyettesítsék. A nagybányaiak alkalmazták is, és átment a Szövetségi Szabályzatfelügyelő Bizottság szitáján. A szavazáson RMDSZ-tagok vehetnek részt, RMDSZ tag pedig bárki lehet, aki betöltötte a 18. évét, és beleszólhat a helyi RMDSZ-t érintő döntésekbe a hivatalos lakhelye szerinti településen. Azt, hogy más pártnak tagja-e az illető, szavazás előtt ellenőrizni nem lehet, ezért bárki részt vehet.

Hallottunk szándékokat…

Eddig Imre Gábor, az UIET nemrég botrányosan leváltott elnöke és Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója, aki a Bunta érában volt több alkalommal tanácsosjelölt, jelezte indulási szándékát.

Rajta kívül még két tanácsosról rebesgetik, hogy indulna, de még nem jelentették be szándékukat. Szakács Tibor lehetne jelölt, de nem jelölteti magát – mondta. „Kidolgozta magának a szabályzatot. Vagy a feleségének” – kacagnak az RMDSZ vezetői a feltételezésen. Innen indul az ötlet az egyik kolléganőtől, hogy akár nő is jelöltethetné magát. „Azt már próbáltuk” – válaszol Szakács Tibor arra utalva, hogy Arros Orsolya sikertelenül indult polgármesterjelöltként 2016-ban.

 Betöltés ...

Bíró azonban biztatja a női jelölteket. Az RMDSZ alapszabályzata is azt írja elő, a helyi választmány minden harmadik tagja nő kell, hogy legyen, vagy a helyi női szervezet kell, hogy delegáljon választott tagok 15%ával megegyező számú tagot. Nem konkretizálják helyi szinten a kötelező arányt, de szervezeti szinten a választott testületekben a nők mellett a 35 éven aluli fiataloknak is esélyt kell adni. E feltételek alól kivételesen felmentést kérhet a helyi szervezet, ha megfelelő számú női jelölt hiányában nem teljesíthetők.

Jöhetnek a POL-osok, jöhet Gálfi!

„Én nem látom ezt egy valós veszélynek” – mondta Bíró arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy más politikai szervezeteknek lehetőséget adnak arra, hogy ők döntsenek az RMDSZ vezetőségéről úgy, hogy a gyengébb jelölt malmára hajtják a vizet, és ezzel gyengítik a szervezetet.

„Szervezett módon ellenlábasok nincsenek. Ha tíz évvel ezelőtt lennénk, lenne egy erős MPP, Néppárt… Ma nincs, ha az udvarhelyi közéletet megnézzük, akkor senki sincs gyakorlatilag. Most a legjobb a lehetőség arra, hogy teljesen tárva nyissuk a kapukat a városlakók előtt. Itt, ha engem kérdezel, akkor a választás napján Gálfi Árpád is szavazhat, amennyiben kitölti a nyilatkozatot. Nem indulhat, de szavazhat. Most azon múlik, hogy a városlakók erre a felhívásra hogyan fognak reagálni. Magukénak érzik-e? Akarnak-e valamit? Akkor lehet… Nincs amin rugózzunk, hogy mi hárman vagyunk az RMDSZ, és bezárkózunk, mert az elmúlt 30 évben nem működött ez a technika” – fogalmazott a területi elnök.

A POL mint ellenfél emlegetésére azt felelte: „Én azt szeretném, hogy a POL-tagok is jöjjenek az RMDSZ irányába. Hosszú távon ez azt az ügyet szolgálná, hogy az udvarhelyi választások többé ne legyenek esettanulmányi, jogi és politikai témák az egyetemeken. Ne az legyen, hogy egymást sárba tiporjuk, besározzuk egy választási kampányban, hanem jöjjön mindenki az RMDSZ ernyője alatt, akinek van víziója, itt megvalósíthatja, egy közös programmal, egy olyan programmal, amivel a várost előre lehet vinni, fel lehet zárkóztatni a többi székelyföldi városokhoz. A sikerig vezető út rengeteg kudarccal van kikövezve. Most már jöhetne a siker is!”