A nap, amelyen piros-sárga-kékbe borult a Kossuth

Pénteken, július 29-én, a román nemzeti himnusz napján Székelyudvarhelyt választotta ünneplése helyéül a Calea Neamului román nacionalista szervezet. Délután fél hatra lehetett számítani érkezésükre, a Kossuth utca viszont már előbb megtelt a helyi- és állami rendőrség, valamint a csendőrség munkatársaival, az arra járók pedig meglepetten várták, hogy mi fog történni.

fotók: Sata Zalán

Pontban fél hatkor mindkét irányban lezárták a forgalmat, hogy zavartalan legyen a felvonulás a Kossuth utcán át a Millenniumi Emlékoszlopig.

Először a szervezet elnöke, Mihai Tîrnoveanu tűnt fel, aki telefonozással ütötte el az időt, míg várta a román himnusz napját ünneplőket.

Egy bukaresti és egy brassói jelzésű kisbusz állt meg az útpadka mellett, belőlük román népviseletbe öltözött, illetve azt a modern utcai ruházattal kombináló gyerekek és felnőttek szálltak ki. Néhány felnőtt és sok gyerek.

Akik mind bevonultak áldásért a közelben található ortodox templomba.

Nem időztek sokat, hiszen hamarosan kezdődött a felvonulásuk.

Működésbe hozták a hangosítást, amit két férfi cipelt, majd román zászlókat lobogtatva és a „Ceva etern: Transilvania, pământ românesc!” („Valami örök: Erdély, román föld!”) feliratú molinót tartva elindultak a Kossuth utcán felfelé. A molinó Tusványosról lehet ismerős, ott is a magasba emeltek egy hasonlót, éppen Orbán Viktor beszéde alatt.

Közben a román fejedelemségeket éltették: Éljen, éljen, éljen, Moldova, Erdély és Havasalföld!

A millenniumi emlékműhöz, a turulmadár alá érkeztek az ünneplők.

Gabriela Biea és a Resurrectio kórus hosszas éneklését, illetve Tîrnoveanu román nyelvű szövegét hallhatták a jelenlévők, mely magyarra fordítva így szólt:

Ahogy az ország minden szegletében, Székelyudvarhelyen is összegyűltünk, hogy megünnepeljük nemzeti himnuszunk napját.

Miután sokadjára elénekelték a himnuszt, így folytatódott a beszéd:

A béke gondolatával jöttünk ide. Azért jöttünk, hogy elénekeljük a nemzeti himnuszt, mert sajnos, ebben a városban nagyon ritkán hangzik el, mi pedig mindig oda megyünk, ahol nehezebb a román nemzet számára: Székelyudvarhelyre, Kézdivásárhelyre, Gyergyóba, Hargita megyébe, Kovászna megyébe, de Erdély más részeire is, oda, ahol úgy véljük, hogy a román nemzet nincs eléggé képviseltetve.

Románia nemzeti himnusza nagyszüleink és őseink harcából keletkezett, az ők csontjaikból és vérükből. Nemzeti himnuszunk a román seregek nagy győzelmeiből, Úz-völgyéből, az első világháborúból, a második világháborúból, azokból a harcokból származik, melyek által elnyertük a szabadságunkat, hogy románok lehessünk.

Itt ünneplünk most mi, Brassóból, Kovásznából, Gyergyóból, Nagybányából, Bákóból, Vojnestből, Bukarestből, Vráncsából, az ország minden területéről érkezett románok” 

Kolozsvárról is – szakította félbe egy hang a csoportból.

„Igen, Kolozsvárról is, Isten hozott mindenkit Románia szívében. Azok számára, akiknek nem elég világos: a tusnádfürdői gesztus nem a magyar etnikum ellen szólt. Mi nem a magyar etnikum ellen vagyunk, hanem a magyarországi politika ellen, az ellen a politika ellen vagyunk, amely Erdély autonómiájára vonatkozik, az RMDSZ azon politikája ellen vagyunk, amelynek célja az autonómia, az úgynevezett Székelyföld autonómiája. Nincs tehát semmi bajunk a magyar etnikummal, hanem az egységes román nemzeti állam lerombolására törekvő politikával van bajunk” – jelentette ki Tîrnoveanu, majd felkérte a gyerekkórus tagjait, hogy énekeljenek el még néhány hazafias dalt.

Mert ritkán halljátok és nagyon szépek”, fordult vélhetően az udvarhelyi közönséghez, akik csekély számban voltak jelen. A felvonulást és a beszédet videón is megörökítettük.

A Calea Neamului-nak egyébként nem ez volt az első udvarhelyi akciója: 2018-ban itt ünnepelték a december elsejét, amelyről mi is beszámoltunk.

A cikk az uh.ro 2022-es nyári gyakornoki programjának keretében jelent meg Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának támogatásával.