A világbajnoki cím, a csúcstámadás és a Spartathlon-részvétel is díjat ért

Fotó: GÁL ELŐD

Szombaton, február 25-én rendezték meg Bunta Levente polgármestersége óta először az újraélesztett székelyudvarhelyi Sportgálát, amelyen a városvezetés és a Városi Sportklub díjazta a 2022-es év városhoz kötődő sportsikereit. A polgármesteri hivatal Szent István termében rendezett ünnepségen 40 díjat osztottak ki, kategóriánként általában hármat, és ezen kívül néhány különdíj is kiosztásra került.

Mester Zoltán, a Városi Sportklub ügyvezető igazgatója, Gálfi Árpád polgármester és Bíró Barna Botond Hargita megyei alelnök ünnepi beszédjei után bele is csaptak a lecsóba Pál-Varga Márta és Sarkadi Zoltán műsorvezetők,

először az utánpótlás korosztály díjazottjait hívták színpadra.

A csapatok közül harmadik helyen a Szejke Sportklub két utánpótlás csapata végzett, a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub asztalitenisz és birkózó szakosztálya megosztott második helynek örülhettek, míg a díjat a Futsal Klub Székelyudvarhely U19-es csapata nyerte, amely veretlenül lett országos bajnok és kupagyőztes.

A legjobb edzőnek az ifjú birkózók mesterét, Katona Lászlót választották, akit Palatka Barna kézilabdaedző és Nagy Norbert síoktató követett, utóbbi versenyzői több országos bajnoki érmet is gyűjtöttek az év során.

A fiatalok közül Kuti Dóra atléta és Horváth Anita labdarúgó megosztott harmadik helyen végeztek, előbbi az országos gátfutóversenyen szerzett érmével, utóbbi a Vasas Feminában és a korosztályos válogatottban nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményével érdemelte ki a díjat. Kaffai Kriszta birkózó, mivel országos bajnoki címet szerzett, a kategória második helyén végzett, amelyet aztán mint kiderült, Bartalis Henrietta nyert. Az ifjú udvarhelyi hódeszkás részt vett a finn Vuokattiban rendezett Ifjúsági Olimpiai Fesztivál slopestyle versenyszámában.

A fiúk közül Katona Tamást díjazták, aki sokat segített a Városi Sportklub kézilabdacsapatának a Bölények Ligájába való feljutásában, és a korosztályos válogatottban is rendre kulcsszerepet szántak neki. A kategória második helyét Lőrincz Magor birkózó szerezte meg, az elsőt Toró Dávid. A fiatal asztaliteniszezőnek felsorolni is nehéz lenne az országos és nemzetközi versenyeken elért eredményeit.

Aztán a nagyok…

Nem okozott nagy meglepetést, ki kapta végül az év fogyatékkal élő sportolójának díját, hiszen Veress Erna Paralimpiára is elvitte városunk hírét.

Az év edzőjének Jakab Zoltánt, az udvarhelyi futsalcsapat edzőjét választották, akinek helyi fiatalokból ismét sikerült egy, az országos bajnokságban domináns csapatot építenie. A kategória további díjazottjai Sipos Lóránt kézilabdaedző, György István asztaliteniszedző és Mihai Ianc labdarúgóedző lettek. Utóbbi a Székelyudvarhelyi FC történelmi idényének volt kulcsszereplője, a csapat a 2. ligába való feljutásért játszhatott osztályozót Slatina ellen, amelyet végül drámai mérkőzésen veszítettek el Savin Cătălinék.

Ezt végül a legjobb sportpillanatnak gondolták a tavalyi évben, amiért szintén díjat kapott az SZFC. Az együttes az év csapata kategóriában a második helyet szerezte ezzel meg a Vasas Femina és a Futsal Klub előtt és a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub mögött. Az asztaliteniszezők Bajnokok Ligájában való részvételükkel vívták ki az elismerést, és azzal, hogy a sportág világelitjéből „hoztak” játékosokat Udvarhelyre, hiszen a legrangosabb európai bajnokság csoportkörében szervezők is voltak.

Az év női sportolójának szavazásánál Szabó Szilvia egykori válogatott kézilabdázó lett a harmadik, akit a Hargita Kézilabda Klubnak sikerült hazacsábítania Székelyudvarhelyre, Mitri Rita, a Vasas csapatkapitánya és gólfelelőse lett a második, és Fazakas Bíborka terepfutó az első, aki szinte minden versenyéről dobogós helyezéssel tért haza.

Az év férfi sportolójának kategóriájában sok esetben az országos bajnoki címek is kevésnek bizonyultak, a szakbizottság a harmadik helyet Szécsi Barnának, az FK tavaly visszavonuló csapatkapitányának ítélte, a másodikat Jaxynak, azaz Jakab Attilának, aki az országos ralibajnokságba újoncként, kategóriájának megnyerésével robbant be. Ahhoz előzőleg sem nagyon férhetett kétség, hogy a világbajnoki cím első helyet ér a városi sportgálán is, Györgydeák Apor, a Góbék Teqball Team játékosa meg is nyerte a díjat, de mivel ő éppen egy amerikai tornán van jelen, szülei vették azt át, ő videóüzenetben köszönte meg.

Végül

a szervezők két életműdíjat adtak át a gálán, egyiket az egykori olimpikon kézilabdázónak, Magyari Máriának, aki a világválogatott játékosa is volt, illetve egy post mortem életműdíjat Nagy Ferencnek, az udvarhelyi asztalitenisz meghonosítójának.

A gála végére a különdíjasok maradtak, így az ifjú Hilbel Roland, aki betegsége után tért vissza az atlétikapályára, Buti László sí-, úszó, és atlétikaedző, Fejér-Konnert András, aki bebizonyította, a veteránok között még mindig az egyik legjobb asztaliteniszezőnek számít, Csizmadi Mihály Zsolt, aki kijutott az ultrafutók legnívósabb versenyére, a Spartathlonra és teljesítette is azt, illetve Gál-Joó Melánia, aki tavaly sikeresen támadta meg két csúcsát a méltán híres Mount Everestnek. Erre még a megye influenszere, Borboly Csaba megyeelnök is rácuppant, és ki is faggatta Melániát, gondoljuk az éppen közvetített élőjéhez.

Az est végén Dobes Zoltán ökölvívóedzőt is színpadra szólították, ő kapta ugyanis a legtöbb jelölést a gálát megelőző szavazáson a városlakóktól és a Városi Sportklub korisulija is díjat kapott a tömegsportot népszerűsítő helyi rendezvényként.

A sportgála szimfonikus koncerttel és állófogadással zárult.