A megszokottnál melegebben kezdjük az új évet

Január elsejéig országszerte enyhül az idő, majd fokozatosan csökkenni fog a hőmérséklet; csapadékra december 27–31-e között, majd január 4-e után lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) következő két hétre szóló előrejelzéséből.

Erdélyben a karácsony utáni hét elején lehűl az idő, a nappali csúcsértékek 3 Celsius-fok körül alakulnak, éjszaka mínusz 3, mínusz 5 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Ezután január 1-jéig enyhülés várható, a nappali csúcsértékek átlaga eléri a 9-10 fokot, éjszaka 2-4 fokig süllyed a hőmérők higanyszála.

Január 1-je után ismét lehűlés jön, 4-5 fokos maximumokkal és mínusz 2 fok körüli minimumokkal. Gyenge csapadék Erdélyben december 27-én, 28-án, kedden és szerdán, valamint szombaton, az év utolsó napján, majd január 4-e után lehet.

Székelyudvarhelyen, a weather.com meteorológiai szakportál alapján kedden, december 27-én délután záporokra számíthatunk, legalább 70 százalékos valószínűséggel, de legalább nem lesz olyan hideg nappal: a nappali csúcs 8 Celsius-fok lesz az időjósok szerint, míg éjszakára már -3-ra csökken a hőmérséklet, és hajnalban is lehetnek záporok. Szerdán 5 Celsius-fokkal hidegebb lesz, mint előző nap, helyenként felhős lesz az ég, és éjszakára ugyancsak -3 Celsius-fokra csökken a hőmérséklet.

Csütörtöktől felmelegedés jön, egészen az ó év utolsó napjáig 7-8 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet, kisebb valószínűséggel esőzések is lesznek, éjszaka nem megy fagypont alá a hőmérséklet. Újév első napjától kezdve január 4-éig átlag 9 Celsius-fok lesz nappal, éjszaka legtöbb 3 Celsius-fok várható.

Kiemelt kép: Szabó Apor