A Gondviselés beadja a vitamint

Vitaminokat osztott ki múlt héten Gondviselés Segélyszervezet a Homoród menti és erdővidéki fiataloknak, pedagógusoknak és hátrányos helyzetűeknek egy gyógyszergyár adományából.

Mire van gondjuk?

A Gondviselés Segélyszervezet a Magyar Unitárius Egyház szociális szervezete. A 2005-ben létrejött Nyikó menti Árvízi Segélyező Bizottság létrejötte ültette el egy egyházi alapú, átfogó tevékenységű segélyszervet indításának gondolatát. Végül hivatalosan ez 2007-ben valósult meg, s bár unitárius egyházi alapokon nyugszik, felekezetileg korlátok nélkül működik, elsősorban Erdélyben. A segélyszervezet székhelye Kolozsvár, de idővel területi központok is létesültek – olvashatjuk a szervezet honlapján.

Tevékenységi körük szerteágazó. Erdővidék és Homoród mente térségében gyakran szerveznek kalákatáborokat, amelyek keretében az egyedül élő idős embereknek segítenek a házkörüli munkákban, legyen szó favágásról, meszelésről, takarításról. Ez a program egyre népszerűbb a fiatalság körében, akik szívesen önkénteskednek.

Húsvétkor és karácsonykor tartós élelmiszereket gyűjtenek a bevásárlóközpontoknál, az adományokat pedig szétosztják többgyerekes családoknak, időseknek, hátrányos helyzetűeknek. A segítségre szorulókat többnyire az egyházon, önkormányzaton keresztül, esetleg helyi önkéntesek ajánlásával érik el. Különböző más tevékenységeken kívül tartanak még prevenciós előadásokat is iskolásoknak.

Több száz óvodás és iskolás kapott már

A Gondviselés Segélyszervezet legfrissebb tevékenysége szorosan kapcsolódik a felsőrákosi származású Lőrincz Attila nevéhez. A bukaresti székhelyű Zdrovit Románia Kft. vezérigazgatója, a közelmúltban már második alakalommal támogatta a szervezetet óriási mennyiségű vitaminadománnyal.

Az adomány elsősorban Erdővidék 20 településének közel 900 óvodás gyermekét érintette, és a napokban az ottani elemi osztályosok is kapnak majd vitamincsomagot. A múlt héten a Homoród menti óvodások és általános iskolások kaptak az adományból. Homoródújfalun, Oklándon, Homoródkarácsonyfalván, Homoródalmáson, Városfalván, Homoródszentpéteren, Homoródszentpálon, Homoródszentmártonban, Abásfalván és Homoródkeményfalván összesen 604 gyermek kapott fejenként több mint 100 lej értékű vitamincsomagot.

„Próbálunk odafigyelni az eldugott kicsi falvakra is, hisz a nagy települések és városok általában több támogatásban részesülnek, ezért is választottuk, Erdővidéket és Homoródmentét” – tájékoztatott a támogatásról és annak részleteiről Pájer György, a program felelőse.

Akarod látni a csillogást?

Az adományokat az önkéntesek személyesen vitték ki az intézményekbe. Azok a gyerekek sem maradtak ki a programból, akik esetleg hiányoztak aznap, az előre lekért létszám alapján mindenkinek jutott vitamincsomag, még a pedagógusok is kaptak. „Itt az volt a lényeg, hogy a gyerekeket mi is lássuk, az önkénteseknek egy pozitív élmény, amikor személyesen adhatják át a csomagot, és látják a csillogást és az örömöt a gyerekek szemében”.

Mint kiderült, a Gondviselés Segélyszervezet törekedik arra, hogy minden évben meglepje valamivel a Homoród menti gyerekeket, ha nem ilyen jellegű ajándékkal, akkor előadással, esetleg valamilyen tevékenységgel.

Az adomány egyébként nem csupán a kiskorúakat érintette, a lókodi Kiss Rozália Ökomenikus Öregotthon, a baróti kórház és a Homoród menti családorvosok rendelői is kaptak belőle. A kifejezetten időseknek szánt termékekhez a kisnyugdíjasok valószínűleg nem juthatnának hozzá, de így célba érhetnek a vitamincsomagok.

Pájer György hozzátette, hogy a Gondviselés Segélyszervezet tárt karokkal várja a tenni, segíteni vágyó fiatal önkénteseket.