A tanácsosoknál pattog az udvarhelyi kézilabda, feltételeik vannak

Sipos Lóránt együttese tette a dolgát, Fogarason matematikailag is biztossá vált a feljutás, fotó: archívum/GÁL ELŐD

Hogy mi lesz a Városi Sportklub (VSK) kézilabdacsapatának sorsa, azaz tudja-e vállalni a pályán kivívott Bölények Ligája-szereplést, avagy nem, csütörtökön, április 25-én derül ki, már a második napirendi pontként döntenek róla a székelyudvarhelyi áprilisi tanácsülésen.

Mindez azután, hogy pénteken, április 19-én másodosztály felsőházi rájátszásának 11. fordulójában, Fogaras legyőzésével biztossá vált, hogy a csapat ott lesz a végelszámolás első két helyének valamilyén, így jövőre a legfelsőbb osztályban folytathatja. A fiúk stílusosra faragták a feljutást érő meccset, 23-20-ra még a hazai fogarasiak vezettek, innen jött vissza és nyert 33-28-ra Putnoky Szabolcs és Mohamed Fedila vezérletével a VSK. Na, ja. Valszeg, őket nem tudná megtartani a csapat, azaz őket sem.

Kidobunk egy kész csapatot az ablakon, s várjuk, hogy mikor lesz újabb

Még év elején írtunk arról, hogy az önkormányzati testület 2 millió lejjel rövidítette meg a VSK költségvetését és sodorta veszélybe az intézmény kézilabdacsapatának elsőosztályos terveit, hiszen már akkor is magabiztosan vezette a bajnokságot Sipos Lóránt együttese.

A jelenlegi tervezett költségvetés-kiigazítás szerint 

a VSK kapna fejenként 350.000 lejt a múzeumtól, a Művelődési Háztól és a városházi szervezőirodától, 300.000-et a zöld területektől és 150.000-et más kulturális forrásokból. Mint Zörgő Noémi városházi sajtószóvivő elmondta, ez a másfélmillió lényegében mind a kétmilliót visszahozza a VSK-nak, ugyanis a maradék 500.000 lejre ígéretet kaptak egy támogatótól, amennyiben előteremtik az elvett összeg háromnegyedét. Elárulta, „Gálfi Árpád polgármester tárgyalásban van egy banki szektorban érintett támogatóval” – erről konkrétabbat nem árult el a sajtószóvivő.

A most átcsoportosított összeget egy júliusi költségvetés-kiigazítással rendeznék, tudtára is adták a kulturális intézmények vezetőinek, hogy „ez nem végérvényes, hanem ideiglenes elvétel lenne”, mondta még el Zörgő Noémi. Mivel a döntés leginkább az önkormányzatba a két legtöbb tagot adó frakción, a Szabad Emberek Pártján, és az RMDSZ-en múlik, frakcióvezetőiket kérdeztük, támogatják-e a tervezetet. Mint Godra Zsolt, a POL frakcióvezetője mondja:

„Nincs letisztulva,

mert gyakorlatilag ahhoz képest, amit elbeszéltünk, nem változott semmi és továbbra sincsen egy hároméves terve a projektnek. A mai napig sem gondolkodik senki azon, hogyan lehetne egyéb külső forrásokat aktiválni és itt elsősorban az érzelmi alapon döntő hazai potenciális támogatókra gondolok.

A szakbizottságon megkérdeztem a gazdasági igazgatót, hogy tőle valaki kérte-e azt, hogy ha útjára indítunk egy ilyen projektet, azt hároméves távlatban miből tudjuk kigazdálkodni figyelembe véve az egyéb kötelezettségeket, a várható banki kölcsönt stb. Azt mondta, tőle ilyent nem kértek, csak azt, hogy nézze meg az idén mit hova tud átcsoportosítani. Mi azt mondtuk, hajlandóak vagyunk mellétenni pénzt, ha valaki vállalja azt, hogy ezt előterjeszti”.

A frakcióvezető elmondása szerint a hároméves, gazdaságilag érvekkel alátámasztott stratégia elkészülte mellett az is feltételük, hogy a kulturális intézmények költségvetéséhez ne nyúljanak hozzá. Úgy gondolja, ha ezek a feltételek teljesülnek és csütörtök reggelig előterjesztik az említett hároméves tervet, egy rendkívülin lehetőségük lesz elfogadni. Ezzel időt nyernének. „Ha nem, marad az, ahogy két évvel ezelőtt történt, hogy megígértük a VSK-nak, hogy az első költségvetés-módosításkor júliusban hozzátesszük a pénzt” – mondta Godra.

Berde Zoltán RMDSZ-es frakcióvezető is egyetért képviselőtársával abban, hogy nem a kulturális intézmények kárára kellene támogatni a csapatot, ezt jelezték is a hivatal és polgármester felé, ha sikerül máshonnan átcsoportosítani a kellő összeget, támogatni fogják a tervezetet.

Visszatennék nyáron az összeget a hivatal kommunikációja szerint – mondom a frakcióvezetőnek, ám amint mondja, „ami biztos, az a biztos”. „Hogyha most onnan elvesszük, nyáron megint meg kell keresni, honnan lehet visszatenni” – magyarázza.

Az RMDSZ abból a szempontból külön érdekes, hogy egyik képviselőjük, Benedek Árpád Csaba, miután támogatta azt a módosítást a költségvetés-kiigazításakor, hogy 2 milliót elvegyenek a VSK-tól, ProSport Egyesülettel gyűjtést indított a csapatnak. Mint elmondja, eddig harmincan támogatták 500 lejjel őket, 15.000 lej gyűlt össze körülbelül. „A véleményem azóta sem változott, vagyis minimum egy 20 százaléknyi támogatást kellene behozzon a klub, míg az önkormányzat 4 millióval kellene saját költségeivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a VSK indulhasson az első osztályban” – mondja Benedek.

Ez most időben lenne?

– kérdezem Mester Zoltánt, a VSK elnökét, aki szerint még éppen időben kapnák meg az összeget, ezért is tettek le kérést a feljutás támogatására, még előttük az átigazolási szezon.

Elárulja, a tanácsülést megelőző szakbizottsági ülésen valóban kérték tőlük a hároméves tervet. A szakmai stratégia már elkészült korábban, most Mester elkészítette a pénzügyi kimutatásokat, és azt ígéri, a szerdai nap folyamán el is juttatja a tanácsosoknak, hogy ennek tudatában döntsenek. Mint mondja, felmerült annak a lehetősége is, hogy egy módosító javaslattal a másfél millióból csupán 1 legyen, de ez nem elég, félő, hogy egy ekkora összeggel ismét csak kirándulnának egyet a Bölények Ligájában.