A polgármester válaszolt: Mindig van tovább!

Gálfi Árpád polgármester második mandátumának beiktatásán

Pénteken kerestük a polgármestert, hogy kameránk előtt mondja el reakcióját a múlt hét közéleti eseményeire, de elfoglaltságaira hivatkozva azt üzente, hogy küldjük el e-mailben a kérdéseinket, hétfőn válaszol. A kérdéseket és a hétfőn délben megérkezett válaszokat szó szerint közöljük annyi megjegyzéssel, hogy az utolsó előtti két kérdésre adott feleleteit összevonta Gálfi Árpád.

Ön szerint miért mondott le az alpolgármester és a városmenedzser? Ön hogy értékelné a munkájukat és a lemondásukat?

Az alpolgármester asszony és a városmenedzser is részletesen elmagyarázta a közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy mi van a lemondásuk hátterében. Itt szeretném megjegyezni, hogy mindkettőjüket a POL frakció javasolta a két tisztség betöltésére, nem a polgármester. Bár mindketten jó szakemberek, a közigazgatásban dolgozni sokkal nagyobb erőfeszítéssel jár, mint amennyit be tudtak vállalni. Mindketten a privát szférából érkeztek, és néhány hónap leforgása alatt rádöbbentek arra, hogy a közigazgatásban létező törvényes akadályokat nem lehet fiatalos lendülettel legyőzni.

Pálfi Kinga azt nyilatkozta, hogy azért mondott le, mert ellenségképet látott ön benne, nem kapott autoritást, nem dönthetett a feladatkörébe tartozó témákban sem, és harcolnia kellett, hogy végezhesse a munkáját. Mi a véleménye erről? Igazak az alpolgármester állításai? Milyen konfliktusaik voltak?

Az alpolgármester lemondásánál csak az indokain lepődtem meg jobban. Megválasztása után polgármesteri rendeletben határoztam meg a hatáskörét, az ő felelősségei közé tartoztak a szociális, oktatási, egészségügyi, tanügyi, rendezvényszervezési, kulturális és sporttal kapcsolatos tevékenységek. Nem csak feladatokat kapott, hanem döntéshozatali hatáskört is. Soha nem gördítettem akadályt a munkája elé, de elvártam volna, hogy beszámoljon a munkájáról és tájékoztasson a meghozott döntésekről, hisz a közpénzt csak törvényesen és felelősségteljesen szabad elkölteni. Például az, hogy az idei majális nem a Szejkén került megrendezésre, egyedül az alpolgármester döntése volt, jómagam a döntésről a sajtóból értesültem, és pont annyira megdöbbentem, mint a városlakók, vagy például egyes rendezvényekre ígért pénzügyi támogatásokat, amelyekre nem volt alap a költségvetésünkben, anélkül, hogy egyeztettünk volna.

Albert Sándor a kudarcot és a pozitív visszajelzések hiányát hozta fel a lemondása okaként, ami olyan körülmények között történt meg, amikor már szerinte csak 1-3 projekt van veszélyben a tucatnyiból, és megteremtették a személyzethiány okozta kockázatok minimalizálásának feltételeit. Miért érezhette ön szerint kudarcosnak Albert Sándor a munkáját?

Albert Sándor munkája akkor vált igazán kudarcossá, amikor benyújtotta lemondását.

Hogyan kommentálja a POL nyilatkozatait, melyek szerint elismerik saját tévedésüket, ami azt az előfeltevésüket illeti, hogy 2020-ban adottak voltak a sikeres városvezetés feltételei, illetve önt alkalmatlannak tartják a polgármesteri tisztség betöltésére, ezért kérik, hogy velük együtt mondjon le?

2020-ban a választáson résztvevő polgárok 70%-a alkalmasnak ítélt a polgármesteri tisztség betöltésére. Ez a megbízás nem csak az előző mandátumban végzett munkám elismerése volt, hanem egy felelőségteljes lehetőség az elkezdett munka folytatására.

Ezt a megbízást négy évre kaptuk a városlakóktól és felelőtlenségnek tartom azt, ha félúton megfutamodnánk az elvégzendő munka elől. Akkor is így látom, ha olykor nagy nyomás nehezedik ránk.

Lemond-e? Mik lennének a feltételei annak, hogy lemondjon? Mi az a határeset, amikor azt mondja, nincs tovább?

Mindig van tovább! A fent említett okból kifolyólag nincs szándékomban lemondani és cserben hagyni a városlakókat, még akkor sem ha újabban nagy divat kezdett lenni ez a fajta magatartás.

Az ön szempontjából mi vezetett az ön és a POL-frakció közötti kapcsolat megromlásához?

A POL frakció néhány, már lemondott és még le nem mondott tanácsosa nem hajlandó csapatban gondolkodni és tevékenykedni. Pál Dénes úr hasonlatával élve, mely szerint ő nem tud matróz lenni, csak hajóskapitány, az ilyen hozzáállást nem tudom csapatszellemben gondolkodásként értékelni.

Egyetlen csapat sem haladhat előre úgy, hogy mindenki hajóskapitányként tudja csak elképzelni magát. Az előző mandátum peres ügyei közül is néhányat kifogásoltak, amiben szintén nem tudtunk egyetérteni, mert számomra fontos a közpénzek átlátható és felelősségteljes elköltése.

Amennyiben nem mond le, hogyan tervezi megoldani a fennálló helyzetet: nincs gazdasági igazgató, egy-másfél hónapon belül nem lesz városmenedzser és alpolgármester a városházán. Hogy pótolja a kieső munkaerőt ideiglenesen (az alpolgármester esetében főként, mert optimális esetben egy-két hónapon belül választ mást a tanács) és hosszú távon olyan körülmények közt, hogy hónapok óta keresnek munkatársakat a betöltetlen funkciókra, de nem, vagy csak nehezen találnak? Milyen tisztségek betöltetlenek még jelenleg a polgármesteri hivatalban? Hány állás nincs betöltve és mely osztályokon?

Jelenleg hét állás van meghirdetve, van, amelyik esetében még a hirdetés, más esetben pedig már a vizsga fázisában vagyunk. Ezen kívül további kilenc üres állás van, amelyeket szándékukban áll betölteni a következő időszakban. Az új alpolgármestert az önkormányzati testület fogja javasolni és megválasztani. Amennyiben bizonyos állások betöltetlenek maradnának, más polgármesteri hivatalokhoz hasonlóan, külsős szakemberek, illetve szakcégek bevonásával pótoljuk majd.

Kiben és miben bízik ezek után?

A munkatársaim szakértelmén túl a saját munkabírásomban és kitartásomban eddig is bíztam, és továbbra is bízni fogok, és hiszem, hogy Isten is megsegít, ha nem adjuk fel, ha nem futamodunk meg.

A témában eddig megjelent:

Csak a kapus marad a városházán? (videóval)
Amikor nincs iktatott papír róla.

Lemondott az alpolgármester és a városmenedzser
Amikor már van iktatott papír róla.

Nem akarnak vérbe mártott, kivont karddal vonulni a városházán
Amikor meg is indokolják, hogy miért mondtak le és fel.

POL: Gálfi mondjon le!
Amikor a saját csapata kéri a polgármestert a lemondásra.

Fel kell álljon a polgármester és az a csapat, amely tisztségbe segítette!
Amikor bevallják, tévedtek, amikor azt hitték, minden jel arra mutat, hogy sikerülni fog.

RMDSZ: nem a mi feladatunk alpolgármestert jelölni
Amikor a nagyobbik ellenzéki párt párbeszédet akar, de felelősséget nem.

Nem mond le a polgármester
Amikor Gálfi nem hátrál.

Gálfi: Nem szabad félúton félbehagyni a megkezdett munkát!
Amikor a polgármester háttérpropagandára gyanakszik.