A traktor úgy szép, ha mocskos

A tehénnek mindent megveszel, s te mész egy kicsi hitvány traktorral, mert magadtól sajnálod. Pedig a traktorral is a tehénnek dolgozol.
A szerző fotói

A gazda szereti a régi román traktort, hiszen a nosztalgia és a már betakarított tonnányi szénabála összeköti őket. Amikor elromlik, esténként hátul a csűrben a komákkal megszakértik, és hajnalban már terepen van.

A gazda szereti a kicsit használt, de már modernebb traktorát is, hiszen nincs annyi baja vele, kicsit csendesebb is, az ülés is puhább. De az, ahogyan egy gazdaember az új traktorával büszkélkedik, csak a gyerekek játék iránti rajongásával hasonlítható össze.

És ez a Homoródkarácsonyfalván gazdálkodó Róka Robinál sincs másképp, aki huncut szemekkel mesélt a nemrégen vásárolt Steyr traktoráról.

Dani, Róka 6 éves kisfia, is kipróbálta már. Bár a pedálokat még nem éri el a kormánnyal jól boldogul és legnagyobb öröme, hogy van kisülés neki is, van saját biztonsági öve, és tudja, hogy hol van a sziréna – büszkén meséli édesapja.

Kaszál, szénát forgat, takarmányt kever

Róka Robi új traktorján karc még nincs, de sár, széna és fűpor már megjárta. Előkerült az ablaktörlő is hosszas keresés után, a rádió és sok egyéb apróság, de nem biztos benne, hogy már az összes funkcióját ismeri. Azért elárulta, hogy ahhoz, hogy az ablakmosó folyadék spricceljen hosszan kell nyomni a gombot.

„Ha tiszta és úgy ragyog, mint egy ékszerdoboz, akkor nem termel. Akkor szeretem, ha látszik, hogy dolgozik, ez a traktor azért van, hogy menjen. Ha sár van úgyis megy, aztán a nap végén megmossuk, hiszen tisztán kell tartani, karban kell tartani, mert hát benne élünk. De úgy szép, ha mocskos.”

320 üzemórát ment már, az első olajcseréjén is szerencsésen túl esett. A vásárlás másnapján már terepen volt a kis traktor: „töltöttünk motorinát bele” (ha emlékszünk a kisfilmre, az átadáskor egyik traktorból átlopták) s azóta hetven hektárt kaszált. Róka Robi látta, hogy közeleg a 300-adik üzemóra telefonált a szervíznek, programálták és érkezett a szervizautó a szakemberrel. Két óra alatt készen volt, s közben tanította is, hiszen a garancia idő lejártával egy ügyes kezű gazda is el tudja végezni egy olajcserét.

A gazda tudja,

amit én csak sejteni vélek egy új jármű hasznáról. „A különbség csak annyi, mint egy régi Dacia és új egy Mercedes között.”

Róka Robi szerint, aki teheti mindenképp áldozzon rá. „Ha betöltötted a negyven évet, egyedül, esetleg egy segítséggel dolgozol a farmon és te mész, és te csinálod a mezei munkát, akkor én nagyon ajánlom. Másképp rámegy az egészséged, a derekad, a térdeid, ezt a gazdáknak nem is kell mondani, ők nagyon jól tudják. Aki húsz éve traktorista, az tudna mesélni. Ha egy lehetőség van, akkor azt senki ne hagyja ki. Mindig valamire áldozunk, csak egy ez, vagy csak egy az, de minden tőled indul. Ha elesel, s nem tudsz felkelni többet, akkor mi lesz a tehenekkel?

Az egészség miatt fontos egy jó jármű. „Egy régibe beülsz s mész vele egész nap, majd másnap lehet, hogy nem tudsz visszaülni. De másnap is beülsz, mert nincs más választásod. Ebbe viszont élvezettel ülsz bele, nem stresszeled magad: a telefonodat a Bluetooth-n kihangosítod, tudsz beszélgetni, lehet zenét hallgatni, légkondi van benne, így amikor a mezőn harmincöt fok van, akkor bent nem mindegy, hogy hetven van-e, hiszen a traktor motorja is nyomja a meleget. A másik csak ráz, ráz a kabin, rezegnek a lemezek, itt meg nem hallasz semmit. Légpárnás az ülés. Élvezettel dolgozol.”

„Gazdaként a legtöbbször úgy vagyunk, hogy a tehénnek kell vakaró, a tehénnek kell fekvőkeret, a tehénnek kell ilyen takarmány, a tehénnek kell ilyen kondíció, a tehénnek mindent megveszel, és te mész egy kicsi hitvány régi traktorral, magadnak nem veszel meg semmit.” Pedig a szénatakarás is a tehén érdekében történik.

„A minap valamelyik gazdával beszéltem mesélte, hogy kell a tehénnek ezt vegyen, meg azt, de az asszony azt mondta, egyszer a házat megcsináljuk, mert lassan a tehenek jobb kondícióban élnek, mint mi. Ez így van nagyon sok helyen. Valahogy szintre kell hozni, mert a tehénbe mindig tudsz befektetni, olyan nincs, hogy megállsz. De, ha te nem vagy, akkor vége.”

Aki most vesz új traktort először

annak sem kell félnie, segítenek a cégnél választani, hiszen nagyon széles a skála, amivel fel lehet öltöztetni egy-egy járművet, tényleg csak az anyagiak szabnak korlátot.

Ha te is szeretnél egy megbízható partnert a traktorvásárláshoz, akkor nézz körül a www.wylze.ro oldalon, vagy hívd a 0744616603-as telefonszámot.

Amikor a gazda elmegy egy járművet vásárolni az alapján segítenek összeállítani a felszereltséget, hogy konkrétan mivel és mekkora területen dolgozik. „S az sem mindegy, hogy hetvenéves vagy-e bírja-e a térded a kuplungot vagy inkább legyen automata”.

A munkaidő is lerövidül, már az előny, hogy egy kézzel tudod forgatni a kormányt.

„Amikor a bálát is rakod fel a traktorra, egyik kezeddel mozgatod a kormányt, a másikkal irányítod a joysticket, veszed fel a bálát. Felgyorsul. Sokkal többet tudsz dolgozni, mert kényelemben ülsz. Este nem úgy szállsz ki a traktorból, hogy nem vagy képes már semmire.”

Bár a napi traktorral végzett munkaidőből tizenöt-húsz százalékot spórol, a munkanap nem rövidül meg, hiszen mindig van, amit dolgozni, „de mikor hazaérek másként vagyok jelen”. És a fogyasztás is lényegesen megváltozik, hiszen ez egy új gép.

50 hektár föld megmunkálásánál már ki lehet használni az előnyöket, és ami nagyon fontos, hogy van szerviz.

Amit nem minden gazda tud

Sokan el se hiszik, milyen sokat jelent, hogy közel, Szászrégenben van a szerviz, ahonnan kisbusszal kiszállnak. Jászvásárról vagy Bukarestből egyik percről a másikra nem tudnának kiszállni, és azt az időt is kiszámláznák.

„Én kiszámoltam, hogy egy olajcsere ára, ha én csinálom, alig 30 százalékkal kerül kevesebbe, mintha ők. Ebben a 30 százalékban benne van az is, hogy még az olajcserén kívül is ránéz a traktorra, hogy minden rendben van-e, közben tanít, gyorsan elkészül, mindent hoz magával, az utolsó rongyikát is. Meg lehet tőle kérdezni, hogy mi hogyan működik, hogy lehet hatékonyabban dolgozni a géppel. Ez a legfontosabb”.

A román traktorokat a gazda is meg tudja javítani, este szétszedi, reggel megy. A külföldről használtan behozott traktorokra nehéz szerelőt találni, kevesen értenek igazán hozzájuk, és ezekhez bejutni sem egyszerű.

„Legutóbb, amikor elromlott a traktorom, Csíkkarcfalvára kellett vitetni. Egy hét kiesés. A szállítást oda-vissza fizesd meg. A garancia és a szerviz rengeteget számít. Mi egy nyáron kaszálunk hetven hektárt, akkor persze, hogy kell a karbantartás.”

Nehéz a vásárra menés

Hamarosan lesz Szászrégenben egy vásár, ahová Róbert gazda is félve készül. Csóválja a fejét, talán nem is kéne menni, hiszen olyan ez, mint a játékbolt, nagy csábításnak van kitéve az oda betérő.

A vásárban majd meg lehet majd nézni a traktortípusokat is, aki döntés előtt áll, annak kimondottan hasznos.

Amikor azt kérdezem, mi a következő álom, kiderül, hogy van még néhány.

„Szeretnék egy bálázót, arra gyűjtök, de pályáznék is. Van egy profi ír bálázó, azt nagyon el tudnám képzelni a traktor után”.

A gazda szerint azzal úgy tudsz bálázni, mintha az úton mennél, persze, ha a föld olyan. Te csak mész, ő szedi fel s rendezi: „Nem mindegy, hogy egy nap megcsinálsz száz bálát vagy háromszázat. Most ahhoz, hogy egy nap háromszáz bálát megcsináljanak, kell küldjek három embert, három traktorral, három bálázóval, és akkor csak egyet kellene”.