A Gimi bentlakásának romjaihoz látogatott Potápi

A szerző felvétele.

Székelyudvarhelyre, pontosabban a Tamási Áron Gimnáziumba és annak leomlott bentlakásához látogatott Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár péntek délelőtt. 

Tíz órakor már az épület előtt várta őt Gálfi Árpád polgármester, Ölvedi Zsolt alpolgármester és Jakab Attila városmobilitási menedzser. A találkozón feltételezhetően részt vett még az iskola igazgatója, Laczkó György, és Bekő Melinda Erzsébet aligazgató is. Előbbi a találkozó háromnegyedénél elhagyta az épületet, beült a kocsijába és elhajtott, utóbbi a találkozót követően vezette körbe Potápit a romok mellett a katolikus egyház képviselőivel együtt. 

Új infót nem tud mondani, szögezi le mindjárt a legelején a sajtónak Potápi a találkozó végén. Konkrét megállapodás nem történt az egyórás találkozón, nem azért jött, hogy a felelősöket kutassa fel, arra ott vannak a hatóságok, szögezte le, jövetelének célja az volt, hogy a helyszínen tájékozódjon és hogy a magyar kormány támogatásáról biztosítsa mind az egyház, mind az iskola vezetőit, dolgozóit, diákjait. 

Hogy mekkora lesz a támogatás, még nem tudni. Előbb meg kell nézni, hogy mekkora a támogatások mértéke, hogy az épület milyen állapotban van, hogy fel lehet-e újítani vagy teljesen új épületet kell majd felhúzni a helyébe – az ő személyes véleménye szerint ez lenne a jobb opció. A magyar kormány részéről a miniszterelnökség a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségén keresztül húsz millió forinttal támogatta az ügyet, a külügyminisztérium ötmillióval. „Ezek az összegek felülről nyitottak, majd később látjuk meg, hogy mennyi pénz kell, hogy a munkálatok meg tudjanak kezdődni” – ígérte.