A legfontosabb, ha jön az árvíz: őrizd meg a nyugalmad!

Őrizze meg a nyugalmát és menjen biztos helyre – írja a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közleményében, amelyben arról tájékoztatnak, mit kell tennünk árvíz esetén, hogy minimálisra csökkenjen a személyi sérülések lehetősége, illetve minél kevesebb anyagi kár keletkezzen. 

Árvízveszély esetén

mielőbb hagyd el a lakást, vedd magadhoz személyes irataidat, élelem- és víztartalékot, egészségügyi dobozt, egy világító eszközt, egy rádiókészüléket és vastagabb öltözetet.

Ha otthonod elhagyása előtt van rá lehetőséged, zárd el a vizet, a gázt és a villamos áramot, jól zárd be az ablakokat és az ajtókat, hogy az erős szél, víz, a vízen lebegő tárgyak és hordalék ne szakíthassa be azokat. Vidd be a házba a kerti bútort, a kerti szerszámokat és minden mást, amelyek mozdíthatóak a házon kívül, és amelyeket így elfújhat a szél vagy elvihet a víz. 

Az értékes javakat vedd magadhoz és az állatokat a gazdaságból hajtsd olyan előzetesen ismert helyre, amelyek védelmet biztosítanak számukra, de ne feledd: az emberi élet fontosabb ezeknél – emlékeztetnek a közleményben. 

Ha az árvíz a házban ér,

kapcsold ki az elektromos készülékeket, vidd a mozdítható tárgyakat a ház legmagasabban fekvő részébe és az egész családdal együtt menj biztonságos helyre: felsőbb emeletre, háztetőre, olyan magaslatokra, amelyeket nem tud elönteni a víz maximális szintje – írja a közlemény, hozzátéve amennyiben nem sikerült időben elmenned otthonról, az előbb felsorolt, magasabbak fekvő helyeken, akár a háztetőn várj, amíg segítség érkezik. Az egységes sürgősségi segélyhívószám (mentő, tűzoltók, rendőrség) a 112 – emlékeztetnek. 

Árvíz idején

arra biztatnak, járulj hozzá a helység védelméhez, vegyél részt a homokzsákból készült gátak felépítésében, segíts a háztartások iszaptól való megtisztításában. Ellenőrizd, hogy megsérültél-e, és hogy vannak-e sebesültek a közeledben. Győzödj meg, hogy a lakás nem rongálódott meg, ne menj be, amennyiben fennáll a veszély, hogy az ingatlan összedőlhet, állj távol az oszlopokról leszakadt huzaloktól. Ne igyál vizet a kútból, amíg nem tudod biztosan a hatóságoktól, hogy a víz iható. Hallgasd meg az orvosok tanácsát azon betegségek elleni oltásokkal kapcsolatosan, amelyek megjelenhetnek az árvíz következtében.

Az egyik legfontosabb, hogy őrizd meg a nyugalmad, és ne hagyd figyelmen kívül a hatóságok által közölt figyelmeztetéseket, tartsd tiszteletben ajánlásaikat. 

A kiemelt kép illusztráció/forrás: unsplash/JO ANNE MCCARTHUR.