A fesztivált megtartják, de sör nem lesz

Szinte borultak a tervek, mégis megtartják hétvégén a Míves Emberek Sokadalmát a várban.
fotók: Szabó Apor

Az új fesztiváligazgatóval, Czirjék Kati pedagógus-közösségszervezővel érkezik haza Székelyudvarhelyre egy nagyenyedi kiruccanás és egy koronaévjárat után a Míves Emberek Sokadalma.

A járványidőszak biztonsági játékra kényszerítette ebben az évben a szervezőket: kilencven százalékban környékbeli előadókat és kézműveseket tudtak meghívni a 18. alkalommal megrendezett nép-és összművészeti fesztiválra, ami hétvégén – pénteken, szombaton és vasárnap lesz a Székelytámadt várban.

Kis lépésben a nagyok fele

Július 16-án, pénteken a megnyitót tartják, meg a különböző szakmai előadásokat és kávészüneteket tartalmazó konferenciát az érdeklődőknek. Szombattól vasárnap estig már a szórakozásé, a vásározásé a terep. Itt lesznek a gólyalábakon szórakoztató Vaga Banda tagjai, az udvarhelyszéki Kedves, Lelkes, Tokos együttesek húzzák a talpalávalót a szabadtéri gyerek- és felnőtt-táncházakban azoknak, akik a kis és nagy lépést nem csak a torkukon gurítanák le fröccs formájában, hanem ropnának is egyet. Vigyázat, sör nem lesz, a szervezők koncepciója szerint a nagy íróink, költőink által kedvelt borocskák azok, amiket ilyen rendezvényen kortyolgatni illik.

Helyi kézművesek mutatják be a termékeiket és azok elkészítési módját, lesz például olyan ács, aki szeg nélkül is tud házat építeni, s talán még szalmaház-készítőkkel is találkozhatunk. Az Artera Alapítvány és a Népfőiskola képzési programjain felnőtt kézművesek is jelen lesznek a várban. Az a nemzedék, amely azoktól az igazi népi alkotóktól, mesterektől tanulhatott, akik nem feltétlenül tekintették magukat kézművesnek a szó mai értelmében, hanem csak művelték és megélték a mesterségüket. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány fiataljai is műhellyel érkeznek, őket szintén az Artera segítette a tanulásban. Az állandó kiállítások közt lesz az Artera Alapítvány 10 éve c. fotótárlat  (ennyit sikerült megfinanszírozni a 21-ből), amelyen talán még a 2007-ben idelátogató Traian és Maria Băsescu elnöki pár is látható lesz, illetve a Míves Kiállítás nevű vándorkiállítás.

Divatbemutató és kukamonitoring 

A program szerint lesz kézműves divatbemutató, ahol a kézművesek által készített ruházati termékeket mutatják be, mielőtt rosszra gondolnánk.

A fesztivál emellett több újdonsággal is érkezik, mondja Czirjék Kati. Az egyik a fogyasztói tudatosságra való törekvés, ez például a Javítsd magad! sátor formájában nyilvánul meg. Ide be lehet vinni, mondjuk, a régi hokedlit, mert ott helyben lehetősége lesz rá a tulajdonosnak szakértői segítséggel megjavítani. „Lesz egy olyan vonulata a rendezvénynek, és ha lesz folytatása, akkor egyre inkább ebbe az irányba fog haladni, hogy ne termeljünk szemetet, a tárgyainkat addig éltessük, amíg lehet, választásaink legyenek tudatosak, ismerjük meg helyi termelőinket, nézzük meg, milyen megoldásokat kínál ez a környezet, és mi az, amire nincs kínálat, ott jönnek a jövőben a képzések. Nincs olyan, hogy fölösleges tudás, csak olyan tudás van, aminek most még nem jött el az ideje. Ahhoz, hogy tudjuk, minek jött el az ideje, találkozni kell, és erre ez a rendezvény szerintem tökéletes alkalom” – foglalta össze az ars poeticáját a fesztiváligazgató.

Nemrég az SZKA és az RDE szervezésében hallhattuk a témában előadni, most Antal Hajnal táskakészítő Kukamonitoring, fast fashion és fenntarthatóság címmel fog beavatni a tudatos öltözködés rejtelmeibe.

Sokgyerekes anyaként, vállalkozók trénereként, pedagógusként, közösségszervezőként Czirjék Kati igyekezett felmérni, hogy mik azok a dolgok, amelyek vonzóak lehetnek a családok számára, és amelyek nem térnek el a rendezvény eredeti koncepciójától: teret adni a hiteles népművészetnek. Amíg a gyerek íjászkodik vagy kézműves foglalkozáson vesz részt a Kis Mívesek Háza – Mesefalu Játszóházban, a felnőttnek is legyen lehetősége kikapcsolódni egy kis- vagy nagy lépéssel, és kikölcsönözni példaképei közül valakit az élő könyvtárból, esetleg vitázni egyet a vitasátorban, babázni a babasátorban.

Akik nélkül nem jöhetett volna létre

Idén a megyei tanács karolta fel a rendezvényt a hagyományőrzési forrásközponton keresztül, a kulturális-zenei kínálatot, a fény és hangtechnikát állja a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézmény, derült ki a kedden tartott sajtótájékoztatón.

Lőrincz Zsuzsánna, a MES szülőanyja elmondta: évek óta, tulajdonképpen a megalakulástól kezdve finanszírozási gondokkal küszködnek. A 21 év alatt néhányszor el is maradt a rendezvény, aminek addig volt a legjobb sorsa, amíg élt az ötletgazda, Horváth Károly zeneszerző, művelődésszervező, a MES-t is működtető Artera Alapítvány egykori művészeti vezetője, egyben Zsuzsa néni veje. Horváth Károly kapcsolatainak köszönhetően sikerült korábban olyan neves előadókat minimális áron elhívni, mint Presser Gábor, Palya Bea, Sebő Ferenc és a Kaláka együttes. Családi vállalkozásként működtették a Sokadalmat abban az értelemben, hogy az egész család önkéntesen vállalkozott a szervezésére olyan 2010-ig, amikor a fiatalok kiléptek, mert nagy volt az anyagi hiány, és úgy gondolták a vezetői hozzáállás alapján, hogy ez a rendezvény nem kell Udvarhelynek.

Ezidáig egyetlen intézmény sem vállalta át a szervezést, Zsuzsa néni pedig nem tudta eltemetni ezt a gyermekét. Most azonban, mielőtt elengedné a kezét, még megérezhette, mekkora könnyebbség az, ha intézményi támogatás van a szervezésben, s a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal is sosem látott mértékben, 18 ezer lejjel támogatta a sokadalmat, fogalmazta meg.

Lőrincz Zsuzsánna, Bartalis Izabella és Czirjék Kati közt a megyei alelnök, akinél nem sok ismertebb fellépő lesz

Ha nincs Bíró Barna Botond megyei alelnök, aki elkötelezte magát a MES mellett, akkor nagy valószínűséggel idén elmaradt volna a Míves Emberek Sokadalma, mondják egyöntetűen a szervezők.

Bíró Barna Botond az utóbbi években egyre látványosabban a szívén viseli a Hargita megyei turizmust, a Visit Harghita projektgazdája, ebben a rendezvényben is látja a turisztikai potenciált amellett, hogy identitásmegőrző, identitásképző szerepe van.

– Van, aki értékeli és reményt ad egy ilyen nehéz időszakban, amikor a vállalkozói szféra igen nehezen tud átcsoportosítani összegeket arra, hogy támogasson kulturális programokat. Turisztikai potenciál, egyben a hagyományos mesterségek, az itt elkészített értékek megmutatása, a kulturális műsorkínálat által identitásunkhoz hozzájáruló rendezvény. Milyenek vagyunk, és miért vagyunk ilyenek, amilyenek vagyunk.

Alig mondja el ezt az alelnök, a megszólalókra borítja a szél a polgármesteri hivatal bannerjét, a résztvevők nem kis derültségére. Közismert ugyanis, hogy a polgármesteri hivatal és a Bíró által vezetett udvarhelyszéki RMDSZ közt nem mindig zökkenőmentes az együttműködés. Vannak buktatók, s most nem is kell egymásra mutogatni, mert egyrészt a polgármesteri hivatal is támogatta a rendezvényt, másrészt ezúttal a szél volt a mumus.

Kedves és lelkes zenészek!

Előadóművészeink nagyon szenvednek a másfél éves kihagyás után – tudtuk meg arról, hogy mi vezérelte a kulturális műsorkínálat összeállításakor a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetőjét, Bartalis Izabellát. „Megadjuk a lehetőséget, hogy élőzenével kapcsolódjanak ki, a zenét és a táncot élményszerűen átéljék” – ezért lépnek fel a fent említett zenekarok mellett a helyi néptáncegyüttesek, az Urusos, a Forgórózsa, a Serittő, a Százfonat.

A 21-ből 10 év emlékei: amikor még újságja, szórólapja és plakátja is volt a rendezvénynek, s annyira kezdők voltak, hogy a hirdetményről a helyszín lemaradt, utólag kellett felragasztgatni egyenként, nosztalgiázik Zsuzsa néni.

A klasszikus zene kedvelőinek a helyi Legato együttes készül magyaros műsorral, a MES színpadán felnőtt generációk képviseletében pedig Pál Kincső, jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia canto szakos diákja lép fel. A régizenét a Riverenza biztosítja, az újat pedig vasárnap este a Koszika and the Hotshots, akik a múzeumok éjszakájáról is ismerősek lehetnek az udvarhelyi közönségnek. Az Arany Griff Rendtől délután középkori táncokat és hadibemutatókat láthatunk.

Az Artera Alapítvány részéről eredetileg a Csík zenekart szerették volna elhívni, de a járvány miatt kockázatosnak találták és a költségei is magasabbak lettek volna, mint a helyi együtteseknek, árulják el pakolás közben, hogy mielőtt tudatosan a környékbelire koncentráltak volna, el kellett engedniük az eredeti elképzeléseiket.

Jegyeket, bérleteket!

Az idei Míves Emberek Sokadalmára nem lesz belépő, viszont lehet tombolát vásárolni és adományozni a kapunál, előbbi esetében minden este nyertest sorsolnak, amit a Míves Emberek Sokadalma web- és Facebook-oldalán tesznek közzé.

Csak 10 lej lesz a hétvége legvarázslatosabb karkötője

Az adományokat felerészben arra fordítják, hogy azoknak a tehetséges fiataloknak, akik a Dévai Szent Ferenc Alapítványtól részt vettek az Artera alapképzésein, a további tanulásukat biztosítsák, felerészben pedig a MES költségeinek kifizetésére költik.