A helyi adókat sem kíméli a rekordinfláció

Közeleg a hónap utolsó csütörtökje, nem is maradhat el a rendes havi tanácsülés, amelyet mintegy 30 ponttal hívott össze a polgármester április 27-ére. Az alábbiakban a fontosabbakat említjük.

Az önkormányzatnak törvény szerinti kötelessége minden évben az inflációval frissíteni a helyi adók és illetékek alapértékét. A 2022-ben mért rekordinfláció (13,8%) a 2023-as értékeket már nem befolyásolja, 2024-től lesz érezhető.

Szerencsére nemcsak a városlakók, hanem a kormány zsebébe is nyúl a város: támogatás érkezik távfűtésre, és a nyertes PNRR-beruházásokat is be kell foglalni a költségvetésbe. Ugyanakkor nő az Orbán Balázs iskola felújítására és a hulladékudvarra szánt keretösszeg. Összesen mintegy 8 millió lejjel nő az éves költségvetés értéke a PNRR-programnak köszönhetően – derül ki a városháza által átküldött dokumentációból.

A város idén is beszáll a Hargita Rali társfinanszírozásába, a határozattervezetből az is kiderül, hogy mikor lesz az esemény (május 4–6.). Közben a hivatal zárszámadást ad a tanácsnak arról, hogy miként gazdálkodott 2022-ben és a 2023 első negyedévében a városkasszával.

Jó hír, hogy átadásra és üzembe helyezésre vár a művelődési háznál felszerelt elektromos autótöltőállomás. Ehhez be kell venniük a város magántulajdonába, és el kell fogadniuk az állomás működési és használati szabályzatát.

Az áprilisi rendes tanácsülésen a városi kórház új személyzeti felépítését, a hivatalnál egy állás átalakítását, és a kulturális pályázatok elbírálási bizottságát is jóváhagynák.

Ahogy más üléseken is,

a város több zónájában készülnek területleadással (közterület létrehozása érdekében), máshol pedig közüzemi bővítésekre, javításokra, illetve két városrendezési terv és egy új utcanév is a tanács áldására vár. 

A Csereháton egy megüresedett ANL-lakást kiosztanak, egy lakáseladást módosítanak, egyet pedig visszavonnak. Napirenden az új ANL-tömbházak körüli területrendezési beruházás is.

A tanácsülés április 27-én, csütörtökön reggel 9 órakor kezdődik a városháza Szent István termében.