A sport többet meg kellene, hogy bírjon

Két klub: a Fások Sportklub és a Vasas Femina is sikertelenül óvta meg a városháza sportpályázatának eredményét – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza sajtószóvivőjétől. De a többi vezető sem tűnik teljesen elégedettnek, annak sem örülnek, hogy néhány klub a fellebbezésével akasztja a szerződések megkötésének folyamatát. A hivatal bizottságához idén tizenhárom pályázat érkezett be, ebből egyet, a Góbék Teqball Team kérését utasították el, így tizenkét pályázó között osztották el az erre szánt 1,35 millió lejt.

A Fások Sportklubnak

30.000 lejt ítéltek meg a kért 90.000 lejből. „Annyira vagyunk elégedettek, hogy éltünk a fellebezési jogunkkal” – mondta el portálunknak a birkózó klub elnöke, Ambrus Sándor, aki szerint a megítélt összeg ellehetetleníti a csapat 2021-es évi bajnokságban való bennmaradását. Novák Károly Eduárd miniszteri látogatása alkalmával azt az ígéretet kapták, hogy kiemelt sportágként kezelik a birkózást, ennek ellenére több mint a felével kevesebbet ítéltek meg, mint tavaly, amikor 70.000 lejt kaptak.

„Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly ezt nem tudtuk lehívni, annál az oknál fogva, hogy csak szeptemberben kezdődött meg a bajnokság buborékrendszerben. Emiatt az összegből csak 20.000 lejt tudtunk lehívni. Ha innen indul a történet, és azt mondják, hogy a tavaly megítélt 70.000 lej egyharmadát tudtuk elkölteni, akkor az idén kért összeg egyharmadát ítéljük meg, akkor ők korrekten jártak el, de állítom, hogy egyetlen klub sem tudta a teljes keretösszeget lehívni tavaly, mert nem tudott olyan költségeket generálni. Az asztalitenisz, a futsal, a Szejke nem sokkal, de mégis többet kapott, mint tavaly. Abszolút összegben kevesebb összeg került szétosztásra, mégis megtalálták a módját” – panaszolja.

A látogatáskor többek között ő is javasolta, hogy a Szejkét, ami szerinte is prioritás, csupán direkt módon támogassák, ő nehezen tudja elhinni, hogy a kettős finanszírozás kivitelezhető. Ebben az esetben a kézilabda csapatnak ítélt 310.000 lejt fel lehetett volna osztani. „Sokkal többet kellene kapjon még a legnagyobb összeget kapó futsal klub is, hogy a Galaci United csapatával tudja felvenni a versenyt, aki másfél milliót kap a helyi önkormányzattól” – vélekedik. Azt állítja, ha az említett, Szejkének szánt összeget megsúlyozva szétosztották volna a kiemelt sportágak között, akkor azt az összeget, amit idén nem tudnának lehívni egy szeptemberi költségvetéskiigazításkor – akkor mindenki számára világos lesz, ki mennyit fog tudni elkölteni ebből – közvetlen módon odaadhatnák a Szejkének. „Nekem még mindig nem tudja senki megmagyarázni, hogy tud Székelyudvarhely városa pályázati úton pénzt adni egy olyan klubnak, amelynél gyakorlatilag tulajdonosi minőségében van közvetett módon” – mondja.

A birkózók és az őket felkészítő edzők már a tavalyi évet is megsínylették, gyakorlatilag teljesen juttatások nélkül maradtak, de végigcsinálták, és egyben tartották a csapatot, „most őszintén mondom: lehet szélnek kell eresszük”, mondja az elnök.

90.000 lejes költségvetéssel dolgozik a klub, amiből 30.000 lej arra lenne elég, hogy az egyéni versenyeken részt vegyenek 2-3 birkózóval és 1-2 havi minimálbéres juttatással két edzővel. Ami a támogatóikat illeti, egy főszponzor megmaradt és még 1-2 támogató, de az összes többi lemorzsolódott. „Ezek az év végén derülnek ki, nem fényesek a kilátások” – zárja beszélgetésünket Ambrus Sándor, aki egyelőre vacilál azon, hogy jogi útra terelje-e a kérdést, ami miatt egyelőre nem tették, hogy nem szeretné nehéz helyzetbe hozni a többi csapatot.

No comment!

Több csapat vezetőségét hiába kerestük, így László Bélát, a Vasas Femina elnökét is. Az övéké a másik egyesület, amelyik megfellebbezett az eredmények kihirdetése után, de hiába. A klubnak 130.000 lejes összeget ítéltek meg. A Szejke Sportklubnak 310.000 lejt, de Győri Istvánt, a csapat ügyvezető igazgatóját sem sikerült elérnünk többszöri próbálkozás után sem.  

Volt, akit ugyan sikerült elérni, de nem szívesen nyilatkozott, vagy ment bele a részletekbe.

„A sí egy nem túl támogatott sport, azt mondják, hogy nem eléggé mediatizált, hiába vannak nagyon jó eredményeink. A másik, hogy nem értik, miért kerül ennyibe. Lenne, amiről beszélni, de a legjobb az lenne, ha lenne, akivel beszélni” – mondja Nagy Norbert hozzátéve, hogy örülnek mindenféle támogatásnak. Csapatának 20.000 lejt hagytak jóvá, és további 8 ezret egy Székelyudvarhelyen tartandó nemzetközi szakmai gyakorlat megszervezésére. A számára megítélt összeg a csapat költségvetésének körülbelül 5-10 százaléka. A pályázati úton érkező összeget bérletekre szánja, hiszen egy szezonbérlet 700 lej egy gyereknek a Madarasi Hargitán. 

Az Székelyudvarhelyi FC is vegyes szájízzel fogadták az elosztást, László Zsolt, a csapat menedzsere ugyan arányaiban elégedett a számukra elkülönített összeggel, de amellett ő sem ment el szó nélkül, hogy ez a keret kevés, „a környéken mi vagyunk lemaradva a legjobban”. A csapatnak 300.000 lejt ítéltek meg, ami a költségvetésük egyharmada. Ezen kívül egy 10.000 lejes összeget is kaptak arra, hogy emlékünnepet szervezzenek, hiszen idén 100 éves a székelyudvarhelyi labdarúgás.

A hivatal idén a Roseal számára 4.000 lejt, az Aviators Klubnak az Airfest megszervezésére 8.000 lejt, a női kézilabdacsapatnak 35.000 lejt ítélt meg, és 160.000 lejt a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klubnak.

A szakosztály vezetője, György István megkeresésünkre azt mondta, nem szeretné kommentálni a keretösszeg elosztását, de azt elárulta, hogy az éves költségvetés 15 százalékát teszi ez ki, és azt is hogy a tavalyi összeget sikerült lehívniuk.

A futsal klubra

sem igaz, hogy nem tudta volna lehívni a tavaly számukra megítélt 300.000 lejt. Ez a tavalyi évben súrolta a költségvetésük 50 százalékát, de Jakab Zoltán, a klub elnöke azért hozzáteszi: az értékesebb, nagyobb fizetésigényű játékosok eligazoltak, egy nagyon fiatal kerettel sikerült tavaly helytállni. Hat-hét húzóemberük is elhagyta a klubot, és még ha ki is esett a belépők bevételéből egy bizonyos összeg, a tornarendszer is költségkímélő volt, így a pénz elegendő volt a 20/21-es idényre.

„Arról beszéltünk, hogy ennyi sportágat nem bír meg a város, és lesznek kiemelt sportágak. Én úgy gondoltam, hogy a futsal is ezek közé tartozik, és a pénzelosztás után nem is mondhatunk mást, ebben az évben mi kaptunk a legtöbbet, (343.000 lejt – szerk. megj.) viszont arról is beszéltünk, hogy az idén megpróbáljuk hazahozni azokat a válogatott szintű játékosokat, akik tavaly eligazoltak, viszont ezt meglépni valóban több pénzre van szükség”.

„Egyértelmű, hogy a keretösszeggel van a baj. Ha próbál az ember mondani valamit, olyan íze van, hogy meg akarjuk különböztetni a sportágakat, és egymás között feszültséget keltünk” – vallja, szerinte a keretösszeget 2 millió lejre kellene emelni, és akkor talán úgy lehetne ezt elosztani, hogy mindenkinek a költségvetésébe besegítene. Nem elegáns, ezért nem akar mutogatni a másikra, és az eredményeiket mikroszkóp alá helyezni, mondja, hozzátéve, hogy ez az, ami mérhető.

„Nekem az volt a javaslatom, hogy el kellene különíteni egy olyan összeget, amit adott esetben a csapatok prémizálására teszünk félre. Ha a csapat bajnok lett, kapjon prémiumot. 300.000 lejből lehet lenni hetedik is, nyolcadik is, s úgy sincs számon kérve. Ha kupát nyersz, harmadik vagy, több pénzre van szükséged: komolyabb felkészülést igényel, több a mérkőzések száma, nem mindegy, hogy a döntőt is lejátszod, vagy az alapszakasz után befejezted a játékot. Eddig azt lehetett érezni, hogy mindenkinek adtunk egy valamekkora összeget, s számonkérés nem nagyon volt, el kellett törvényesen számolni a pénzzel, de utána senki azt nem kérdezte, hogy miért lettél hetedik” – mondja. Javaslatát azért kifogásolták, mert jogilag nehezen kivitelezhető. Ami biztos, hogy az FK két kupadöntőt játszott az idén, – a tavalyit a vírushelyzet miatt idénre halasztották – egyet megnyert, és harmadik helyen végzett a bajnokságban. Az edző legnagyobb hiányérzete, hogy nem tudták a nyertes kupadöntőt nézők előtt játszani.

Három nagy támogatójuk a csapat mellett maradt, a kisebbek között van lemorzsolódás. A főszponzorok azt mondták, hogy zsebbe nyúlnak, ha a város támogatása is több lesz, s akkor próbálják helyreállítani a rendet: hazahozni a játékosokat, igaz a pénzek fejében, nem annyit, amennyit szerették volna. Úgy néz ki, Grigoraș, a csapat kapusa marad, Hadnagy István és Szőcs László hazatérésére is jó esély van.

„Elfogadjuk, hogy a város költségvetése ennyit bír meg, szerintem a sport többet meg kellene, hogy bírjon. Most is azt mondták, hogy jövőre emelkedik ez az összeg, de tavaly is ezt mondták, és 97 óta ezt mondják” – mondja, kiemelve, hogy nem szeretné, hogy a sportágak egymásnak essenek, ugyanakkor az óvások nem tesznek jót a többi klubnak: „folyamatosan csúszik a szerződés megkötése, így elszámolni sem lehet, és kellene tudni, hogy meddig ér a lepedő”.  

Kiemelt fotó: GÁL ELŐD