A színház, ha húsz

Akkor még túl fiatal ahhoz, hogy saját emlékei legyenek. De azért ünnepel.
fotó: Kőrössy Andrea | a színház Facebook-oldala

Az erdélyi kőszínházak közül a Tomcsa Sándor Színház egyike a legfiatalabbaknak, igazán nagy sztorik nincsenek, amiket elmondhatnának, gondolják ők. Ezért Tomcsa Sándor, a színház névadója, a 20. század elejének nagy udvarhelyi történetmondója lesz a huszadik évforduló alkalmából rendezett ünnepségsorozat központi témája november 22. és 24. között. A rendezvénysorozat címe pedig épp ezért Tomcsa 20 – jelentette be Nagy Pál, az intézmény igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Mivel nincsenek újabb kiadások, a Tomcsa-művek eltűntek szem elől. Ezért nem is igen adtak elő a drámáiból az utóbbi húsz évben. Mondhatni, méltatlanul elhanyagolták. Legalábbis ahhoz képest, hogy róla nevezték el az intézményt. Csupán egy összeállítás, illetve egy felolvasószínházi előadás kötődött a drámaíró-publicista-karikaturista nevéhez. Most azonban minden megváltozik. Leporolják a kultuszát. Előadják legismertebb művét, a Műtét című drámát Zakariás Zalán rendezésében. Az emlékezés szemüvegén át címmel lesz beszélgetés olyan emberekkel, akik még ismerhették a polgári Udvarhely jellegzetes alakját.

Lássuk, mit látunk

Csütörtökön, november 22-én Kulisszák előtt és mögött címmel emlékkiállítás lesz 18.00 órától, ahol az író, udvarhelyiektől összegyűjtött tárgyait, fényképeit, kéziratait stb. lehet megnézni. Ezután 19 órától a Tomcsa Sándor bemutató-bérletesek nézhetik meg a Műtét című előadást, majd diszkrét koccintás következik.

Pénteken 17 órától Ferenczy Ferenc, az író egyik jogutódja és más, ismert udvarhelyiek beszélgetnek Katona Zoltán újságíróval arról, hogy milyen is volt életében az író. A beszélgetés nyitott lesz, bárki bekapcsolódhat, aki ismerte a szerzőt. Az utolsó órában vagyunk, húsz év múlva már nem biztos, hogy lesznek olyan személyek, akik emlékeznek rá – mondta Nagy.

Pénteken rendhagyó módon 18 órától kezdődik a Nyirő József-bérletesek számára az előadás, mert nyolctól a Műtét könyvbemutatóját tartják. November 24-én, szombaton is lesz program azoknak, akik esetleg hétközben nem érnének rá. Pásztor Márk az író humoreszkjeiből tart egyéni előadást 18 órától, 20 órától a dzsessz-folk-gipsy dallamokat játszó Cannaro zenekar tart koncertet New York Párizs Budapest címmel, 22-től pedig születésnapi buli lesz a meghívottaknak. Mivel a helyek száma véges, a meghívottaké végtelen, a művelődési ház jegypénztárában lehet majd érdeklődni a belépőkről.

Úgy ül ott, mintha Tomcsa Sándor lenne

Meglepetés programokat is terveznek, de az még nem biztos, hogy mi, a közönség meglepődünk-e majd, vagy sem. Kicsit kifáradt a színház a sok mulatozásban, sok rendezvényük volt, mióta első alkalommal 1998 novemberében előadták a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című Móricz-drámát. Volt dráMa meg Interfeszt, és foglalt a színpad is, merthogy az Udvarhely Táncműhely is húsz. Tudják, hogy a közönség úgyis szereti őket, ezért nem ragaszkodnak görcsösen a látszathoz.

Ha összejön, akkor megtörténhet, hogy Dunkler Róbert színművész egy szép novemberi napon a borbélyüzlet előtt álldogál, vagy üldögél, és úgy fog kinézni, mint Tomcsa Sándor. Akkor nézzünk oda, mert performansz lesz a levegőben. Megtörténhet, hogy filmklub is lesz, és oda is nézzünk majd be. Az események pontos időpontjáról a Facebookon és közleményekben értesítenek.

Addig is összegyűjtenek mindent, ami kell ahhoz, hogy legyen valamiféle sejtésünk arról, kiről is nevezték el a színházat, és beleszagolhatunk a kisvárosi polgári miliőbe.