A Maros megyei főtanfelügyelő “intézhette” egyesek érettségijét

Fotó: Pășcan Sabin Gavril Facebook-oldala

Elindult a büntetőeljárás Pașcan Sabin Gavril ellen két rendbeli megvesztegetés és hivatali visszaélésre való felbujtás gyanújával. A Maros Megyei Tanfelügyelőség (ISJ) szerdán lemondott főtanfelügyelőjét azzal gyanúsítják, hogy az érettségin voltak olyan vizsgázók, akiket az ő közbenjárása „vihetett” sikerre – jelentette csütörtöki közleményében az Országos Korrupcióellenes Főigazgatóság (DNA).

A DNA szerint az idei matematika írásbelin „késztette” arra a  felügyelő tanárokat Pașcan Sabin Gavril még hivatalban lévő főtanfelügyelőként, hogy segítsenek egy diáknak átmenni a vizsgán. Az ügyészség szerint a főtanfelügyelő egy közvetítőn keresztül 3.000 eurót kapott azért, hogy egy másik diák átmenjen az érettségi vizsgán.

Az idén márciusban pedig jóváhagyta, hogy egy népdalénekes pár gyermekét áthelyezzék az egyik iskolából a másikba, ezért cserébe ingyenes fellépést kért tőlük. Végül a szülők egyik kolléganője lépett fel a főtanfelügyelő által szervezett húsvéti ünnepségen, ingyen.

Az ügyben más személyek ellen is vizsgálódik a DNA, írják. Az a személy, aki a vádlottnak a 3 ezer eurót küldte, 2023. július 28-án bűnösségét elismerő megállapodást kötött a korrupcióellenes ügyészséggel, és egyetértett a rá kiszabandó büntetés típusával és mértékével, azaz egy év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel.

A vádemelés a bűntetőeljárás része, nem írja felül az ártatlanság vélelmét, jegyzik meg a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció / forrás: archív.

Az uh.ro a te véleményedre kíváncsi!

Segíts nekünk megtervezni a jövőt! Csak pár kérdésre kell válaszolnod, mindössze 5 percbe telik, de nekünk sokat segítesz vele!

Segítek, kitöltöm a KÉRDŐÍVET! »