A szomszéd igazolványa mindig zöldebb?

Hétfőtől elvileg minden olyan gazdasági egységbe, amely nem az alapvető létszükségleti termékeket forgalmazza – vagyis nem élelmiszerbolt, gyógyszertár vagy benzinkút –, kizárólag zöld igazolvánnyal rendelkezőknek szabad belépniük. Azaz olyanoknak, akik legalább 10 napja be vannak oltva, vagy igazoltan 180 napnál nem régebb óta estek át COVID-19 betegségen, és erről letöltötték az európai uniós igazolványt.

Arról most nem nyitnánk vitát, hogy bár szükség van az elővigyázatosságra és maximálisan egyetértünk azzal, hogy legyen már a járványnak vége, mennyire hatékony, átgondolt és igazságos lépés 3 napon belül kérni egy olyan iratot, amit a követeléstől számítva leghamarabb 10 napon belül lehet beszerezni (Johnson oltás plusz 10 nap). Feltételezzük a jószándékot. Inkább azt néztük meg, hogyan reagálnak rá azok, akiknek be kellene tartaniuk.

Az egyik napról a másikra bevezetett jogszabály országszerte összezavarta az embereket, a kis és nagy cégeket egyaránt. Számos online csoportban is elindult a vita ezzel kapcsolatban, mindenki kétségbeesetten próbálja kibogozni, hogy rá vonatkoznak-e a szabályok. Mivel az országos vészhelyzeti bizottság által javasoltakat módosításokkal fogadta el pénteken, és hozta jogerőre a kormány, ráadásul több joghézagot tartalmazott, rengeteg félreértésre adott okot. Székelyudvarhelyen az országos káoszt még tovább  bonyolította az, hogy hétvégére a megyei vészhelyzeti bizottság által hozott határozat volt érvényes, amelyet hétfőtől felülírt az országos rendelkezés.

Ezért hétfőn körbejártunk néhány üzletet,

hogy lássuk ki mennyire van tisztában az új szabályokkal, hol kérik, és hol nem a zöld igazolványt Udvarhelyen?

A Merkúr áruházban kezdtük, mivel az kereskedelmi központnak számíthat. A bejáratnál senki sem kért semmit, egyedül a Kik üzletnél kérték az igazolványunkat.  A Pepcóba simán besétálunk, se láz, se maszk, se igazolvány ellenőrzés. Egy másik üzletben, mikor kérdezzük nem kéri-e az igazolványunkat, az elárusító csak annyit válaszol, „nem nyilatkozom, ne fényképezzen legyen szíves”, nem kapunk választ arra, hogy tud-e az új törvényről, nyilvánvalóan megijesztettük, pedig nem büntetni mentünk.

Minket is meglepett, hogy ennyi helyen nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást az új jogszabályról, úgyhogy felhívtuk Venczel Attila főjegyzőt, aki a városi vészhelyzeti bizottság tagja és az önkormányzattal kapcsolatos ügyek törvényességéért felel, hogy ő hogyan értelmezi az új határozatot. Megerősítette, hogy igen, minden üzlethelyiségben kérniük kellene, kivétel az alapvető árucikkeket árusító üzletek, bíróságok, gyógyszertárak. Ezt ellenőrizni is fogják a rendőrök.

Feltételeznénk, hogy az országos hálózatok ismerik és betartatják a területi egységeikben is a határozatot, de fennebb már láttuk a Kik és a Pepco esetében, hogy két, hasonló szegmensben, ugyanazon kereskedelmi központban található üzlet kétféleképpen jár el.

A Flanco-ban sem kérik az igazolványunkat, azt mondják készen állnak rá, hogy kedden már lehet, hogy kérniük kell, de egyelőre nem utasította őket senki erre. Ugyanez a helyzet a BRD bankban is, egyelőre nem kérték. A Transilvania banknál egy épp kiérkező nénit kérdeztünk meg, kérték-e az igazolványt? „Nem tudom, én nem láttam, befutottam gyorsan– jött a válasz.

A Vekker kávézóban kérik a zöld igazolványt sajnálkozva, azért elvitelre szívesen kiszolgálnak, ha nem lenne nekünk. A Polgármesteri Hivatal bejáratánál ellenőrzik az igazolást, egyesek szerint a lakossági nyilvántartónál nem, az OTP bankban sem.

A hétfői nap folyamán kiderül, – frissítgetjük a városban járva a hírügynökségek oldalait –, hogy a közintézmények sem kérhetik mindenkitől a zöld igazolványt. Aki nyugdíjat, gyerekpénzt vagy más szociális támogatást személyesen szeretne felvenni, vagy időpontja van az útlevélosztályra, az megteheti akkor is, ha nincs zöld igazolványa, de külön „belépési útvonalat” kell számukra biztosítani. A bíróságok, törvényszékek területére is szabad a belépés. A plázákba, mall-okba és más kereskedelmi központokba is bemehetünk zöld kártya nélkül, ha oltatni megyünk egy ott található oltásközpontba, vagy olyan közintézmény működik bennük, ahová előzetesen időpontot kaptunk.

A hétfői módosításokat ide kattintva olvashatja román nyelven a Hivatalos Közlönyben.

A templomokba is, ha tartjuk a távolságot és maszkot viselünk. Nem szabad viszont a szállodákba, panziókba zöld igazolvány nélkül betérnünk. Ahogy az előbb sorolt szálláshelyek, a magániskolák és óvodák is kimaradtak a pénteki határozatból, utóbbiak a hétfői módosítások szerint folytathatják a tevékenységet, de csak online.

Egy helyi optikában az elárusító tőlünk értesül először erről a szabályozásra, zavarba is jön, azt mondta, fel kell hívja a főnökét, és ideges lesz, hogy akkor vajon az eladóknak is kell-e az igazolás. Sem az Orange üzletben, sem az Altex, Takko, Deichmann üzletekben nem kértek hétfőn még igazolványt. A kézfertőtlenítők mindenhol ki vannak helyezve, lázat nem mértek sehol, ahol jártunk. A Merkúrban ki van helyezve a lázmérő, de nem működik.

Udvarhely e cikk írása közben 6,91 ezreléken volt úgy, hogy egy jó pár kovidos ismerőst nem regisztrált betegként a közegészségügyi hatóság. Egyszerűen nem szálltak ki a kontakt személyeket tesztelni. Nekik nem lesz egyhamar zöld kártyájuk, ha a betegség után az ellentmondásos információk miatt nem mernek rögtön oltatni. De ez egy másik cikk témája.

A maszkokat hordják az utcán az emberek, de azt is javarészt szakállnak használják, mintha mindenki elfelejtette volna tavalyról a figyelmeztetéseket a maszk helyes használatának fontosságáról.