A maszk nem kötelező, de online oktatásról szó sem lehet?

A veszélyhelyzet megszüntetésével egy időben kötelező módon visszatérnek a jelenléti oktatásra az oktatási intézmények, és nem lesz kötelező a maszkviselés a tanintézményekben – nyilatkozta Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter az Edupedu.ro-nak.

Az oktatási miniszter kifejtette, bár a diákoknak többé nem kötelező, de továbbra is javasolják a maszk viselését a többi járványmegelőzési, higiéniai előírással együtt. Emellett a felsőoktatási intézményekben ezentúl a jelenléti, a sűrített órarend szerinti vagy a látogatás nélküli oktatás forma lesz elfogadott, online oktatásra tehát hivatalosan nincs lehetőség, és a vizsgákat sem szervezhetik meg többé online rendszerben – jelentette ki, hozzátéve azonban, hogy keresik ennek az akkreditálási lehetőségét.

Az egyetemisták másképp látják,

szerintük az egyetemi autonómia alapján, a 99/2021-es rendelet szerint minden felsőoktatási intézmény megválaszthatja az oktatási tevékenység rendjét, így a felsőoktatási intézmények a veszélyhelyzet megszűnése után, a 2021-2022-es tanévben továbbra is folytathatnak online oktatási tevékenységet – fogalmazta meg az oktatási miniszternek adott válaszában a Romániai Hallgatói Szervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) az Edupedu.ro oldalon. Szerintük lehetetlen áttérni ilyen rövid időn belül a jelenléti oktatásra, mindenképp kellene egy olyan átmeneti időszak, amely alatt lehetőségük lenne a tanulóknak szállást keresni, és figyelembe kell venni azt is, hogy az egyetemi szállások egy része foglalt, mivel ezeket szolidaritásból az Ukrajnából érkező, menekült hallgatóknak és művészeknek adták át – jelentik ki az oktatási miniszternek adott válaszukban. Emellett vannak olyan egyetemek, melyek a jogszabályi kereteknek megfelelően bejelentették, hogy a teljes második félév online zajlik majd, a hallgatók pedig ez alapján hoztak döntéseket, például, hogy munkába állnak – érvelnek.

Az új szabályt tehát közös döntések alapján kell meghozni, felmérve az online oktatás előnyeit és hátrányait, figyelembe véve az egyetemek közleményeit, az oktatói tevékenység befejezéséig hátralévő időt, a szálláskapacitást, a képzési területet és így tovább. Nem lehet egy általános döntés, hogy csak fizikailag vagy csak online folytassuk, és még kevésbé, hogy holnaptól kezdődően legyen ez érvényes, az nem lenne produktív – írja a hallgatók szövetsége.